Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 10.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Interpretacija: Branko Jordan

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Bili smo gosti v Lambrechtovem domu v Slovenskih Konjicah, najstarejšem slovenskem domu starostnikov. Kako skrbijo za duhovno vzvalovanost stanovalcev; o tem v oddaji razmišljajo: direktorica doma Irena Vozlič Stjepčević, duhovnik Tone Farar ter stanovalki 83-letna Majda Zabukovšek ter 92-letna Angela Pem.

Avtor: Tone Petelinšek

Na letošnjo tiho nedeljo,17. marca, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma Zbor in orkester Glasbene matice Ljubljana z vokalnimi solisti in dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom izvedel Bachov pasijon po Janezu, skupaj z Gallusovim motetom Ecce quomodo (Glejte, kako umira pravični). Taka je bila izvajalska praksa 17. stoletja na veliki petek in tako izvedbo naj bi prvotno predvidel tudi Bach. Več v pogovoru glasbene urednice Polone Gantar z bas baritonistom Marcosom Finkom, pevsko pedagoginjo in sopranistkoTanjo Rupnik ter dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom.

Avtor: Polona Gantar

Iz stolne župnije svetega Danijela v Celju na četrto postno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje stolni župnik Tadej Linasi.

Avtor: Martin Perčič

11:00
Poročila

9. februarja sta v koncertni dvorani Isarphilharmonie v Münchnu nastopila Bavarski radijski simfonični orkester in pianist Mao Fujita. Koncert je vodil dirigent Semyon Bychkov, na sporedu pa sta bila Koncert za klavir in orkester št. 20 v d-molu, K 466 Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonija št. 9 v C-duru, D 944 Franza Schuberta, imenovano tudi 'Velika' simfonija.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Odlomek iz imenitnega romana Stregel sem angleškemu kralju Bohumila Hrabala. Ta češki pisatelj, ki je živel v letih od 1914 do 1997, je zaslovel z romanom Strogo nadzorovani vlaki,po katerem je Jiří Menzel leta 1966 posnel znamenit film. Njegovo pisanje – velja za enega najpomembnejših čeških pisateljev druge polovice 20. stoletja – odlikuje humor, ki se napaja iz resničnih dogodkov, tudi tistih, povezanih z avtorjevim življenjem. Zato ni nenavadno, da je Hrabal pri pisanju uporabljal pogovorni jezik, s katerim pa mu je uspelo ne le humorno slikati vsakdanje življenje, temveč tudi samosvoje prikazati lepoto v grdem in slabem.

Prevod Nives Vidrih,
interpretacija Tone Gogala,
režija Igor Likar.
Urednica oddaje Staša Grahek.
Posneto 1997.

Avtor: Ars

Interpretirajo odlomke Masseneta, Verdija, Glucka, Händla, Salierija, Vivaldija, Mozarta, Bellinija in Puccinija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Ugledna nemško-japonska pianistka Alice Sare Ott, ki se kljub 35 letom starosti že ponaša z več kot desetimi izdanimi albumi pri založbi Deutsche Grammophon, Danski nacionalni simfonični orkester in hongkonška dirigentka Elim Chan so 14. septembra lani nastopili v Koncertni hiši Danskega radia v Koebenhavnu. Koncertni spored je uvedel Entr’acte za godala sodobne ameriške glasbene ustvarjalke Caroline Shaw, ki jo je za to leta 2011 zloženo delo navdihnil eden izmed godalnih kvartetov Josepha Haydna. Koncert je zaokrožila Simfonija št. 2 v c-molu, op. 17, ‘Maloruska’, Petra Iljiča Čajkovskega, vmes pa je zvenel še Griegov Klavirski koncert v a-molu, op. 16, v katerem je kot solistka nastopila Alice Sara Ott, ki bo v petek, 15. marca, nastopila tudi v Zlatem abonmaju Cankarjevega doma v Ljubljani skupaj s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama. Ob tej priložnosti predstavljamo tudi krajši pogovor z glasbenico.

Avtor: Mihael Kozjek

Sociolog dr. Roman Kuhar in teolog dr. Gabriel Kavčič o teoriji spola. Kaj je teorija spola? Ali je to znanstvena teorija ali politični koncept? Kako je biološki spol družbeno konstruiran? Zakaj imajo mladi domnevno vse več težav s spolno identiteto?

Avtor: Nataša Lang

Organist Hubert Bergant je za življenja veljal za vodilnega slovenskega orglavca virtuoza in pedagoga. Vrsto let je poučeval na ljubljanski Akademiji za glasbo, nastopil je na več kot tisoč koncertih doma in v tujini, krstno je izvedel številna slovenska dela. Deloval je tudi kot pianist in čembalist. Z veliko ljubeznijo se je posvečal glasbi Johanna Sebastiana Bacha. Na čembalu je poustvaril njegov celoten cikel Dobro uglašeni klavir, v letih 1974 in 1975 je izvedel tudi njegov celoten orgelski opus. Leta 1977 je za integralno izvedbo Bachovega orgelskega opusa v ciklu petnajstih zaporednih koncertov prejel tudi nagrado Prešernovega sklada.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Dnevnik žalovanja, ki je prej hipoteza knjige kot dokončana knjiga, kot zapiše prevajalka Suzana Koncut, je francoski literarni teoretik, filozof in esejist Roland Barthes začel pisati po smrti svoje matere Henriette Barthes. Barthes – umrl je 26. marca leta 1980 – je z dnevniškimi fragmenti opisal proces žalovanja ter hkrati postavil ganljiv spomenik materi. Osebno izkušnjo mu je prek filozofskih uvidov, impresij, analiz in intuitivnih prebliskov uspelo oblikovati v presunljivo univerzalno pripoved o soočanju z izgubo in vprašanjem smrti.

Prevajalka: Suzana Koncut,
interpret: Primož Pirnat,
režiserka: Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,
tonska mojstrica: Mirta Berlan,
redaktorica: Maja Žvokelj.
Leto nastanka: 2020.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Vsak pevec bi dejal, da je glas najlepši instrument. Pa ne gre le za glas. Gre za vse telo. Vsaka mišica, vsaka kost, vsaka celica zavibrira s čustvi, ki jih prenaša grlo pevca. S tem izvajalec nahrani tako sebe kot občinstvo. Z globokim prepuščanjem čustvom ter posredovanjem le-teh poslušalcem se pred občinstvom popolnoma odpre in v taki vlogi je ranljiv. Za zmožnost izkazovanja te neizmerne ranljivosti ter popolno predajo pa izvajalce tudi nagradimo.

Ena izmed nagrajenk Prešernovega sklada za leto 2024 je tudi operna in koncertna solistka, mezzosopranistka Nuška Drašček, in sicer za delovanje na glasbenem področju v zadnjih treh letih. Ob poslušanju daljšega pogovora boste izvedeli, v kakšnih vlogah se umetnica najbolje počuti, podrobno je opisala tudi potek postavitve opere od začetka do odrske uprizoritve. Posvetili smo se njenim odrskim začetkom in bitki s strahom pred nastopanjem, pogovor je tekel tudi o magičnosti petja v zborih, deljenju odra s svetovno zvezdo in še marsičem.

Avtor: Alma Kužel

22:00
Poročila

Avstralski pesnik in pisatelj David Malouf se je rodil 20. marca pred 90 leti v Brisbaneu v Avstraliji v družini libanonskih in angleških korenin. V letih od 1959 do 1968 je živel v Evropi, potem je do leta 1977 predaval na Univerzi v Syndeyju. Nato se je – živeč v Avstraliji in Italiji – povsem posvetil pisanju. Napisal je več pesniških zbirk. Njegov prvi roman – avtobiografsko delo Johnno – je izšel leta 1975. V poznejših letih je objavil še veliko pesniških in kratkoproznih zbirk ter romanov. Proznemu literarnemu ustvarjanju Davida Maloufa se je leta 1996 v oddaji Literarni portret posvetila Katarina Mahnič.

Avtorica oddaje in prevajalka Katarina Mahnič,
interpreta Slavko Cerjak in Tone Gogala,
bralka Nadja Jarc,
glasbeni opremljevalec Peter Čare,
tonska mojstrica Gabrijela Čepič,
režiser Jože Valentič.
Produkcija 1996.
Urednika oddaje Vlado Motnikar in Staša Grahek.

Avtor: Ars

Glasba in druge zvrsti umetnosti se pogosto prepletajo in ena drugo navdihujejo. Do danes je tako nastala že vrsta glasbenih del, ki so jih navdihnile likovne umetnine in obratno. Tokrat se bomo spoznali z glasbenimi portreti petih slovitih ženskih skulptur, kot jih je v glasbo prevedel ameriški skladatelj Jake Heggie. Gre za tri navdihujoča kiparska dela priznanih umetnikov Henryja Moora, Pabla Picassa, Alberta Giacomettija ter helenistično mojstrovino kip Nike Samotraške in kip egipčanske kraljice Hačepsut. Ti so skladatelju služili kot navdih za delo z naslovom Skulpture (v izvirniku Statuesque), za glas in 7 instrumentov: flavto, klarinet, altovski saksofon, violino, violončelo, kontrabas in klavir. Delo je premiero doživelo leta 2005 z mezzosopranistko Joyce Castle.

Avtor: Katja Ogrin

Lirična ljubezenska občutja in občutki samotnosti v prepletu s podobami kraške in vipavske pokrajine.

Igralec Zoran More,
režiser Igor Likar,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar.

Produkcija 1999.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 10.03.2024 05:20:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt