S tokratno oddajo vstopamo v cikel treh oddaj, ki jih bomo posvetili projektu Za njimi stojimo. Gre za skupen projekt Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Cankarjevega doma in AS Fundacije, ki že več kot dve desetletji podpira mlade talentirane posameznike z različnih področij umetnosti. Vsi prijavljeni mladi violinisti, violončelisti, kontrabasisti, oboisti, fagotisti, trobentači, hornisti, tolkalci in pianisti so se od novembra 2015 dalje redno vključevali v vaje in koncerte orkestra ter pod mentorskim vodstvom članov orkestra spoznavali delo poklicnega orkestrskega glasbenika na vajah, snemanjih in koncertih, se pravi od priprave do izvedbe.

Konec februarja je potekala avdicija na kateri so izmed 34 prijavljenih glasbenikov izbrali 5 najboljših, ki so dobili možnost nastopiti na zaključnem koncertu projekta, ki bo 31.5.2016 (koncert bomo neposredno prenašali).

V prvi oddaji smo pred mikrofon povabili Majo Kojc, umetniški vodja orkestra, in kontrabasista Jošta Lampreta, ki bo na zaključnem koncertu sodeloval pri izvedbi stavka Vivo iz suite Pulcinella Igorja Stravinskega. Poleg posnetka avdicije, na kateri je kontrabasist navdušil komisijo bomo v oddaji v njegovi izvedbi slišali še Arijo in rondo Alfreda Desenclosa in Bottesinijevo Tarantello.

Vesna Volk