Festival dnevi poezije in vina letos poteka že dvajsetič. Prireditev, ki se je leta 2010 iz Medane preselila na Ptuj, je v teh letih prerasla v enega najpomembnejših tovrstnih evropskih dogodkov. Kot nosilec evropske platforme Versopoli danes povezuje trinajst mednarodnih pesniških festivalov od Skandinavije do Italije in Makedonije.

Pred enaindvajsetimi leti se je v idiličnem okolju Goriških brd, v vasi Medana, prvič odvijal festival Dnevi poezije in vina. Prireditev, ki od leta 2010 poteka na Ptuju, je z leti rasla in se razvila v enega najpomembnejših tovrstnih evropskih festivalov. Kot nosilec evropske platforme Versopolis danes povezuje trinajst mednarodnih pesniških festivalov od Skandinavije do Italije in Makedonije.

Dneve poezije in vina od samih začetkov s pomočjo partnerjev in sponzorjev organizira Beletrina, zavod za založniško dejavnost, ki je do leta 2014 deloval kot Študentska založba. V oddaji bomo gostili 3 predstavnike zavoda, s katerimi bomo osvetlili zgodovino festivala in njegov letošnji program: Anjo Kovač in Aleša Štegra, ki bdita nad programom in njegovo izvedbo, ter Špelo Pavlič, urednico knjižnih publikacij. V oddaji boste lahko prisluhnili tudi enemu izmed letošnjih častnih gostov, pesniku in prevajalcu Venu Tauferju, ter Stanki in Igorju Vauda Benčevič, ki vodita dom kulture Muzikafe, eno izmed osrednjih festivalskih prizorišč na Ptuju.

Tina Kozin