Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ob osmih

161 epizod

161 epizod


Tomaž Celestina, Jolanda Lebar, Metka Pirc, Matej Hrastar, Jure Čepin in Miranda Bratkič v oddaji Ob osmih gostijo sogovornike, ki pomagajo razložiti dnevne novice. Zanima jih predvsem, zakaj se nekaj dogaja in kakšen je širši kontekst dnevnega dogajanja. Vsak dan od torka do petka. Ob osmih.


26. 04. 2024

Romana Jordan: Jezi me, da bodo referendumi zasenčili evropske volitve

Pred 20 leti, 1. maja 2004, je Evropska unija v svoji največji širitvi sprejela deset novih članic, med njimi tudi Slovenijo. Po dveh desetletjih strokovnjaki ugotavljajo, da je širitev prinesla veliko koristi tako starejšim kot novim članicam, nenazadnje se je od takrat Unija razširila še dvakrat. Vseeno je med državljani zaznati precej zadržanosti do Evropske unije in politik Bruslja, vsaj v Sloveniji pa je več zanimanja za notranjo kot za evropsko politiko, čeprav ima slednja večji vpliv na naša življenje. Čez mesec in pol bodo evropske volitve, kjer bo Slovenija prvič izvolila 9 evropskih poslancev. V oddaji Ob osmih smo gostili nekdanjo poslanko evropskega parlamenta Romano Jordan.


25. 04. 2024

Fedja Pobegajlo: Obeta se dobra turistična sezona

Pred nami so prvomajske počitnice, zaposleni jih lahko s samo tremi dnevi dopusta raztegnejo v kar devet dni. Številni načrtujejo potovanja ali vsaj krajše izlete. Kam in kako bo odvisno tudi od vremena. So pa prihajajoči prazniki ponavadi znanilec poletne turistične sezone. Turistični delavci že beležijo predkoronske številke. Kako bo letos? O tem v novi epizodi oddaje Ob osmih.


24. 04. 2024

Igor Kaučič: Posvetovalni referendum igrača vladajočih

Poslanke in poslanci se bodo danes in jutri na izredni seji lotili šestih posvetovalnih referendumov. Za tri, ki jih predlaga koalicija – gre za vprašanja o evtanaziji, preferenčnemu glasu na volitvah in o marihuani – bodo razpisali dan, ko naj bi se vsi skupaj o tem opredeljevali. Na mizah bodo tudi trije predlogi za posvetovalne referendume, ki jih predlaga SDS, in sicer o zaupanju v vlado, o nastanitvi nezakonitih migrantov in o obveznem testiranju funkcionarjev na droge. Pričakovati je, da bodo ti trije predlogi končali svojo pot in se tako pridružili dvema predlogoma NSI, ki ju je državni zbor že zavrnil – o energetskem zakonu in o pravicah pripadnikov skupnosti nekdanje Jugoslavije. Skoraj vsa politika pa podpira posvetovalni referendum o drugem bloku jedrske elektrarne. Zakaj smo se znašli sredi poplave posvetovalnih referendumov, kako preprečiti predvidljivost preživetja predlogov, kako tem referendumom dvigniti veljavo in ali se lahko kar o vsem skupaj odločamo hkrati z volitvami. To je le nekaj vprašanj za tokratnega sogovornika v oddaji Ob osmih. Tomaž Celestina je pred mikrofon povabil ustavnega pravnika doktorja Igorja Kaučiča.


23. 04. 2024

Luka Tičar: Stvar je zavožena, škarje in platno ima v rokah vlada

Čez dva dni bo minilo 30 let od ustanovitve Ekonomsko socialnega sveta, organa prek katerega poteka dialog med državo, sindikati in delodajalci. Obletnica mineva v razmerah, ko je socialni dialog že skoraj leto dni mrtev. Julija lani so ga zapustili delodajalci, kot razlog so navedli sprejemanje zakonskih predlogov mimo ekonomsko socialnega sveta. Aktualna vlada je v začetku mandata obljubljala, da bo socialni dialog spoštovala. Premier Robert Golob se bo danes neformalno srečal s sindikalisti in predstavniki delodajalcev. Dogovorili naj bi se, kdaj bodo spet lahko sedli za skupno mizo. Seveda ni prvič, da je socialni dialog zamrl. Vendar smo tokrat pred zelo pomembnimi reformami, ki terjajo soglasje. Med njimi je zagotovo najpomembnejša pokojninska reforma. Kje so vzroki za odsotnost socialnega dialoga in zakaj je ta tako pomemben?


19. 04. 2024

Jani Klemenčič: Za medaljo se mora vse poklopiti

Do začetka olimpijskih iger v Parizu je manj kot 100 dni. V začetku tedna so v antični Olimpiji prižgali olimpijski ogenj, ki bo potoval do prizorišča iger, ki bodo v marsičem prelomne in rekordne. Tokratne olimpijske igre naj bi bile za Slovenijo izjemne, saj se pričakuje najštevilčnejša udeležba doslej. Kako uspešna bo, bomo še videli. Tisti, ki si bodo priborili katero od medalj, bodo domov odnesli tudi košček zgodovine, saj bo v medalje vgrajeno železo iz Eifflovega stolpa. O pripravah in pričakovanjih pred olimpijskimi igrami smo se v oddaji Ob osmih pogovarjali z nekdanjim olimpijcem, nosilcem olimpijske medalje, veslačem in ambasadorjem olimpijske plamenice Janijem Klemenčičem.


18. 04. 2024

Borčić Bernard: Tudi velika volilna udeležba (še) ni odnesla Plenkoviča

Prve volitve v super volilnem letu na Hrvaškem niso prinesle sprememb. Prepričljiva zmagovalka je HDZ dosedanjega premierja Andreja Plenkoviča, ki pa je dosegla slabši izid kot pred štirimi leti. Koalicijska pogajanja se bodo začela takoj in bodo zelo zahtevna, saj je večina političnih strank že vnaprej napovedala, da s HDZ ne bodo sodelovale v vladi. Tudi drugo uvrščena stranka SDP napoveduje, da bo začela pogovore za sestavo vlade. Analiza volilnih izidov z našo dopisnico s Hrvaške Tanjo Borčić Bernard.


17. 04. 2024

Bučar Ručman: Semafor obveščanja za manj panike

En teden po preplahu na šolah, ki ga je povzročila anonimna spletna grožnja, sta se minister za notranje zadeve in minister za vzgojo in izobraževanje dogovorila o izboljšanju komunikacijskih protokolov med policijo in šolami v tovrstnih primerih. Prav način komunikacije je bil najbolj kritiziran saj so šole na obvestilo policije odreagirale po svoji presoji in različno. Ostri ukrepi in javna objava poziva k previdnostnim ukrepom pa so med šolniki, starši in učenci marsikje povzročili preplah. Kako se torej pripraviti na morebitne prihodnje takšne grožnje? V oddaji Ob osmih.


16. 04. 2024

Danilo Türk: Pozornost je treba usmeriti nazaj v Gazo ter disciplinirati Iran in Izrael

Razmere na pregovorno nemirnem Bližnjem vzhodu so v zadnjih mesecih postale še bolj nestabilne, sobotni iranski napad na Izrael je močno povečal nevarnost za nov velik regionalni spopad. Strokovnjaki mirijo, da to večini udeleženih ni v interesu, napenjanje mišic Izraela in Irana pa vseeno sproža veliko nelagodja. V tem težavnem obdobju za mednarodno skupnost je v središču dogajanja tudi Slovenija, ki drugič zaseda nestalni sedež v varnostnem svetu Organizacije združenih narodov, kot vse kaže pa je le še vprašanje časa, kdaj bo naša država priznala Palestino. O teh temah v pogovoru z nekdanjim predsednikom, mednarodnim pravnikom dr. Danilom Türkom.


12. 04. 2024

Boris Vezjak: Hana na čelo SD potiska kapitalistični lobi

Slovenska politika še naprej preseneča. Osvetljujemo ozadja priprav na kongres Socialnih demokratov, na katerem bo jutri ta stranka z novim vodstvom nadaljevala prizadevanja za preživetje na slovenski politični sceni. In to preživetje ji pogosto otežuje predsednik vlade Robert Golob, njihov koalicijski šef, ki pogosto preseneti tudi sam. Ena zadnjih potez je bila izstrelitev Tomaža Vesela na mesto kandidata za novega komisarja. Bil pa ni koalicijski kandidat, ampak je koalicija o tem – tudi tokrat – za svojo odločitev izvedela iz medijev. O tem Ob osmih z Borisom Vezjakom, filozofom, publicistom in kritičnim opazovalcem slovenske politično-medijske krajine.


11. 04. 2024

Nina Gregori: Pakt o migracijah za njihovo boljše upravljanje

Migracije so tema, ki bo v naslednjih dveh mesecih zagotovo zaznamovala Evropsko unijo. Že zdaj je očitno, da bo to ena glavnih tem kampanje pred junijskimi evropskimi volitvami. Prizorov, kakršni so bili na evropskih mejah pred skoraj desetletjem, ob največjem pritisku migrantske krize, si ne želi nihče. Ureditvi zapletenih in pomembnih vprašanj s tega področja je namenjena obsežna zakonodaja, ki jo v teh dneh sprejema in potrjuje Evropska unija. O tem se je, v tokratni epizodi oddaje Ob osmih, Matej Hrastar pogovarjal z izvršno direktorico Evropskega azilnega podpornega urada Nino Gregori.


10. 04. 2024

Katarina Bergant: Pravično plačilo pogoj za dobro delovanje tožilcev

Vodenje tožilske organizacije je prevzela Katarina Bergant. Na mesto generalne državne tožilke prihaja po šestih letih vodenja ljubljanskega tožilstva. Kot pravi, si tožilstvo pod svojim vodenjem predstavlja kot sodobno, visoko strokovno in učinkovito, a tudi pregledno in navzven odprto organizacijo. Širša javnost jo pozna kot tožilko, ki je zavrgla predlog za pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje o orožarski aferi Resnica o Patrii. Med njenimi tožilskimi primeri je tudi zadeva Radan. Pregon zdravnika Ivana Radana, ki je bi osumljen, da je več hudo bolnim pacientom na nevrološki kliniki načrtno in samovoljno skrajšal življenje. Bil je pravnomočno oproščen. Nova generalna državna tožilka Katarina Bergant je gostja oddaje Ob osmih.


09. 04. 2024

Maša Kovič Dine: ESČP o odgovornosti držav za podnebne spremembe

Šest mladih Portugalcev je na sodišču za človekove pravice v Strasbougu vložilo tožbo proti 27-tim državam članicam Evropske Unije ter Veliki Britaniji, Švici, Norveški in Turčiji. Razlog: nezadostno ukrepanje držav na področju podnebnih sprememb. Kako bo razsodba vplivala na uresničevanje pravice do zdravega življenjskega okolja, tudi v luči vse bolj izrazitih posledic podnebnih sprememb, ki jih vsako leto čutimo tudi pri nas? O tem v oddaji Ob osmih z mednarodno pravnico Mašo Kovič Dine


05. 04. 2024

Milan Gabor: V prihodnje nas čaka še več kibernetskih napadov

V preteklih tednih smo pri nas zaznali povečano število kibernetskih varnostnih incidentov oziroma napadov na informacijske sisteme ustanov in podjetij. Kljub temu, da večjih posledic ni bilo in da po trditvah strokovnjakov ni šlo za organizirane napade, ki bi imeli za cilj nepooblaščen vstop v sistem, se v širši javnosti pojavlja vprašanje, kako varni oziroma bolje rečeno kako ranljivi smo pred kibernetskimi napadi v Sloveniji? Katera podjetja in institucije so najpogosteje tarča kibernetskih napadov, kakšne vrste napadov oziroma groženj poznamo in kako se razlikujejo glede na namen napada ter kako v prihodnje izboljšati odzivnost na grožnje v kibernetskem prostoru? O tem v tokratni oddaji Ob osmih.


04. 04. 2024

Miro Haček: Na volitvah bodo ključni preferenčni glasovi

Komaj smo zakorakali v april, torej nas od evropskih volitev 9. junija ločita še dobra dva meseca. Strankarski stroji so se že zagnali, tečejo postopki v okviru državne volilne komisije, dobivamo sezname tistih, ki bi se radi potegovali za devet slovenskih mest v 720-glavem Evropskem parlamentu. Morda kljub rokom vseeno malce preseneča, da nekatere parlamentarne stranke svojih kandidatov še niso predstavile oziroma jih še nimajo. Kaj torej lahko pričakujemo letos in kako odločno se bomo morda odpravili na volišča? To je nekaj vprašanj, ki jih bo Tomaž Celestina v tokratni epizodi oddaje Ob osmih zastavil politologu Miru Hačku.


03. 04. 2024

Milan Jazbec: Lokalne volitve v Turčiji pomenijo izjemno zmago opozicije

Ta konec tedna so bile v Turčiji lokalne volitve, ki so v največjih mestih – Carigradu in Ankari – prinesle poraz Stranke za pravičnost in razvoj predsednika Erdoganaa. Kaj to pomeni za razmerja moči v turški politiki in za prihodnost države, bomo danes ugotavljali v oddaji Ob osmih z nekdanjim veleposlanikom v Turčiji dr. Milanom Jazbecem.


02. 04. 2024

Martina Lešnik: Iz Gaze se verjetno ne bi vrnila

V Gazi preštevajo smrtne žrtve, s pomočjo informacij, ki pricurljajo z vojnega območja, nastajajo slike, ki jih naš um verjetno težko dojame. Kot poudarjajo humanitarne organizacije, je ta vojna razblinila ves občutek skupne človečnosti. Oddajo Ob osmih je voditeljica Metka Pirc tokrat posnela na terenu, na Koroškem. Martina Lešnik z Mute se je namreč odpravila v Palestino in v tamkajšnjih bolnišnicah pomagala tri tedne. Zadnji dnevi begunskega taborišča so jo zlomili, vrnila se je domov, a hkrati že načrtuje novo pot v Palestino, v Gazo, čeprav ve, da obstaja možnost, da se ne vrne v domovino. Ob osmih odstira nekaj njenih pogledov in zgodb, s katerimi se je soočila kot prostovoljka. FOTO: Martina Lešnik v bolnišnici v Hebronu, v kateri biva 42 ljudi iz Gaze; Osebni arhiv


29. 03. 2024

Marko Pavliha: Sam sebi največji prijatelj in zdravnik

Postenje poznajo vse religije. Medtem ko se v tem času postijo muslimani, danes, na veliki petek, v rimskokatoliški cerkvi velja strogi post. V postnem času, ki traja od pepelnične srede, pa se tradicionalno odvija tudi akcija 40 dni brez alkohola, ki je najbolj razširjena droga pri nas. Mnogi se v tem času odločijo tudi za post od drugih dejavnosti ali substanc, ki lahko škodljivo vplivajo na naše psihofizično stanje in vodijo v bolezen. Kako učinkovit je lahko takšne vrste umik, kdaj se zavemo, da smo zabredli, kdaj moramo prositi za pomoč, kako se spopasti z izzivi, ki neprestano prežijo na poti spreminjanja navad? Odgovore iz prve roke smo iskali v oddaji Ob osmih s pravnikom, profesorjem in publicistom Markom Pavliho.


28. 03. 2024

Jernej Stritih: V Sloveniji je težko najti prostor za vetrnice

Okoljska kriza se samo še poglablja, časa za uresničevanje podnebnih ciljev zmanjkuje. Razburjajo umeščanja obnovljivih virov v prostor, hkrati smo se zavezali k opuščanju fosilnih goriv in torej zaprtju premogovnika in Teša. Očitno se bomo še naprej lahko ogrevali na zemeljski plin in drva, koalicija obljublja, da bo v novem energetskem zakonu črtala prepoved vgradnje kotlov na lesno biomaso v nekaterih novih stanovanjskih stavbah. Čemu smo se kot družba pripravljeni odpovedati, da zaščitimo naravo? O zelenih virih se je Metka Pirc pogovarjala s strokovnjakom za varstvo okolja Jernejem Stritihom.


27. 03. 2024

John Marshall Callahan: Nato ostaja trdno zavezništvo

Po osamosvojitvi in mednarodnem priznanju je pridružitev evroatlantskim integracijam postala zunanjepolitična prioriteta Republike Slovenije. Ta cilj je izpolnila leta 2004, ko je postala članica Nata in nato še Evropske unije. Od pridružitve Natu bo v petek minilo 20 let. Danes naše članstvo v severnoatlantskem zavezništvu pogosto jemljemo za samoumevno, ni pa izjema niti razmislek, če je to sploh smiselno in koristno. V tokratni epizodi oddaje Ob osmih se je Matej Hrastar o varnosti vzhodne Evrope, slovenskih pomislekih in (ne)izpolnjevanju zavez ter prihodnosti zavezništva, ki je že zdaj mnogo večje, kot je bilo ob slovenskem vstopu pogovarjal z Johnom Marshallom Callahanom, izrednim profesorjem za mednarodne odnose na kolidžu New England v ameriški zvezni državi New Hampshire.


26. 03. 2024

Peter Fazarinc: Premalo nas je celo za nujne stvari

Mineva sto dni, kar je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides napovedal stavko in ta najdaljša stavka v zgodovini države se bo – morda in upamo – vendarle premaknila z mrtve točke, v kateri so se znašli Fides na eni strani in predstavniki države na drugi. Svoje kolesje naj bi namreč v drugi polovici tedna zagnala mediacija. Ampak do kakršnegakoli premika smo zdaj ljudje sredi zagotovil, da gre tako enim kot drugim za bolnika in za ohranitev javnega zdravstva, obenem pa tudi sredi opozoril, da smo tik pred zlomom tega sistema. Kako poteka dogajanje na terenu, kakšno je res razpoloženje med zdravniki in kako zdravniki konec koncev vidijo razpoloženje ljudi? O tem se je Tomaž Celestina v oddaji Ob osmih pogovoril z doktorjem Petrom Fazarincem, ki dela na oddelku za hematologijo in onkologijo celjske bolnišnice.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt