Na prvem koncertu komornega cikla Narodnega doma Maribor je pri nas prvič nastopila japonska zmagovalka mednarodnega tekmovanja Henryka Wieniawskega Hina Maeda, ki je izvedla koncert s poljskim pianistom Michalom Francuzom.

V Komornem studiu vabimo k poslušanju komentiranih posnetkov prvega koncerta Komornega cikla Narodnega doma Maribor v sezoni 2023/2024. V petek, 17. novembra, sta v dvorani Union v Mariboru prvič gostovala večkrat nagrajena mlada umetnika Hina Maeda iz Japonske in Michal Francuz iz Poljske. Japonska violinistka Hina Maeda, rojena leta 2002 v Osaki, je začela igrati violino pri štirih letih, študirala je na glasbenem kolidžu v Tokiu, kmalu je začela dosegati uspehe na mednarodnih glasbenih tekmovanjih.

Leta 2015 je zmagala na mednarodnem violinskem tekmovanju v samostanu Schöntal, leta 2019 je prejela drugo nagrado na japonskem glasbenem tekmovanju, leta 2020 prvo nagrado in nagrado občinstva na glasbenem tekmovanju v Tokiu, doslej najpomembnejša pa je bila njena zmaga leta 2022 na 16. mednarodnem violinskem tekmovanju Društva Henryka Wieniawskega v Poznanju na Poljskem, in sicer z izvedbo Drugega violinskega koncerta skladatelja romantične glasbe in izvrstnega violinista Wieniawskega.

Violinistka Hina Maeda in pianist Michal Francuz sta v petek, 17. novembra, nastopila v Mariboru in predstavila Sonato za violino in klavir v G-duru, št. 18, Koechel 301, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Variacije na izvirno temo v A-duru, op. 15, Henryka Wieniawskega in obsežno Sonato za violončelo in klavir v A-duru Césarja Francka.

Vir fotografije: Zadon Leszek, www.nd-mb.si 

Tjaša Krajnc