James Tuggle, Orkester in zbor Slovenske filharmonije ter Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana

V četrtek 11. novembra je bil ob pol osmih, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani drugi koncert iz abonmajskega cikla Same mogočne skladbe ali skrajšano SMS.

Na koncertu so se s skladbami Demetrija Žebreta, Clauda Debussyja in Johannesa Brahmsa predstavili: orkester Slovenske filharmonije, ženski glasovi zborov Slovenske filharmonije in Glasbene matice Ljubljana ter dirigent James Tuggle.

Za uvod smo slišali malo temnejše obarvane »Tri vizije« Demetrija Žebreta. Orkester Slovenske filharmonije je skladbe izvedel na visoki umetniški ravni. Slišali smo bogato paleto orkestrskih barv, vse stopnje dinamičnih odtenkov ter nadvse zavzeto muziciranje. Dirigent James Tuggle je orkester vodil s širokimi, a natančnimi gibi rok in iz glasbenikov izvabljal natanko to, kar je želel slišati.

V nadaljevanju smo slišali še  »Tri nokturne« Clauda Debussyja. Tudi pri teh skladbah je orkester Slovenske filharmonije pokazal vso svojo muzikalnost, od melanholično zasanjanih Oblakov, hitrih, odločnih in dinamično zahtevnih Praznovanj, do v razgibanem morju skritih mističnih Siren. V slednjem, zadnjem delu trilogije, so se orkestru pridružili ženski glasovi zborov Slovenske filharmonije in Glasbene matice Ljubljana, ki so lepo ponazarjali vabeče petje bajeslovnih morskih bitij. Dirigent Jame Tuggle je imel vse niti izvedbe trdno v svojih rokah.

Po odmoru pa smo slišali še »Četrto simfonijo v  e-molu« Johannesa Brahmsa.

Skladba, ki je pravo nasprotje impresionistično razpetih del  Žebreta in Debussyja,  namesto zabrisanosti in melanholije zahteva ostro začrtane linije in jasnost v izrazu, je odločno zazvenela. Fraze so bile lepo in smiselno izpeljane, vse podrobnosti so bile natančno izdelane, orkester  je odlikovala odlična soigra.  Dirigent James Tuugle je orkester vodil natančno, odločno in mirno, hkrati pa je glasbenikom pustil dovolj prostora za muziciranje. Poslušalci v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani so bili nad slišanim navdušeni in so nastopajoče nagradili z močnim in dolgim aplavzom.

Andrej Bedjanič