»Eppur si muove – In vendar se vrti!« je pred stoletji vzkliknil nesrečni italijanski astronom Galileo Galilei. Njegove besede so še danes najprimernejši skupni imenovalec za analizo mednarodnega dogajanja, ki ga ponujamo v istoimenski oddaji. Splet analitičnega besedila, intervjujev s tujimi in domačimi strokovnjaki in analitiki ter z neposrednimi udeleženci dogodkov daje izčrpen odgovor na eno izmed petih ključnih vprašanj novinarskega dela, namreč ,,zakaj''. Zakaj je neki dogodek pomemben, kateri so vzroki in kakšne bodo posledice, zakaj bo neka zamisel našla pot v zgodovino, neka druga pa ne? O tem ob ponedeljkih ob 14.30 na Prvem.

"Če najdete italijansko ekstra deviško oljčno olje po ceni okrog 3 evrov, potem to preprosto ni ekstra deviško oljčno olje."

Apulija na peti italijanskega škornja je dežela z največ oljčnih nasadov v sosednji državi, ki pa jih pospešeno uničuje xylella fastidiosa. Ta zahrbtna bakterija, proti kateri ni orožja in ki napadeno oljko posuši do smrti, se pojavlja že 130 kilometrov od žarišča, kjer so jo pred šestimi leti prvič odkrili. Kmetje in posestniki ostajajo brez pridelka, Evropa zahteva dejanja, italijanska država pa se še vedno ni zares zganila. Ali se morajo uničevalske bakterije bati že tudi slovenski oljkarji? Xylella je pri sosedih postala prvovrstna politična tema, zato o njej v tokratni oddaji Eppur si muove – In vendar se vrti.

 

Janko Petrovec