Eppur si muove

Šindžjang – labaratorij totalnega digitalnega nadzora

Kitajske oblasti brišejo kulturne in religiozne značilnosti Ujgurov, pridne državljane, ki sprejmejo njihove dogme o večvrednosti kulture Hanov, pa nagrajujejo

65579351
A Chinese national flag flutters near the surveillance cameras mounted on a lamp post in Tiananmen Square in Beijing, Friday, March 15, 2019. Chinese Premier Li Keqiang on Friday denied Beijing tells its companies to spy abroad, refuting U.S. warnings that Chinese technology suppliers might be a security risk. (AP Photo/Andy Wong)
foto: AP Photo/Andy Wong

V minulih dveh letih mediji vse pogosteje objavljajo pričevanja o množičnem zapiranju ljudi v kitajski avtonomni pokrajini Šindžjang. Kitajske oblasti so sprva zanikale obstoj taborišč, v katerih naj bi bilo po ocenah mednarodnih organizacij in medijev zaprtih od milijon do kar tri milijone ljudi. Pozneje so vendarle priznale obstoj prevzgojnih centrov, ki naj bi prispevali k odpravljanju nevarnosti terorizma in separatizma v pokrajini. Človekoljubni aktivisti in novinarji lahko obstoj in delovanje množičnih taborišč raziščejo le tako, da se udeležijo s strani oblasti vodenih obiskov izobraževalnih centrov, polnih nasmejanih in zadovoljnih Ujgurov nad tem, da jim je Komunistična partija odprla oči. Priče trdijo, da videopodobe niso v ničemer podobne temu, kar so doživeli sami.

Povezava do zaslišanja Ujgurke Mihrigul Tursun lani v ameriškem kongresu:

Nastop odvetnika in aktivista Nurya Turkela na letošnjem Forumu o svobodi v Oslu, kjer je razmere v prevzgojnih taboriščih v Šindžjangu primerjal s tistimi v Stalinovih gulagih ter v nacističnih koncentracijskih taboriščih.

Ena izmed približno 400 pesmi ujgurskega pop zvezdnika Ablajana Awuta Ayupa, ki je izginil 15. februarja lani.