Od leve prosti desni: Jernej Pristov, vodja Službe za odnose z javnostmi SNG Drama,Hugo Šekoranja, programski vodja projekta Ars in Drama, saksofonist Tadej Tomšič, odgovorna urednica 3. programa Radia Slovenija – programa Ars Ingrid Kovač Brus in ravnateljica SNG Drame Vesna Jurca Tadel. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

»V SNG Drama Ljubljana se z veseljem lotevamo nove programske linije, ki smo jo zasnovali v tesnem sodelovanju s programom Ars. Po vrsti raznolikih koncertov, ki so se v zadnjih nekaj letih zvrstili na velikem odru ljubljanske Drame, smo se odločili, da bomo pri oblikovanju glasbenega programa združili moči z našim naravnim partnerjem, nacionalno hišo, ki na področju glasbe opravlja enako poslanstvo. Snovanje programske vsebine bo tako po novem v rokah ekipe programa ARS Slovenija. V sklopu Ars in Drama se bodo v eni sezoni zvrstili štirje koncerti - dva v jesenskem in dva v spomladanskem terminu. Naša želja je, da bi našemu skupnemu občinstvu ponudili vrhunske glasbene dogodke s prestižnimi izvajalci, med katerimi bodo občasno tudi igralci ljubljanske Drame,« novi cikel nedeljskih glasbenih večerov na Velikem odru Drame napoveduje ravnateljica Vesna Jurca Tadel.

Prestižni ambient velike dvorane ljubljanske Drame je bil v preteklosti že večkrat prizorišče izjemnih glasbenih dogodkov, tudi povezanih z gledališčem, tokrat pa bodo srečanja v sklopu cikla Ars in Drama vključevala večere vrhunskega jazza, šansonov in glasbe, ki je tako ali drugače povezana z gledališčem.

Odgovorna urednica 3. programa Radia Slovenija – programa Ars Ingrid Kovač Brus je ob tej priložnosti povedala: »Na Programu Ars se veselimo novega cikla in sodelovanja z SNG Dramo, naši poslušalci bodo tako lahko koncerte spremljali ne le v etru, ampak tudi v živo. Lepšega ambienta za koncerte, ki smo si jih zamislili, si ne znamo predstavljati. Za prvo sezono smo izbrali vrhunske domače jazzovske glasbenike, slišali bomo šansone in veliko filmske, pa seveda gledališke muzike.«

Prvi koncert v sklopu novega cikla bo v nedeljo, 9. oktobra, ob 20.00. Nastopil bo eden vodilnih slovenskih jazzistov Tadej Tomšič z vrhunsko zasedbo Institution. Na koncertu z naslovom Orion bodo saksofonist Tadej Tomšič, pianist Gregor Ftičar, basist Erik Čebokli, tolkalka Petra Vidmar in bobnar Žiga Kožar predstavili svoj najnovejši projekt Flying Start in prejšnjo Orion saksofon. Iz slednjega bodo nepozabne skladbe iz zlatega obdobja Slovenske popevke, kot so Poletna noč, Vozi me vlak v daljave, Zemlja pleše in Orion, v modernih priredbah Tadeja Tomšiča zapeli Alenka Godec, Nuška Drašček in Janez Bončina – Benč.

Drugi letošnji koncert, ki bo na sporedu 20. novembra, ob 20.00, bo posvečen legendarnemu komponistu Urbanu Kodru, znanemu tudi po glasbi za film Cvetje v jeseni.
V spomladanskem ciklu bosta na sporedu še dve koncerta.

»Radio Slovenija ima več kot polstoletno zgodovino organiziranja koncertov, tako klasične kot jazzovske glasbe. Na Programu Ars smo ponosni, da bomo združili moči s slovitim slovenskim gledališčem in v prestižni dvorani gostili nekatere največje zvezde jazza, šansona in gledaliških songov. Naše prvo vodilo je vedno bila vrhunska kvaliteta in od tega kriterija tudi v prihodnje ne bomo odstopali. Zasedba saksofonista Tadeja Tomšiča je izkušena, pa vendar mladostna, virtuozna in hkrati umetniško poglobljena. Veliko jim pomenijo jazzovske korenine, prav tako kot iskanje novega in vznemirljivega. Gostujoči vokalni solisti sodijo med zvezde stalnice našega glasbenega neba. S prepričljivimi nastopi že desetletja osvajajo občinstva vseh generacij. Tako bomo priča svežim izvedbam nekaterih slovenskih uspešnic, kot so Poletna noč, Orion in Vozi me vlak v daljave in Ta noč je moja, kot tudi vrhunskemu modernemu jazzovskemu programu,« je misli o novem gledališko-glasbenem projektu strnil Hugo Šekoranja, programski vodja projekta.

Vstopnice za prva dva koncerta Ars in Drama so že v prodaji na https://drama.kupikarto.si/ in pri blagajni SNG Drama Ljubljana.