V komornem ciklu Narodnega doma Maribor je decembra 2023 v dvorani Union nastopil Sekstet Dohnanyi z izvrstnimi glasbeniki. Edini slovenski član zasedbe je hornist Boštjan Lipovšek, prejemnik nagrade Prešernovega sklada leta 2008, solist simfoničnega orkestra RTV Slovenija in profesor za rog na glasbenih akademijah v Ljubljani in Zagrebu.

V Komornem studiu bomo predstavili komentirane posnetke 2. koncerta Komornega cikla Narodnega doma Maribor v sezoni 2023/2024. V torek, 5. decembra 2023 je v dvorani Union v Mariboru prvič gostoval Sekstet Dohnanyi, v katerem igrajo večkrat nagrajeni glasbeni umetniki iz Slovenije in tujine. Nastopili so: švedski violinist Philip Zuckerman, ki se je glasbeno izobraževal na glasbeni akademiji Juilliard v New Yorku in je danes koncertni mojster Filharmoničnega orkestra v finskem mestu Turku. Violist Ljubomir Milanović je končal diplomski in podiplomski študij viole na Fakulteti za glasbo v Beogradu, nato se je izobraževal v Londonu na akademiji za glasbo in dramo Guildhall. V Nemčiji rojena hrvaška violončelistka generacije Monika Leskovar je študirala violončelo v Zagrebu pri Dóbrili Berković–Magdalenić in Valterju Dešpalju, nato pa pri Davidu Geringasu na Visoki glasbeni šoli Hannsa Eislerja v Berlinu. Poleg solističnega in komornega nastopanja je tudi predana pedagoginja za violončelo. Klarinetist Maximiliano Martin se je izobraževal na rodnih Tenerifih, v Barceloni in Londonu, kjer je študiral na Kraljevi akademiji za glasbo. Kot solist in komorni glasbenik sodeluje s številnimi priznanimi zasedbami. Hornist Boštjan Lipovšek, solist hornist Simfoničnega orkestra Radiotelevizije Slovenija je za svoje umetniške dosežke leta 2008 prejel nagrado Prešernovega sklada. Diplomiral je na ljubljanski glasbeni akademiji pri profesorju Jožetu Faloutu in nadaljeval podiplomski študij pri Radovanu Vlatkoviću na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu. Že vrsto let je redni profesor za rog na ljubljanski Akademiji za glasbo in na glasbeni akademiji v Zagrebu. Tržaški pianist Lorenzo Cossi je končal študij klavirja na tamkajšnjem glasbenem konservatoriju in se je nato izpopolnjeval med drugim tudi na mednarodni klavirski akademiji Lago di Como in na Accademii Chigiana v Sieni, sicer pa poučuje klavir na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu.

Glasbeniki Seksteta Dohnanyi so na koncertu v Mariboru izvedli skladbo Veter za violino, klarinet, rog, violončelo in klavir Franza Schrekerja, Trio v d-molu, op. 3, za klarinet, violončelo in klavir Alexandra von Zemlinskega in obsežni Sekstet v C-duru za klarinet, rog, violino, violo, violončelo in klavir, op. 37, Ernöja von Dohnanyja.

Foto: Sekstet Dohnanyi posnel Janez Klenovšek, www.nd-mb.si

Tjaša Krajnc