Od razmišljanj o angažiranem literarnem in političnem delovanju Ivana Cankarja do razmisleka o pomenu piranske Carpaccieve oltarne slike za mesto. Umetnost – koliko še ideja za bodočnost?

Od razstave Dekade60 Zgodovinskega arhiva Celje, ki skozi mikrozgodovino in vsakdanjik malega človeka vabi k razmišljanju o šestdesetih letih 20. stoletja v Celju in okolici do razstave sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okey?, ki skozi umetniška dela vzpostavlja platformo za razmislek o načinih soočanja s spominom, s preteklostjo. Ob tem razmišljanja o angažiranem delovanju Ivana Cankarja v literaturi in politiki, ki jih je odprl posvet o Ivanu Cankarju v organizaciji Slovenske matice, in razmislek o pomenu piranske Carpacciove oltarne slike in njenega avtorja za mesto.

Poročamo tudi z mednarodne konference Umetnost – koliko še ideja za bodočnost, ki se je sklenila s podelitvijo nagrade Igorja Zabela, in predstavljamo prejemnike nagrad Ivane Kobilca. Popotovanje skozi Kulturno panoramo pomembnejših kulturnih dogodkov preteklega tedna pa končamo v Galeriji Jakopič, kjer si lahko ogledate fotografsko razstavo z naslovom Na moje oči: zgodbe iz Iraka.

Saška Rakef Perko