Predstavili bomo posnetke prvega koncerta 11. cikla Carpe artem, ki ga izvaja društvo za komorno glasbo Amadeus v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. Na otvoritvenem koncertu cikla Carpe artem so nastopili izkušeni in uveljavljeni glasbeni umetniki.

 

Na otvoritvenem koncertu cikla Carpe artem so nastopili izkušeni in uveljavljeni glasbeni umetniki: pianistka Minka Popović Ganev iz Makedonije, ki živi in muzicira v Salzburgu, flavtistka Dorotea Senica, ki poučuje na Konservatoriju za glasbo v Mariboru, oboist Sorín Crudu, solist Orkestra Slovenske filharmonije, hornist Marko Arh, solist Orkestra Opere SNG Ljubljana, ter klarinetist Lovro Turin in fagotist Radule Vuk Popović, solista v simfoničnem orkestru SNG Maribor.

Glasbeni umetniki izvajajo po dve deli iz obdobja dunajskega klasicizma in iz 20. stoletja: Kvinteta za klavir in pihala v Es-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta in Ludwiga van Beethovna, učinkovito skladbo za pihalni kvintet: Episodi concertanti enega vodilnih slovenskih skladateljev 20. stoletja Uroša Kreka in Burlesko za pihalni kvintet in klavir sodobnega poljskega skladatelja 20. in začetka 21. stoletja Mikolaja Goreckega, ki je na koncertu doživela prvo izvedbo v Sloveniji.

vir fotografije: Urška Lukovnjak Mustafa, www.carpeartem.eu

Tjaša Krajnc