Pogovor poteka v okviru mednarodnega projekta B-AIR, v ciklu B-AIR LAB, ki ga financirata Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo RS.

Vildana Repše, profesorica violine, ki se posveča pedagoškemu delu v Glasbenem studiu Tartini v Ljubljani, dobitnica najvišjega državnega priznanja Fran Gerbič za življenjsko delo na področju glasbene pedagogike, bo v današnjem pogovoru z naslovom »Glasbena umetnost za otroke in otroci v glasbeni umetnosti«, spregovorila o doživljanju in izboru glasbenih vsebin na različnih stopnjah otrokovega razvoja ter vplivu glasbenega okolja in otrokovih glasbenih aktivnosti na oblikovanje in razvoj njegovega posluha, sposobnosti sledenja, poslušanja in poustvarjanja. Kako ustvarjati pogoje za srečanja otroka z glasbeno umetnostjo, kjer kraljujejo neskončna lepota tona, glasbeni intelekt in ustvarjalnost? Zakaj je pomembno razmišljati o glasbeni umetnosti v vsakdanu otroka?

Vildana Repše, ki je med drugim sodelovala pri pripravi kurikula za področje umetnosti v vrtcih, se bo v svojem predavanju posvetila tudi vprašanju, kaj otroka privlači k petju in igranju inštrumenta ter kaj ga motivira za glasbene aktivnosti. Osvetlila bo tematiko vstopa otroka v programe glasbenega izobraževanja oziroma kako glasbo ohranjati v življenju otroka, ki ne vstopi v glasbeno šolo, kako doseči otroke, ki nimajo in ne bodo imeli izkušnje glasbenega šolanja, kakšno vlogo imajo pri tem radijski sporedi. In zakaj, kako – ustvarjati glasbo za otroke?


Predavanje je organiziral Radio Slovenija v okviru projekta B-AIR, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Oddaja je del mednarodnega projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga vodi Radio Slovenija in ga sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in ministrstvo za kulturo RS. Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.