Glasbeniki kolektiva Carpe artem izvajajo dela Wolfganga A. Mozarta, Josepha Haydna, Roberta Schumanna in prvič novo skladbo mladega skladatelja Lucia Žganca.

V Komornem studiu bomo predstavili posnetke četrtega koncerta iz 11. cikla Carpe artem, ki ga izvaja društvo za komorno glasbo Amadeus v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. Na koncertu z naslovom Viharji preteklega, ki ga predstavlja urednica Tjaša Krajnc, so izvedli tri komorna dela iz 18. in 19. stoletja ter prvič novo delo za godalni kvartet. Kot gosta sta nastopila Laszló Kuti, soloklarinetist Münchenskih filharmonikov od leta 2009 ter mentor klarineta v orkestru Akademije Dunajske filharmonije v Osojah na avstrijskem Koroškem, in violončelist Jaka Stadler iz Ljubljane, od septembra 2010 redni član Simfoničnega orkestra Bavarskega radia v Münchnu.

Z njima so nastopili člani Simfoničnega orkestra SNG Maribor: violinistka in koncertna mojstrica Oksana Pečény, violinistka Vivijana Rogina in violist Petar Njegovan. Na 4. koncertu iz cikla Carpe artem so kot prvo delo predstavili priljubljeni Kvintet za klarinet in godala v A-duru, Koechel 581, eno najpomembnejših komornih del klasicista Wolfganga Amadeusa Mozarta, prvič stavek Allegro fresco iz Godalnega kvarteta št. 1 mladega skladatelja Lucia Žganca, študenta 2. letnika kompozicije na akademiji za glasbo v Ljubljani, Duo za violino in violončelo v D-duru, Hob. VI, št. 1, prvega klasicista Josepha Haydna in Fantazijske skladbe, op. 73 skladatelja iz obdobja zrele romantike Roberta Schumanna.

Tjaša Krajnc