Čeprav se z upodobitvami angelov srečujemo tako rekoč na vsakem koraku, je splošna predstava o njih zelo nejasna in zamegljena.

Angeli so nam znani iz filmov, umetnosti, glasbe, iz pravljic, predvsem pa iz religioznega izročila. Čeprav se z upodobitvami angelov srečujemo tako rekoč na vsakem koraku, je splošna predstava o njih zelo nejasna in zamegljena. Zato bomo v oddaji razmišljali, kaj sploh lahko povemo o angelih. Za kakšna bitja gre in kako so predstavljena v različnih verskih tradicijah: judovstvu, krščanstvu in islamu? Ali so angeli v odnosu s človekom in kakšen je ta odnos? Katere angele poznamo in kakšne so njihove naloge kot Božjih poslancev? Gost oddaje: mag. religiologije in etike Dejan Levičnik.

»Angel je ime službe, ne narave. Če vprašuješ po imenu te narave, je duh; če vprašuješ po njegovi službi, je angel: iz tega, kar je, je duh, iz tega, kar deluje, je angel«.
Sv. Avguštin, Psal. 103,1,15.

»Kdor se ne želi oddaljiti od tal izkušnje kot podlage vsega naravnega spoznanja, bo morda še pripravljen na to, da damo prostor omembam Boga znotraj filozofskega raziskovanja, ker mora priznati, da izkustvene stvari v svoji pogojenosti predpostavljajo nekaj nepogojenega. […] Nam ni treba raziskovati razlogov za bivanje angelov, ker nam sploh ne gre za vprašanje, ali angeli dejansko obstajajo, temveč za to, kaj čisti duhovi bistveno so in v kakšnem razmerju je njihova bit do Božje. Tako raziskavo je možno izvesti samo kot motrenje možnosti«.
Edith Stein: Končna in večna bit, str. 390–391.

Robert Kralj