Papež Frančišek je objavil svojo tretjo okrožnico, ki v en dokument združuje temeljne družbene teme njegovega pontifikata.

Takšen je naslov nove enciklike, ki jo je papež Frančišek objavil pretekli teden. Gre za njegovo tretjo okrožnico, ki v en dokument združuje temeljne družbene teme njegovega pontifikata. Osrednji je poziv k bratstvu, ki naj bo vseobsegajoče. Prve ocene enciklike so splošne. Duhovnik, prof. dr. Peter Lah s Fakultete za družbene vede Papeške univerze Gregoriana v Rimu:

To je zagotovo socialna enciklika. Ta papež je zelo socialno usmerjen človek. Alternativa tej encikliki bi lahko bila bolj dogmatična, bolj pastoralna ali pa bolj teološka refleksija. Ta socialna enciklika vse to vključuje. V drugem poglavju enciklike papež uporabi Jezusovo priliko o dobrem Samaritanu, in potem zgradi svojo družbeno misel, o tem kar mi v katoliški tradiciji pravimo družbeni nauk Cerkve. Razmisli o tem, kako naj bodo urejene naše javne institucije in gospodarstvo. Papež uporabi pojem bratstva kot vzorec za ureditev naših odnosov družbi. Pri tem izhaja iz izkušnje sv. Frančiška …

Janko Petrovec