Neposredni prenos

50 let Glasbene mladine Slovenije

Slavnostna akademija - Več kot pol milijona mladih poslušalcev in pol stoletja kasneje: kaj počne Glasbena mladina Slovenije?

David Sabo2
David Szabo, zmagovalec Glasbene olimpijade 2019
foto: arhiv GMS

Zveza Glasbene mladine Slovenije je bila ustanovljena decembra 1969, od leta 1992 pa je članica Mednarodne zveze Glasbenih mladin – Jeunesses Musicales, ki je po podatkih UNESCA najpomembnejša svetovna mladinska glasbena organizacija.
Že 50 let torej uspešno uresničuje svoje osnovne cilje in mladim na simfoničnih matinejah, komentiranih koncertih, glasbenih delavnicah in v reviji Glasna skuša približati svet glasbe. V teh letih je organizirala več kot 460 koncertov, ki jih je obiskalo skoraj pol milijona mladih poslušalcev, skoraj 9.000 izobraževalnih programov in delavnic, 26 glasbenomladinskih taborov ter 29 sezon koncertnega cikla GM-ODER z več kot 740 koncerti. Poleg tega se lahko pohvali še z desetimi glasbenomladinskimi kvizi in osmimi Glasbenimi olimpijadami, 50 letniki revije, ki jo danes poznamo z imenom Glasna, ter več kot 80 krstnimi izvedbami skladb slovenskih skladateljev v okviru cikla GM-ODER.
Slavnostna akademija bo izvedena pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki bo ob tej priložnosti zvezi za izjemen prispevek k razvoju in širjenju glasbene kulture in ustvarjalnosti med mladimi podelil red za zasluge.

Dogodek bomo neposredno prenašali. Slišali boste nastope različnih zasedb, ki sodelujejo z Glasbeno mladino Slovenije, pa tudi mnenja glasbenikov in drugih sodelavcev Glasbene mladine o njenem delovanju.

program:

Peter Šavli: 3 Etude za 2 marimbi (št. 2 in 3)
DUO DENDROCOPOS

Primož Ramovš: Pihalni kvintet
PIHALNI KVINTET AKADEMIJE ZA GLASBO 1994/95

Anton Lajovic: Lan
Damijan Močnik: Zarja
ZBOR NEKDANJIH IN SEDANJIH PEVCEV SVETOVNEGA ZBORA MLADIH, Andraž Hauptman

Blaž Pucihar: Godalni kvartet (Air, Adorable Blues)
GODALNI KVARTET ACCADÉMIA

Izbor slovenskih ljudskih pesmi
SKUPINA VOLK FOLK

Prostorska intervencija, improvizacija z instrumenti, ploskanjem
FRANCI KREVH