Letos mineva 200 let od uglasbitve in prve izvedbe danes najbolj znane in razširjene božične pesmi na svetu Sveta noč, blažena noč

Sveta noč, blažena noč, v izvirniku Stille Nacht! Heil’ge Nacht! se je vpisala v srca ljudi. Letos mineva 200 let od njene uglasbitve in prve izvedbe. Besedilo pesmi je napisal duhovnik Joseph Mohr, na čigar prošnjo jo je 24. decembra 1818 uglasbil učitelj in organist Franz Xaver Gruber. Še isti večer sta pesem ob spremljavi kitare prvič javno zapela v Oberndorfu v Avstriji. V oddaji se bomo pogovarjali o zgodovinskih okoliščinah nastanka najbolj prepoznavne božične skladbe. Kdaj je bila prvič natisnjena in objavljena? Z muzikološkega vidika nas bo zanimala njena kompozicijska vrednost. Kaj je v njej tako privlačnega, da jo danes poznajo in prepevajo po vsem svetu? In še: Kako se je pesem širila na Slovenskem? Gosta oddaje: umetnostna zgodovinarka in etnologinja mag. Nataša Polajnar Frelih, direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem, ter muzikolog in pedagog dr. Matej Podstenšek s Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru.

Zanimivosti, povezane s pesmijo Sveta noč, blažena noč

Okoli leta 1825
Pesem v svet verjetno ponese izdelovalec orgel Karl Mauracher iz kraja Fügen v Zillertalu na Tirolskem. Gruberjevo Sveto noč naj bi slišal med izdelovanjem novih orgel v Oberndorfu. Morda mu jo je na nove orgle zaigral sam Gruber. Pesem je bila izdelovalcu orgel tako všeč, da jo je prenesel rojakom na Tirolsko.

70. leta 19. stoletja
v 70-ih letih 19. stoletja šolarji v Tržiču pesem prvič zapojejo v nemščini, tamkajšnji kaplan Jakob Aljaž pa jo pozneje prevede tudi v slovenščino.

Na sveti večer leta 1914
V t. i. božičnem premirju nemški, francoski in britanski vojaki na zahodni fronti za kratek čas zapustijo svoje jarke in se srečajo na nevtralnem področju, si voščijo, izmenjajo celo nekaj dobrin ter skupaj vsak v svojem jeziku zapojejo pesem Sveta noč, blažena noč.

2011
Unesco pesem Stille Nacht, heilige Nacht umesti med nesnovno kulturno dediščino Avstrije.

2018
Pesem Sveta noč, blažena noč posname že več kot 300 izvajalcev.

Polajnar Frelih, Nataša: Sveta noč, blažena noč: 200-letnica uglasbitve in prve izvedbe božične pesmi (1818-2018). Stična, Muzej krščanstva na Slovenskem, 2018, str. 13-15.

Robert Kralj