Predstavili bomo posnetke koncerta klavirskega tria na 16. Festivalu Maribor, ki je 21. septembra 2023 v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor izvedel komorna dela Alfreda Schnittkeja in Mieczyslava Weinberga ter miniaturo za klavir Arva Pärta.


Na Festivalu Maribor 2023 so v komornem triu nastopili uveljavljeni glasbeniki v zasedbi: violina-violončelo-klavir. Violinist Žiga Faganel je diplomiral na glasbeni šoli Thornton južnokalifornijske univerze v Los Angelesu. Uspešen je bil kot koncertni mojster slovenskih in mednarodnih mladinskih orkestrov in danes kot član Orkestra Slovenske filharmonije. Violončelistka Alja Mandič Faganel je z odliko diplomirala in magistrirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu, od leta 2017 pa je članica Orkestra Slovenske filharmonije. Na Festivalu Maribor 2023 sta v klavirskem triu igrala s pianistom Nejcem Lavrenčičem, ki je študiral na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Bruslju pri Aleksandru Mádžarju in Janu Michielsu. Poleg klavirja je magistriral iz komorne igre, pod okriljem Uda Reinemanna pa je opravil tudi specializacijo v oblikovanju samospevov.

Na komornem koncertu so se posvetili izvedbi Suite v starem slogu, op. 80, in Sonate za violončelo in klavir, št. 1, op. 80, Alfreda Schnittkeja, miniature za klavir Za Alino Arva Pärta in Klavirskega tria, op. 24, Mieczyslava Weinberga.

Tjaša Krajnc