Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 27.11.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Interpretira Tomaž Gubenšek.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novdan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Na prvo adventno nedeljo kristjani stopijo v adventni čas, ki ga zaokrožijo na sveti večer, 24. decembra. To je čas duhovne in bogoslužne priprave na božič, ko se kristjani spominjajo rojstva svojega Božjega sina Jezusa. Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec. Ljudje pri nas v cerkvah in po domovih tradicionalno pripravijo adventni venec s štirimi svečami. Prvo na njem prižgejo na prvo adventno nedeljo, potem pa vsako nedeljo naslednjo, naraščajoča svetloba simbolno sporoča rast dobrega v življenju.Dijaki katoliške gimnazije Želimlje, ki med tednom prebivajo v domu Janeza Boska, Zala Peternelj, Marija Kričelj, Izak Debeljak in Matic Žibrik, premišljujejo o dejavnostih v adventnem času v dijaškem domu, ki jim bogatijo proste ure. V središče postavljajo duhovno razsežnost adventnega časa kot priložnost za krepitev osebne vere in izboljšanje odnosov z vrstniki ter drugimi ljudmi, ne pa zunanji blišč.

Avtor: Nataša Lang

Prva adventna nedelja bo tokrat v znamenju glasbe Johanna Sebastijana Bacha, skladatelja, ki se je s svojimi skladbami dotaknil prav vsakega obdobja cerkvenega leta. In ne le dotaknil, v glasbo je vtkal svoja čustva, globoko osebno vero in glasbeni dar, za katerega se je Bogu nenehno zahvaljeval. Vriskajte Bogu vse dežele je adventna kantata, ki jo boste slišali skupaj z nekaterimi uglasbitvami protestantskih adventnih koralov.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnije Marija Snežna v Zgornji Velki na prvo adventno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Boštjan Lenart, poje pa Mešani cerkveni zbor pod vodstvom in ob orgelski spremljavi Petre Muhič.

Avtor: Milan Kobal

11:00
Poročila

3. novembra je bil v Studiu Radia Hannover koncert Filharmoničnega orkestra Severnonemškega radia in pianistke Yeol Eum Son. Vodil ga je dirigent Andrew Manze, na sporedu pa sta se zvrstila Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu Sergeja Rahmaninova in Simfonija št. 5 v B-duru, op. 100 Sergeja Prokofjeva.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

14:00
Poročila

Ciklus humoresk o hrani nadaljujemo s poglavjema iz življenj velikanov Gargantue in Pantagruela iz istoimenskega romana Françoisa Rabelaisa. Prvi pripoveduje o Gargantuovi večerji, ki jo je priredil menihu na čast, ta pa je ob njej med drugim povedal, zakaj v njihovi opatiji nikdar ne študirajo in zakaj je njihov pokojni opat pravil: gorje videti meniha, ki kaj ve. Drugi odlomek je Pantagruelova večerja na čast in hvalo dekretalij - prava karnevalska satira zastarelih srednjeveških odlokov.Interpret je Matej Puc,režiserka Saška Rakef,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojstrica zvoka Sonja Strenar,urednik oddaje pa Matej Juh.Produkcija leta 2022.

Avtor: Ars

interpretirajo odlomke Donizettija, Mozarta, Ponchiellija, Purclla in Rossinija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Korejski Simfonični orkester KBS je 17. septembra lani nastopil v koncertni dvorani Središča umetnosti v Seulu. Z orkestrom je v prvem delu sporeda kot solist nastopil Vadim Gluzman, eden vodilnih violinistov današnjega časa, ki poleg ustaljenih del violinskega repertoarja pogosto izvaja novosti sodobnih skladateljev. Tokrat se je predstavil s Koncertom za violino št. 1 v a-molu, op. 77 Dmitrija Šostakoviča. V drugem delu koncerta so zveneli odlomki iz glasbe za znameniti balet Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega. Orkester je vodil Yoel Levi, ki je bil med letoma 2014 in 2019 šef dirigent Simfoničnega orkestra KBS.

Avtor: Mihael Kozjek

Danes je prva adventna nedelja. Kakšen je pomen adventnega časa, od kod izvira ter kakšna je njegova vloga v liturgičnem letu? Govorili bomo tudi o tem, kako je pri nas na slovenskih tleh in kako se je razvijalo v zgodovini in kaj ta posebni čas prinaša kristjanom. Gostili bomo asistentko dr. Cecilijo Oblonšek, ki predava na teološki fakulteti v Ljubljani.

Avtor: Matjaž Vidmar

Oddajo namenjamo glasbi čeških orgelskih mojstrov, Bohuslava Mateja Černohorskega, Jana Zacha, Josefa Segerja, Josefa Bohuslava Foersterja in Bedřicha Antonína Wiedermanna.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Pisateljska blokada ni ravno redka tema literarnih del, a pisateljica Dijani Matković ne ostaja le pri tem, pač pa ji je to izhodišče za obračun s svojo preteklostjo, z domačimi razmerami, z negotovostjo, sramom in jezo, ki se ji je nabrala ob težavnem odraščanju in vstopanju v družbena razmerja.Interpretka je Ana Facchini,režiserka Renata Vidič,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Jadranko Oblak,urednik oddaje pa Vlado Motnikar.Produkcija leta 2022.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

V okviru cikla koncertov JAZZ ARS ALL STARS bo v nedeljo, 27. novembra ob 20.00 nastopila skupina "Home Run", ki jo vodi saksofonist Lenart Krečič. Na hammond orglah bo Marko Črnčec, na kitari Teo Collori in na bobnih Gašper Bertoncelj. Predstavili bodo novo cedejko "All Is Well". Video in avdio prenos na Arsu in družbenih medijih.

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

V ameriški poeziji ta hip kraljuje pesnica Diane Seuss s pesniško zbirko 'Frank: soneti'. Že lani je zanjo prejela nagrado ameriških kritikov, nato pa so sledile še nagrade Los Angeles Timesa, ameriškega Pena in pred nekaj meseci še Pulitzerjeva nagrado za poezijo. Naslov zbirke se navezuje na pisatelja Franka O'Haro in na prvi album Amy Winehouse, hkrati pa napoveduje neposrednost glasu: frank pomeni odkrit. Izbor, prevod in spremna beseda Lucija Stupica, redaktor Vlado Motnikar,režiserka Saška Rakef,bralec Jure Franko,igralka Vesna Jevnikar,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojstrica zvoka Sonja Strenar.Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Zgodba ljubimcev Angelike in Medora je bila priljubljen motiv pri slikarjih, skladateljih in pisateljih obdobja romantike. Zaljubljenca izvirata iz epa Besneči Roland, italijanskega pesnika Ludovica Ariosta. Angelika, azijska princesa iz dvora Karla Velikega se je zaljubila v saracenskega viteza Medora in z njim pobegnila na Kitajsko.

Avtor: Katja Ogrin

Peter Handke, avstrijski pisatelj in nobelovec, 6. decembra praznuje 80. let. Z romanom Pisateljev popoldan je, kot je v spremnem zapisu k prevodu Boruta Trekmana iz leta 1989 zapisal Evgen Bavčar, "Peter Handke uspel podati svojevrstno pričevanje pisateljevega bivanja. Roman povzema izkušnjo nekega popoldneva v Salzburgu, kjer se realni čas prepleta s številnimi notranjimi časovnimi utrinki". Eden teh utrinkov je pisateljev razmislek o sporočilnosti časopisnega na eni in umetniškega pisanja na drugi strani.Prevajalec Borut Trekman,interpret Matej Puc,režiser Klemen Markovčič,glasbena Opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Nejc Zupančič,urednik oddaje Matej Juh.Produkcija 2016.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 27.11.2022 04:45:02

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt