Ta teden vstopamo v cikel oddaj, ki jih vsako leto posvetimo prejemnikom Študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo. Letos ga bo odprl skladatelj Aleksander Čonč, ki je nagrado prejel za svoje delo Pantheon I, ki ga je aprila lani krstno izvedel Simfonični orkester Akademije za glasbo.

Aleksander Čonč je svojo glasbeno pot začel s klarinetom pri profesorju Zdravku Zimiču. Pri 10-ih letih se je včlanil v prvi pihalni orkester, in kot pravi sam, od takrat naprej živi z orkestrsko glasbo. Danes igra v treh pihalnih orkestrih, kot reden član pa je dejaven v pihalnem orkestru KUD Pošta Maribor. Srednjo glasbeno šolo je končal iz klarineta pod vodstvom Sebastijana Petriča Grajfonerja na takratni Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru, poleg tega se je že takrat zelo zanimal za kompozicijo, aranžiranje in dirigiranje, tako je kar sam sestavil simfonični orkester ter pripravil dva samostojna koncerta, na katerih so pod njegovo taktirko izvajali filmsko glasbo in njegove avtorske skladbe. Po dokončani srednji šoli se je vpisal na Pedagoško fakulteto v Mariboru in po dveh letih študija na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študent kompozicije v razredu Janija Goloba.
Večino svojega časa posveča pisanju orkestrske glasbe (za simfonični, pihalni ali trobilni orkester), zelo pa ga zanima tudi dirigiranje in se je tako udeležil seminarjev  pod vodstvom Mira Sajeta in Jana Cobrerja. Od leta 2010 vodi trobilni orkester Brass Band Slovenija, ki je v Sloveniji edinstven sestav, saj je zasedba orkestra sestavljena po angleškem vzoru brass bandov.

Vesna Volk