Sodelavke in sodelavci Programa Ars. Foto: Katja Kodba - RTV Slovenija

Šest desetletij kulture in literature, šest desetletij kakovostnega izbora resne glasbe in jazza, šest desetletij igranega progama in bogatenja nacionalnega arhiva – tretji program Radia Slovenija Ars letos praznuje 60-letnico nastanka. V tem času je postal nepogrešljiva kulturno-umetniška institucija, ki si je zagotovila pomembno mesto v kulturni in medijski krajini.

V. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular. Foto: RTV Slovenija

»Družba potrebuje prizmo, skozi katero človek bolje zaznava in razume svet in samega sebe. Del te prizme, ki mu pri tem pomaga, so tudi kulturno umetniški programi. Naš Program Ars vsekakor ni izjema,« je ob jubileju za zbornik Ars 60 zapisal v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular.

Program Ars bo jubilejno leto obeležil z bogatim in pestrim naborom dogodkov, izšel bo zbornik Ars 60, vrhunec praznovanja pa bo slavnostni koncert, ki bo 14. septembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

BOGATA ZGODOVINA PROGRAMA ARS

Kulturno-umetniški program Radia Slovenija je začel oddajati jeseni leta 1963 kot 2. program Radia Ljubljana. Njegov prvi urednik je bil muzikolog Borut Loparnik. Leta 1969 so program preimenovali v 3. program Radia Ljubljana. Program je sprva oddajal štiri ure na dan, nato pet ur, od leta 1978 pa devet ur. Leta 1998 je program z uvedbo Evropskega klasičnega nokturna v nočnem času prešel na 24-urno predvajanje. Od leta 2007 sestavljajo 3. program Radia Slovenija Uredništvo za resno glasbo, Uredništvo za kulturo in Uredništvo igranega programa, ki se jim je leta 2014 pridružilo Uredništvo za religije in verstva. Do tedaj sta glasbene in dramske vsebine na 3. programu Radia Slovenija pripravljala Glasbeni in Dramski program Radia Slovenija.

Danes je naloga Programa Ars posredovanje umetniških vsebin s posebnim poudarkom na slovenskem umetniškem ustvarjanju in poustvarjanju ter obveščanje o dogajanju v kulturi doma in na tujem, snemanje slovenskih glasbenih del in izvedb slovenskih glasbenih poustvarjalcev s področja resne glasbe in jazza, snemanje slovenske umetniške besede in produkcija slovenske radijske igre ter ustvarjanje nacionalnega arhiva vseh zvrsti umetniške radiofonije.

Odgovorna urednica Programa Ars Ingrid Kovač Brus. Foto: ARS

»Visoke obletnice so priložnost za brskanje po spominih, slikah, fotografijah, arhivu in ponovno prinašajo v zavest ponarodelo radijsko igro Zvezdica Zaspanka (1952, režiser Frane Milčinski - Ježek), spomine na Ježkov studio in ozadja, ki jih tako lepo in brez dlake na jeziku opisujejo njegovi družinski člani, na Jožeta Privška z visoko dvignjenimi rokami, na oddajo Rape Šuklje z Angelo Vode iz leta 1982, edino, v kateri slišimo njen glas, na izjemen režijski opus Igorja Likarja, ki čaka, da ga nekdo razišče. Tako kot radijski arhiv, v katerem je, na primer, sedemnajst tisoč literarnih oddaj,« v zborniku Ars 60 piše odgovorna urednica Programa Ars Ingrid Kovač Brus, še vedno presunjena nad neskončno lepoto vsega, kar prinaša ta neverjetni eter.

Vsemu, kar je bil Program Ars, kar je in kar bo, se bomo v septembru poklonili s številnimi dogodki.

PESTRO IN BOGATO JUBILEJNO DOGAJANJE

Otvoritev razstave plakatov Ars 60 študentov ALUO in izid zbornika Ars 60
V ponedeljek, 11. septembra, ob 11. uri na Radiu Slovenija

Ustvarjalci Programa Ars so jubilejno leto obeležili s pripravo in izidom zbornika Ars 60, v katerem je poglobljeno in celostno predstavljeno delovanje programa, edinstveno poslanstvo, ki ga opravlja, ter načela in izzivi, s katerimi se danes srečujejo njegovi ustvarjalci. Jubilejno leto so ustvarjalno obeležili tudi študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), ki so se odzvali na natečaj o posebnem pomenu Programa Ars v radijskem in širšem medijskem prostoru. Namen priložnostnega plakata ni toliko informirati, temveč vizualno prepričljivo zajeti bistvo programa, ki kulturo s številnimi vsebinami odpira onkraj akademskih okvirov in jo razume kot živ odraz življenja in dragoceno spremljevalko. Želeli so se izogniti že uveljavljenim podobam in dati prednost svežim interpretacijam programa.

To so bila izhodišča natečaja, na katerega je prispelo osemnajst idejnih rešitev. Med njimi je žirija, ki so jo sestavljali Izidora Pevec, Cvetka Požar, Nejc Prah in Peter Skalar, za razstavo izbrala enajst predlogov. Prvo mesto je razdelila med dva predloga, izbrala pa je tudi tretje mesto in dva predloga odlikovala s posebno omembo. Prva dva predloga bosta natisnjena v manjši nakladi kot priložnostno darilo.

Otvoritev razstave Ars 60 in razglasitev zmagovalcev bo v ponedeljek, 11. septembra.
Literarni večer v živo – Ivan Tavčar: V Zali
V sredo, 13. septembra, ob 20 h, v Cankarjevem domu v Ljubljani in neposreden prenos na Programu Ars

V sodelovanju med Programom Ars in Cankarjevim domom bodo ob Tavčarjevem letu v okviru cikla Ars teatralis pripravili literarni večer z naslovom Ljubezen nam je vsem v pogubo. Priredbo povesti Ivana Tavčarja V Zali je pripravila dramaturginja Tatjana Doma, literarni večer bo režiral Alen Jelen. Neposreden prenos dogodka bo mogoče spremljati na Programu Ars in v dvorani Alme Karlin. Vstop je brezplačen.

Praznična podelitev lastovke 2023
V četrtek, 14. septembra, v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma

V duhu okrogle obletnice bo potekala tudi slavnostna podelitev lastovke 32. natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Znani so že naslovi zmagovalne zgodbe – Jablana in zgodb iz ožjega izbora: Déjà vu, Daj roke skupaj …, Že od jutra …, Na poti, Pripovedka o diamantnem svedru in Kitajsko ogledalo.

Zgodbe iz ožjega izbora bodo na sporedu Arsa in Prvega v dneh pred podelitvijo, ko bomo tudi razglasili imena avtorjev, dobitnik lastovke pa bo ostal skrit vse do prireditve. Vse zgodbe in prenos podelitve bodo dosegljivi na spletni strani Programa Ars.
Dogodek bo potekal ob glasbeni spremljavi saksofonista Primoža Fleischmana, podelitev bo po scenariju Mateja Juha režiral Alen Jelen.

Slavnostni koncert ARS 60
V četrtek, 14. septembra, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Osrednji dogodek praznovanja 60-letnice Programa Ars bo koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s šefom dirigentom Rossenom Milanovomin pod častnim pokroviteljstvom predsednice države dr. Nataše Pirc Musar. Hkrati je to tudi prvi koncert cikla Kromatika. Maks Strmčnik je Arsu podaril uvodno skladbo INTROARS 23, pri kateri bosta sodelovala mojster na historičnih glasbilih Janez Jocif in organistka Polona Gantar.. Lana Trotovšek se v Kromatiko vrača z Violinskim koncertom Lucijana Marije Škerjanca, delom, ki bi s svojo tehtno simfonično izpeljavo in občutljivo spleteno liriko zlahka sodilo med svetovno znane koncertantne uspešnice. Škerjanc se je v svoji glasbi navezoval tudi na francosko tradicijo, večer pa bo sklenil znameniti francoski pianist Pascal Rogé, ki je zaslovel tudi s svojimi elegantnimi, slogovno izjemno dodelanimi interpretacijami klavirskih koncertov Camilla Saint-Saënsa. Skladateljev Koncert za klavir in orkester št. 5 s podnaslovom »Egiptovski« zagotavlja bleščeč sklep slavnostnega večera, del katerega bo tudi poezija slovenskih pesnic in pesnikov.

Praznično obarvana vsa jesen

Po slavnostnem koncertu bodo dnevi še naprej praznično obarvani. V sredo, 27. septembra, ob 19.30 bodo v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije izvedli koncert godalnega seksteta izvrstnih slovenskih glasbenikov svetovljanov, ki večinoma ustvarjajo v tujini, in bodo predstavili izjemen spored del Vita Žuraja, Erwina Schulhoffa in Arnolda Schönberga.

Nadaljujemo pa tudi z orgelskimi koncerti, pravijo na Programu Ars. Orgle so kraljica inštrumentov, Obiski kraljice v živo smo po oddaji o orgelski glasbi, ki je na sporedu ob nedeljah zvečer, poimenovali tudi koncertni cikel. Letos smo si ga zamislili z enim samim, a zelo posebnim orgelskim recitalom, ki bo 9. novembra v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani. Na njem se bo z džezovskimi improvizacijami ter lastnimi skladbami predstavila mednarodno uveljavljena nemška džezovska organistka Barbara Dennerlein.

Jubilej bosta obeležili tudi Televizija Slovenija in ZKP RTV Slovenija. V Kulturnem in umetniškem programu Televizije Slovenija nastaja dokumentarni projekt ob 60-letnici Programa Ars. V dokumentarni zgodbi želi biti režiser Amir Muratović s produkcijsko ekipo priča ustvarjalnim trenutkom avtorjev na Programu Ars in jim neopazno slediti. Premiera filma je predvidena v zimskih mesecih.

V okviru jubilejnega leta tudi ZKP RTV Slovenija načrtuje nove glasbene in notne izdaje.