Register raka so zgodbe: zgodbe prodornih slovenskih zdravnic, ki so ga vodile, zgodbe boja z boleznijo, ki ima nepredvidljiv konec, zgodbe bolnic in bolnikov

Zgodba slovenskega Registra raka, ki deluje že 70 let, nam govori o boju z boleznijo, ki ima nepredvidljiv konec. Govori o strahu, pogumu, o znanju, o veselju in žalosti. Je zgodba zdravstvenih delavcev, otrok in odraslih.

Tanja Španić je za rakom dojk zbolela pri 26. letih. Zdaj z možem pričakujeta prvega otroka.

Denis Malačič je po operaciji prestal več ciklov kemoterapij in še eno operacijo. Pri 30. letih je zbolel za rakom na modih.

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani zbirajo podatke o raku že od leta 1950. V knjižico ob letošnji častitljivi obletnici so zapisali (knjižica), da »… začetki slovenskega Registra raka temeljijo na daljnovidnosti profesorice Božene Ravnihar, ki se je že mnogo let pred tovrstnimi priporočili Svetovne zdravstvene organizacije zavedala, da je uspešnost in učinkovitost prizadevanja zdravstvenega varstva in zdravstvene politike za obvladovanje raka mogoče ovrednotiti le z ustreznimi podatki o bremenu te bolezni.« ... Ne le doktorica Ravnihar – v sedmih desetletjih delovanja so na čelu Registra strokovnjakinje – ženske. Še prof. dr.Vera Pompe Kirin, dr. Maja Primic Žakelj in zdaj prof. dr. Vesna Zadnik.

V oddaji Glasovi svetov nam bosta svojo zgodbo in izkušnjo s srečnim koncem povedala Tanja Španić in Denis Malačič. V oddaji bo sodelovala tudi prof. dr. Vesna Zadnik, sedanja vodja slovenskega Registra raka.

Iztok Konc