Koncertno skladbo Venus Blazing / Venera žari sodobne irske skladateljice Deirdre Gribbin izvaja nagrajena slovenska violinistka Lana Trotovšek, prejemnica nagrade Prešernovega sklada leta 2021.

Oddajo Ženske v svetu glasbe namenjamo sodobni irski skladateljici Deirdre Gribbin in violinistki Lani Trotovšek, ki je januarja 2020 s Simfoničnim orkestrom iz Ulstra v Belfastu izvedla koncertno delo Venus Blazing/Venera žari za violino in orkester.

Skladateljica Deirdre Gribbin je diplomirala na Kraljičini univerzi v Belfastu in na glasbeni akademiji Guildhall v Londonu, na londonski univerzi pa je tudi doktorirala. Leta 2003 je zmagala na mednarodni skladateljski tribuni Rostrum s skladbo Empire States, njeno prvo opero Hey Persephone!, ki je prejela prestižno nagrado umetniške fondacije, pa so uspešno uprizorili in izvajali na opernem festivalu Almeida v Aldeburghu.

Deirdre Gribbin je oblikovala koncert Venus Blazing/Venera žari v treh stavkih, ki predstavijo cikličen vzorec gibanja planeta Venera v odnosu do Zemlje. Koncert Venus blazing/Venera žari za violino in orkester izvaja violinistka Lana Trotovšek s simfoničnim orkestrom iz Ulstra pod taktirko irskega dirigenta Davida Brophyja. Posnetek s koncerta v Belfastu nam je prijazno posredoval britanski javni radio BBC 3. 

 

Tjaša Krajnc