Ponedeljek
14.05

Ars humana

Humanistične teme, od filozofije in literature do jezikoslovja in zgodovine.

Kulturni bazar 2018 – deseti ediciji na pot

Kulturno-umetnostna vzgoja na Arsu

Družbena kritika in dialog

V oddaji bomo govorili o neurejanju državnosti, kar se kaže v družbenih spopadih  in  nezmožnosti učinkovitega spoprijema  z družbenimi razmerami. Ali višja kulturna raven intelektualnih […]

Kako praznujejo države

Pred slovenskim kulturnim praznikom več o državnih praznikih ter njihovem pomenu za vzpostavljanje in ohranjanje državnih skupnosti.

Srednjeveški knjižni spomeniki

govorimo o pomenu in ohranitvi »srednjeveških rokopisnih in tiskanih knjig v arhivih in knjižnicah«. Pravijo jim tudi »knjižni spomeniki«.

Slovenski pravični med narodi

Pred svetovnim dnevom spomina na žrtve holokavsta več o srčnih ljudeh, ki so nesebično reševali judovska življenja.

Vloga in pomen prevajanja učbenikov v 19. stoletju

O tem, kako smo Slovenci sploh dobili prve učbenike v slovenskem jeziku, o družbenem, političnem in kulturnem kontekstu 19. stoletja, pa tudi o kulturi prevajanja in pomenu prevodov.

Zavod Bunker – 20 let

Zavod Bunker širša javnost pozna predvsem po tem, da upravlja Staro mestno elektrarno – Elektro Ljubljano, producira in predstavlja sodobne gledališke in plesne predstave, organizira […]

O različnih kulturnih pogledih na čas

Obdobje okrog novega leta je vedno priložnost za pogled nazaj v preteklost in naprej v prihodnost.

Solsticij

Tokratna oddaja ARS humana se razgleduje po mitičnih pokrajinah, kakršne je pri nas nekoč oblikoval čas zimskega solsticija.

Auguste Rodin

Mineva sto let od smrti Augusta Rodina. O njegovem delu in življenju slikarka in vizualna umetnica Agata Freyer, slišali pa boste tudi odlomke iz knjige Paula Gsella Auguste Rodin: Umetnost. Pogovori z mojstrom.