Na 3. koncertu Orkestrskega cikla Narodnega doma Maribor je v dvorani Union s Komornim orkestrom iz Stuttgarta nastopil vrhunski francosko-švicarski flavtist Emmanuel Pahud, dolgoletni solist simfoničnega orkestra Berlinske filharmonije, dirigiral je Thomas Zehetmair.

V Komornem studiu vas vabimo k poslušanju komentiranih posnetkov 3. koncerta orkestrskega cikla Narodnega doma Maribor, ki je bil v dvorani Union 10. januarja 2024. Pri nas je gostoval Komorni orkester iz Stuttgarta, ki uspešno deluje od leta 1945 in je doslej trikrat prejel nagrado gramophone. Osrednje programsko vodilo orkestra je ohranjanje glasbene tradicije, ob tem pa izvajajo tudi sodobnejša glasbena dela. Letno izvedejo okrog 90 koncertov in tri mednarodne turneje. Komorni orkester iz Stuttgarta je na 3. koncertu Orkestrskega cikla Narodnega doma Maribor nastopil s koncertnim vodjem – violinistom in dirigentom Thomasom Zehetmairjem, ki je njegov glavni dirigent od sezone 2019/2020. Zehetmair je bil glavni dirigent Pariškega komornega orkestra, vrsto let umetniški sodelavec Komornega orkestra Saint Paul in dvanajst let glasbeni direktor orkestra Royal Northern Sinfonia, ves čas ohranja tesne umetniške stike z Irskim komornim orkestrom, od leta 2020 pa je tudi dirigent Nacionalnega orkestra francoske regije Auvergne. Thomas Zehetmair je dejaven tudi kot komorni glasbenik, od leta 1994 nastopa s Kvartetom Zehetmair, za svoje posnetke je prejel več nagrad. Glasbeniki Komornega orkestra iz Stuttgarta so posvetili koncert glasbi francoskih skladateljev iz 19. in 20. stoletja in avstrijskega klasicizma.

Najprej so izvedli Sinfonietto, op. 52, za godalni orkester Alberta Roussela, nato Koncert za flavto in orkester št. 1 v G-duru, Koechel 313, Wolfganga Amadesa Mozarta, v katerem je bil solist vrhunski francosko-švicarski flavtist Emmanuel Pahud. Od leta 1992 je član simfoničnega orkestra Berlinske filharmonije, kjer je prvi flavtist, posebej pa se odlikuje po izvajanju baročne in klasicistične glasbo za flavto. Flavtist Pahud je s Komornim orkestrom iz Stuttgarta v drugem delu koncerta izvedel skladbo Odelette, op. 162, za flavto in orkester, ki jo je napisal Camille Saint-Saëns, orkester pa se je nato posvetil izvedbi Saint-Saënsove Simfonije št. 2 v a-molu, op. 55.

Foto: Fabien Monthubert; www.nd-mb.si

Tjaša Krajnc