DR. ALOJZ ŠTEINER:

Generalmajor dr. Aloj Šteiner je svojo vojaško kariero začel od spodaj kot mlad podporočnik\t, ki je leta 1978 končal šolanje za rezervne častnike v Bileči in našel svoje \tmesto v Teritorialni obrambi Slovenije, najprej v domači Gornji Radgoni. V 8o-ih letih je delal, študiral obramboslovje in postopno napredoval. Leto \tpred vojno za Slovenijo je diplomiral na Fakulteti za Družbene vede in se aktivno vključil v proces osamosvajanja, napredoval in opravljal vse pomembnejše vojaške naloge v okviru Teritorialne obrambe v Prekmurju in na Štajerskem.
Že kmalu po vojni je imel čin majorja, a se je vojaško še izpopolnjeval doma in sredi devetdesetih let v Združenih državah Amerike, kjer je dokončal magisterij iz vojaških ved na\tNational Defence University v Washingtonu. Že kot general, je v Ljubljani doktoriral iz obramboslovja s temo: Transformacija oboroženih sil po koncu hladne vojne - primer Slovenske vojske.
Danes je v pokoju in si kot Predsednik Zveze slovenskih častnikov močno prizadeva povezovati veteranske in druge domoljubne organizacije.

Pisec tudi tu, tako kot pravzaprav v večini svojih literarnih del, pokaže zgodbo iz realnega življenja, v kateri je najti polno izgubljenih sanj in zapravljenih možnosti. Njegove like je življenje pahnilo na rob, otroke in mlade ljudi pa v životarjenje v neurejenih socialnih razmerah, brez pozornosti in ljubezni. Med Janom in Žanom se je že v otroštvu, ki sta ga preživljala v domu, spletlo tesno prijateljstvo. Kasneje se njune poti razidejo. Ko sta odrasla, pa ponovno navežeta stik in njune skupne sanje spet oživijo. Končajo se po Frančičevo, nesrečno. Igra je napisana veristično, v njej pa se pretakata svojevrstna liričnost in hrepenenje. Ta zmes je posebnost Frančičevega pisanja.

Dramaturginja Vilma Štritof
Režiser Jože Valentič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina

Žan Jure Henigman
Jan Matej Puc
Žane otrok Filip Ekart Babić
Jan otrok Lovro Žunić
Medicinska sestra Iva Krajnc
Vesna Mojca Funkl
Trgovka Vesna Pernarčič
Babica Marinka Štern
Otrok Črt Veselko

Traja 21′ 23”
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija maja 2015

Po igri bo na vrsti intervju dramaturginje Vilme Štritof z doktorjem Albertom Mrgoletom, psihoterapevtom z dolgoletno prakso in avtorjem strokovnih knjig na temo, ki jo obravnava radijska igra.

Vilma Štritof