Slovenski solisti

Pianist in čembalist Luca Ferrini

V središču glasbenega zanimanja Luce Ferrinija so skladbe od baroka do sodobnosti in najnovejših del slovenskih in drugih sodobnih skladateljev.

luca_ferrini_photo_darja_stravs_tisu
Pianist in čembalist Luca Ferrii, (foto: Darja Štravs Tisu)
foto: umetnikov osebni arhiv

V oddaji Slovenski solisti predstavljamo uglednega pianista, čembalista, organista in izvajalca na druga glasbila s tipkami Luco Ferrinija iz italijanskega Tržiča, ki je po očetu slovenskega rodu. Po diplomi z odliko na tržaškem in na videmskem glasbenem konservatoriju je v več kot tridesetih letih javnega muziciranja uspešno nastopil na več kot tisoč koncertih po Evropi, Aziji, Srednji in Južni Ameriki ter v Avstraliji. Pogosto koncertira v Sloveniji, kjer nastopa kot komorni glasbenik in solist. Že vrsto let uspešno koncertira in snema v duih z violinistom Črtomirjem Šiškovičem in s klarinetistom Jožetom Kotarjem, od ustanovitve leta 2002 je zelo dejaven član ansambla za sodobno glasbo MD7. Luca Ferrini kot pianist sodeluje tudi z drugimi priznanimi slovenskimi glasbeniki in sestavi, kot je Ljubljanski godalni kvartet. Nastopil je s slovenskimi simfoničnimi orkestri v Ljubljani in Mariboru, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je tudi snemal.

Luca Ferrini je izvedel že več kot sto petdeset novih skladb. Snemal je za Radio Slovenija in vrsto drugih evropskih radijskih postaj, kot pianist, čembalist in organist pa je posnel že več kot trideset zgoščenk. Luca Ferrini že vrsto let poučuje klavir, čembalo in komorno igro ter korepetira na Umetniški gimnaziji v Kopru. Njegovo muziciranje vključuje tudi delo uradnega korepetitorja na številnih poletnih glasbenih šolah, mednarodnih akademijah in glasbenih tekmovanjih za različna glasbila v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Belgiji, na Poljskem, v Mehiki in na Kitajskem. V oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc poslušajte tudi pogovor z Luco Ferrinijem.