Švedskega režiserja Rubna Östlunda v istrskem mestecu nagrajujejo za svobodni duh in inovativnost, s katerima širi meje filmskega izraza.

Obiskali smo filmski festival v Motovunu. Medtem ko je v slikovitem istrskem mestecu nagrado maverick, ki jo namenjajo avtorjem za inovativnost in razširjanje filmskega izraza, lani prejela poljska režiserka Agnieszka Holland, so v Motovunu za prejemnika mavericka letos izbrali Rubna Östlunda. Švedski režiser, ki s filmi med drugim raziskuje sodobni način življenja, strah pred drugim in drugačnim ter pojavne oblike konformizma in poslušnosti v skandinavskih družbah, bo gost oddaje.

Slišali boste tudi oceni animiranega filma Otok psov Wesa Andersona in trilerja Skrivnostno ogledalo, ki bosta na ogled na domačih filmskih platnih. Ob koncu bomo predstavili hrvaško-slovensko koprodukcijo Nori dnevi. Dokumentarni film Damiana Nenadića o vsakdanjih in eksistencialnih stiskah dveh uporabnikov psihiatričnih storitev bo doživel mednarodno premiero v sekciji Teden kritike na festivalu v švicarskem Locarnu, ki se začenja prihodnji teden.

Vabljeni v našo družbo!

Prvi