Tomaž More je bil pravnik, pisatelj, politik in človek Boga. Bil je predan Bogu, a je kot laik živel z nogami na trdnih tleh

Tomaž More ali po angleško Thomas More je najbolj znan po svojem spisu o idealni družbi z naslovom Utopija. Gre za eno najvplivnejših del na pragu novega veka. V oddaji se ne bomo posvetili toliko Utopiji, temveč njenemu avtorju. Tomaž More je bil pravnik, pisatelj, politik in človek Boga. Bil je predan Bogu, a je kot laik živel z nogami na trdnih tleh. Naredil je briljantno politično kariero in postal celo drugi človek v kraljestvu, takoj za razvpitim kraljem Henrikom VIII. A na koncu je plačal z življenjem, ker se ni hotel pokoriti samovolji kralja, ki se je oklical za vrhovno avtoriteto Cerkve na Angleškem. O življenju in delu Tomaža Mora, ki ga je leta 1935 katoliška Cerkev razglasila za svetnika, se bomo pogovarjali z arhivistko za starejše gradivo v Arhivu Republike Slovenije in docentko za zgodovino zgodnjega novega veka na oddelku za zgodovino FF v Ljubljani dr. Lilijano Žnidaršič Golec.

»Je Tomaž More junaški mučenec, genialni vizionar, blagi humanist ali resni inkvizitor? Mož, ki je bil leta 1935 razglašen za svetnika, od leta 2000 pa ga častijo kot zavetnika političnih voditeljev, ima tudi poteze žalostnega popravljavca krivic, ki bi ga lahko občudovali v kakem uspešnem zgodovinskem romanu. Avtorja Utopije pravzaprav še nikoli nismo tako zavzeto preučevali; Morova osebnost je pač zapletena in vznemirljiva«.
Marie-Claire Phélippeau: Tomaž More, str. 17.

 

Robert Kralj