Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 30.6.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Brigita Rovšek

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Popolnost ali drznost, to je zdaj vprašanje.
Igralec Blaž Šef.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Vatikanski Dikasterij za nauk vere je pred pol leta duhovnikom v Katoliški cerkvi omogočil podeliti blagoslov parom, ki po katoliškem nauku živijo v »neurejenih zvezah«, torej istospolnim parom, ločenim in ponovno poročenim. Lokalne cerkve so se na omenjeni dokument odzvale različno. Kako ga razlaga moralni teolog dr. Roman Globokar, ali gre za nov nauk v Cerkvi?

Avtor: Nataša Lang

Sveti Peter in Pavel sta svetnika, ki godujeta prav v teh dneh, natančneje: 29. junija; navdihnila sta tudi številne glasbenike, da so za ta praznik ustvarjali vedno nove kompozicije. A ne le glasbenike, tudi druge – arhitekte, slikarje, kiparje in vse, ki sodelujejo pri graditvi božjih hramov … V Rimu je tako nastala znamenita bazilika, posvečena sv. Petru, v Londonu pa sv. Pavlu, kjer ima posebno, častno mesto tudi glasba; vélike orgle s štirimi manuali, še troje manjših orgel, štirje različni zborovski sestavi, s kopico dirigentov ter organistov in zvonovi, ki ob praznikih še posebno mogočno zadonijo – vse to daje katedrali poseben čar in vzdušje.

Avtor: Polona Gantar

Iz cerkve svetega Nikolaja v Ankaranu bomo neposredno prenašali sveto mašo. Daroval jo bo župnik Franc Šenk, pel bo pevski zbor župnije Ankaran pod vodstvom zborovodkinje in organistke profesorice dr. Bogdane Borota.

Avtor: Ars

11:00
Poročila

17. junija lani sta v Filharmoniji v Kölnu nastopila Simfonični orkester Zahodnonemškega radia in violinist Renaud Capuçon. Koncert je vodil dirigent Cristian Măcelaru, na sporedu koncerta pa so bili Romanca, op. 11 Antonína Dvořáka, Koncert za violino in orkester št. 1 Béle Bartóka in Simfonija št. 1 'Titan' Gustava Mahlerja.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Mesec Humoresk tega tedna s planinsko tematiko končujemo z nasveti za varno hojo v gorah Slavka Krušnika. Pred stotimi leti rojeni satirik in strastni zbiralec anekdot in šal - in tudi transverzalnih žigov, kot bomo slišali - je v drugi knjigi 'Smeh na vseh poteh' popisal svoje planinske izkušnje iz sedemdesetih, osemdesetih let prejšnjega stoletja ter jih zabelili z vsakovrstnimi šalami.

Igralec Željko Hrs,
urednik oddaje Vlado Motnikar,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar.

Posneto junija 2024.

Avtor: Ars

V odlomkih iz opusov Ravela, Glinke, Poulenca, Mozarta, Rossinija in Mahlerja.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na sporedu Violinski koncert v e-molu, op. 64 Felixa Mendelssohna in Simfonija št. 4 v e-molu, op. 98 Johannesa Brahmsa. Deli so 14. marca letos v Koncertni hiši Danskega radia v Koebenhavnu izvedli člani Danskega nacionalnega simfoničnega orkestra pod vodstvom Jukka-Pekka Sarasteja. Solist v Mendelssohnovem Violinskem koncertu je bil ameriški violinist Randall Goosby. 27-letni Goosby je leta 2022 postal prejemnik nagrade Avery Fisher Career Grant, ki jo vsako leto prejme pet izjemnih glasbenikov instrumentalistov. Še nekaj let prej, leta 2018, je postal prvonagrajenec mednarodnih avdicij, ki jih v New Yorku prireja umetniško združenje Young Concert Artists. Omenimo pa tudi, da igra na violino z vzdevkom »ex-Strauss«, ki jo je leta 1708 izdelal mojster Antonio Stradivari, na posodo pa mu jo je zaupala korejska kulturna fundacija Samsung.

Avtor: Mihael Kozjek

Muslimansko romanje v Meko, ki mu z drugimi besedami pravimo hadž, je dolžnost odraslega muslimana, da se odpravi v Savdsko Arabijo. Kako ta izkušnja predstavlja življenjski cilj posameznika islamske veroizpovedi? Hadž velja za enega izmed petih stebrov sunitske veje islama in enega izmed desetih vej šiitskega islama. Zakaj romanje ni dovoljeno nemuslimanom in kaj sploh pomeni Kaba?

Avtor: Nejc Krevs

9. julija bo minilo 100 let od smrti francoskega organista, skladatelja, glasbenega pedagoga in improvizatorja Pierra Cochereauja, hkrati je v letošnjem marcu minilo 40 let od njegove prezgodnje smrti. Tokratna oddaja bo zato v znamenju njegovih improvizacij in interpretacij orgelskih skladb francoskih avtorjev. Kot organist je služboval v katedrali Notre Dame v Parizu, kjer je nasledil Louisa Vierna, skladatelja in organista, ki je umrl za notredamskimi orglami med izvedbo svojega 1750. orgelskega recitala. To se je zgodilo 2. junija leta 1937, naključje ali ne pa je bilo, da se je Pierre Cochereau ravno na tisti dan prvič zares seznanil z orglami. Takrat je namreč dobil ključ od lokalne vaške cerkve v južni Franciji, kamor ga je oče poslal na okrevanje zaradi slabega zdravja in prav takega uspeha v šoli, orgle delavnice Cavaille Coll pa mu je razkazal tamkajšnji organist.To je pomenilo začetek njegovega druženja z orglami, glasbilom, ki ga je zatem vse življenje spremljalo tudi na njegovi poklicni poti.

Avtor: Polona Gantar

Francoska pisateljica George Sand s pravim imenom Aurore Dupin se je rodila prvega julija pred 220. leti. Je predstavnica francoske romantike in je bila v času svojega življenja med najbolj priljubljenimi in branimi evropskimi avtorji in avtoricami. Pisala je sentimentalne romane in povesti z ljubezensko tematiko, pozneje pa dela z močnejšo humanistično in socialno naravnanostjo. Iz njene biografije je znano, da je prijateljevala s Frédéricom Chopinom in Alfredom de Mussetem. Leta 2004 je izšla 27. knjiga njenih dotlej neobjavljenih pisem. Za oddajo Spomini, pisma in potopisi jih je leto pozneje prevedla Tadeja Šergan.

Igralka Nina Skrbinšek,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
mojster zvoka Staš Janež,
režiserka Ana Krauthaker,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Glasbeni portret bomo tokrat posvetili Božidarju Kosu. Kos se je v sredini šestdesetih let ustalil v daljni Avstraliji in njegovo glasbo pri nas bolj intenzivno spoznavamo šele v zadnjih letih, zlasti od leta 2008, ko se je Kos vrnil v Slovenijo. Skladatelj, ki si je dom ustvaril na dveh celinah, dveh zemeljskih poloblah, v dveh deželah in njunih kulturah, je skladatelj raznolikega, živopisnega zvočnega izražanja. Pogosto ga opisujejo z besednimi zvezami in pridevniki, kot so zapeljivost, barvna opojnost in pa tekoča ritmičnost; enemu izmed komentatorjev pa je glasbo Božidarja Kosa posrečeno opisal kot čudovito zabavno in vendar tudi bodičasto pomenljivo.

V slabih dveh urah bomo predstavili del njegovega glasbenega življenja in opusa; začeli bomo z njegovimi džezovskimi leti, iz klubov in lokalov, v katerih je Kos nastopal s svojimi zasedbami, se bomo odpravili v koncertno dvorano Sydneyjske opere, kjer je bil v začetku devetdesetih let prvič izveden koncert Crosswinds, skladba, v kateri odmeva tudi Kosovo mladostno džezovsko obdobje, in pa tudi v Darmstadt, »obljubljeno deželo« glasbenega modernizma, kjer je Božidar Kos s svojo elektroakustično glasbo doživel enega prvih uspehov.

Ob tem bomo poslušali tudi pogovor s skladateljem. Beseda bo tekla o že omenjenem Kosovem džezovskem obdobju, pa tudi o elektroakustičnem in simfoničnem opusu ter o tistih splošnejših skladateljevih ustvarjalnih nazorih.

Avtor: Primož Trdan

21:50
Poigra
22:00
Poročila

Mineva 110 let od rojstva angleškega avtorja Laurieja Leeja – s pravim imenom Laurence Edward Alan Lee. Bil je pisatelj, pesnik in scenarist, najbolj znan in cenjen pa je kot potopisec. Oddaja vključuje odlomka iz njegovih knjig Vrtnica za zimo in Ko sem nekega poletnega dne stopil na plan.

Avtorica in prevajalka Nina Grahek Križnar,
bralka Natalija Sinkovič,
interpret Boris Kerč,
glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Staš Janež,
režiser Jože Valentič.
Produkcija 2004.

Avtor: Ars

V današnji oddaji bomo spoznali zadnje kitarsko delo japonskega skladatelja Tōruja Takemitsuja, ki ga je napisal leta 1996, ko je bil že na bolniški postelji. Tristavčna skladba za njegov priljubljeni instrument ima naslov V gozdu in svoj navdih črpa iz del ameriške slikarke nemškega rodu Cornelie Foss.

Avtor: Katja Ogrin

Soneti, ki jih je pisal Kajetan Kovič, so zgoščeni, njihovi verzi so kratki, rime sveže, predvsem pa pripovedujejo o najpomembnejšem, o življenju in smrti. Dramski igralec Tomaž Gubenšek jih interpretira s posluhom, kot da bi jih pesnik pisal zanj.

Avtor literarnega dela Kajetan Kovič,
režiserka Ana Krauthaker,
interpret Tomaž Gubenšek,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
mojster zvoka Mirko Marinšek,
urednik oddaje Marko Golja.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 29.06.2024 17:40:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt