Bruno Maderna in Iannis Xenakis sta skladatelja, ki bosta v ospredju tokratne oddaje. Čeprav ju družijo obletnice, od rojstva Maderne mineva 100 let, od smrti Xenakisa pa 20 let, in čeprav sta bila sodobnika (Xenakis je le dve leti mlajši od Maderne), je njuna glasba zelo različna. V njunem ustvarjanju pa vseeno najdemo tudi nekaj skupnih točk, na primer zanimanje za eksperimentalno glasbo in elektroniko, pa tudi ekspresivnost.
Vokalna glasba oz. ustvarjanje za glas pri obeh zavzema manjši del njunega glasbenega opusa. In če Xenakisa številni označujejo za neke vrste »matematičnega« skladatelja, pri Maderni prevladuje liričnost.

Če Xenakisa mnogi označujejo za neke vrste »matematičnega« skladatelja, pri Maderni prevladuje liričnost.

Bruno Maderna in Iannis Xenakis sta skladatelja, ki bosta v ospredju tokratne oddaje. Kljub temu, da ju družijo obletnice - od rojstva Maderne mineva 100 let, od smrti Xenakisa pa 20 let in kljub temu, da sta bila sodobnika (Xenakis je le dve leti mlajši od Maderne), je njuna glasba zelo različna. V njunem ustvarjanju pa vseeno najdemo tudi nekaj skupnih točk, na primer zanimanje za eksperimentalno glasbo in elektroniko, pa tudi ekspresivnost.
Vokalna glasba oz. ustvarjanje za glas pri obeh zavzema manjši del njunega glasbenega opusa. In če Xenakisa mnogi označujejo za neke vrste »matematičnega« skladatelja, pri Maderni prevladuje liričnost.

Polona Gantar