Dopisnik Andrej Stopar ugotavlja, da so se ZDA popolnoma spremenile. Kaj se je zgodilo in kako se to kaže v ameriški družbi, popisuje v knjigi Ameriški Rubikon.

Andrej Stopar se je na delo v ameriškem dopisništvu dobro pripravil. Vprašanja je zastavil tako rekoč vsem, ki so v preteklosti za različne medije poročali iz Združenih držav. Ko je prispel v Washington, je ugotovil, da Amerike, o kateri so mu pripovedovali predhodniki, ni več. Pred začetkom epidemije se je podal na raziskovanje družbe in ugotovitve zapisoval za spletno stran MMC RTVSLO in časnik Večer.

Drobne zgodbe, portrete ameriškega vsakdana in analize političnih spletk, je zbral v knjigi Ameriški Rubikon. Z njo orisuje tektonske družbene spremembe, ki so nastale v borih štirih letih predsedovanja enega najbolj nenavadnih predsednikov v zgodovini ZDA. Ali kot zapiše dr. Andej Stopar:

"Trumpu je uspelo spremeniti razumevanje zakona in pravil igre. Odprla se je Pandorina skrinjica in spreminja se vse. Nekateri pravijo, da do neprepoznavnosti. Večina pa išče znano v neznanem."

Blaž Mazi