Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 5.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

LUDWIG VAN BEETHOVEN: KLAVIRSKI TRIO V B-DURU, OP. 11
RADIJSKI KLAVIRSKI TRIO: violina − ROK KLOPČIČ, violončelo − CIRIL ŠKERJANEC, klavir − MARIJAN LIPOVŠEK

JOSEPH HAYDN: SIMFONIJA ŠT. 60 V C-DURU, HOB. I/60, RAZTRESENEC
CONCENTUS MUSICUS Z DUNAJA, dirigent: NIKOLAUS HARNONCOURT

WOLFGANG AMADEUS MOZART: ADAGIO V E-DURU ZA VIOLINO IN KLAVIR
Violina: DEJAN BRAVNIČAR, klavir: ACI BERTONCELJ

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Družbo Steinway & Sons je petega marca leta 1853 na Manhattnu v New Yorku ustanovil nemški imigrant Heinrich Engelhard Steinweg.

FRÉDÉRIC CHOPIN: SONATA ZA KLAVIR ŠT. 3 V H-MOLU, OP. 58
Klavir: ACI BERTONCELJ

Avtor: Vesna Volk

Poezija Toneta Škrjanca stavi na prosti verz, njen jezik je neposreden, bolj kot zapleteno metaforiko uporablja primere, višje jezikovne lege se v njej sproščeno prepletajo z nižjimi. Na prvi pogled bi morda kdo rekel, da je s svojo osredotočenostjo na drobce vsakdanje stvarnosti to poezija vsakdana, a Škrjančev pesniški postopek je kompleksen, narava izrečenega pa zato večplastna in odprta. Ta pesniška govorica primarno ni obrnjena navzen, v svet, temveč izrazito navznoter, v njenem središču je vedno govorec, pesnik.

Interpretacija: Blaž Šef.

Avtor: Ars

THEODOR LESCHETIZKY: LE DEUX ALOUETTES in BARKAROLA
Klavir: THEODOR LESCHETIZKY

IGNACY JAN PADEREWSKI: SIMFONIJA V H-MOLU, OP. 24, POLONIA, 3. VIVACE
SIMFONIČNI ORKESTER GLASBENE AKADEMIJE V KRAKOVU, dirigent: WOJCIECH CZEPIEL

IGNACY FELIKS DOBRZYŃSKI: ANDANTE E RONDO ALLA POLACCA
Flavta: HENRYK BLAŽEJ, klavir: TERESA KABAN

JULIUSZ ZARĘBSKI: KLAVIRSKI KVINTET V G-MOLU, OP. 34
LJUBLJANSKI GODALNI KVARTET, klavir: PAVEL ŠIVIC

MARIA SZYMANOWSKA: SERENADA
Klavir: MARIUSZ DROPEK, violončelo: ANNA WRÓBEL

HENRYK WIENIAWSKI: KONCERT ZA VIOLINO IN ORKESTER ŠT. 2 V DMOLU, OP. 22
SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA, violina: SAŠA ROŽDESTVENSKI, dirigent: DORON SALOMON

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Letos se spominjamo 200. obletnice rojstva skladatelja, dirigenta in pedagoga Bedřicha Smetane. Ta češki glasbeni velikan se je v zgodovino zapisal s svojimi čudovitimi simfoničnimi pesnitvami, osmimi nacionalnimi operami in nenazadnje tudi bogatim klavirskim in komornim opusom.

Avtor: Mihael Kozjek

11:00
Poročila

Violončelistka Ema Krečič po končani ljubljanski Akademiji za glasbo nadaljuje študij na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Igra v različnih komornih zasedbah, kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. Je nagrajenka več tekmovanj, za svoje študijske uspehe je prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo Kodalyjeve Plese iz Galante, Plese iz Marosszéka in Koncert za orkester.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

Planšarstvo je kot posebna oblika kmečkega življenja v planinah med toplim delom leta značilno za vse alpske dežele. Pri nas je bilo najbolj razvito v bohinjskih planinah, kjer so od konca 19. stoletja poznali zadružni, srenjski način paše ter izdelave masla, skute in sirov. Danes taka oblika planšarstva zamira. Ponovitev oddaje.

Avtor: Ivan Merljak

13:55
Poigra
14:00
Poročila

Prebrati zvočno knjigo je za igralko ali igralca poklicni izziv. A vseeno je drugače, ko posname svojo lastno biografijo. Tokrat govorimo o gledališki in filmski igralki Jožici Avbelj, med drugim prejemnici Borštnikovega prstana za življenjsko delo. Njeno življenje je v biografskem romanu Joži opisala dramaturginja, publicistka in urednica Petra Pogorevc, zdaj pa je po tej knjigi izšla zvočnica, ki je plod sodelovanja ZKP RTV Slovenija, Arsovega igranega programa in založbe Beletrina, režirala jo je Špela Kravogel. Poslušamo jo lahko tudi v Odprti knjigi na Arsu vsak delovnik ob 19. uri. Pogovor na predstavitvi je vodila Kaja Novosel.

Avtor: Kaja Novosel

14:35
Medigra

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Za Schneiderjevo kot komponistko je orkester inštrument. Pa vendar pušča na široko odprta vrata svojim izjemnim solistom. Plošča The Thompson Fields je leta 2018 osvojila naslov Plošča leta po izboru kritikov ameriške revije Downbeat.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Erotično nabiti scenariji v kombinaciji s hiperekspresivnim glasbenim jezikom: za dirigenta Inga Metzmacherja je dunajski "fin de siècle" osrednja točka najvišje gostote glasbenega izražanja in vedno obstajajo odkritja. Alexander von Zemlinsky, ki ga je po priljubljenosti v javnosti prehitel njegov svak Arnold Schönberg, je užaljeno dal eno svojih najlepših partitur v predal, kjer je ostala skoraj osemdeset let. V Morski deklici pusti morsko bitje, da tava brez korenin po svetu − kot Schönberg v svoji monodrami Pričakovanje mlado žensko, ki išče svojega ljubimca v vročični, vznemirljivi noči, polni morbidnih vizij.
Za začetek pa Nočni prizor iz opere Oddaljeni zvok Franza Schrekerja, ki je bil najbolj izvajan operni skladatelj na začetku 20. stoletja.

Avtor: Polona Kovačič

Skoraj 40 milijonov državljanov Evropske unije uporablja regionalne, manjšinske in druge jezike, ki niso del skupine 24 delovnih jezikov Evropske unije. V drugem delu pogovora z Bojanom Brezigarjem, ki jezikovne razmere po Evropi spremlja v vlogi novinarja, urednika in člana manjšinskih organizacij, bomo predstavili status in položaj furlanščine, ladinščine, frizijščine in samijskega jezika.

Vsebina je del projekta I KNOW EU/Tu EU 2024, ki ga je finančno podprla Evropska unija. Evropska unija ni vključena v pripravo projekta in ne odgovarja za informacije in stališča, predstavljene v okviru projekta.

Avtor: Aleksander Čobec

Dobrodošli v zborovskem mozaiku, povezanem z romantično noto.
Ta preseva tako skozi besedilo kot tudi skozi glasbo izbranih del.
Za uvod zveni Rheinbergerjeva Himna, op. 35,
nadaljujeta jo Schumannovi deli:
Pesem noči za zbor in orkester, op. 108
in Talisman, št. 4 iz opusa 141.
Sklepamo pa z Brahmsovim nizom štirih Pesmi za ženski zbor, dva rogova in harfo, op. 17.

Avtor: Brigita Rovšek

Zvočnica Joži ubeseduje življenje velike gledališke in filmske igralke Jožice Avbelj, kot ga je v njeni biografiji zapisala Petra Pogorevc. V več ur trajajoči pripovedi nas bo Jožica Avbelj z veliko mero sproščenosti popeljala po svoji prehojeni življenjski in poklicni poti. Prebran roman je prava zakladnica zanimivih in neponovljivih dogodkov iz življenja in dela velike Joži.

Jožica Avbelj poslušalca s svojim značilnim glasom, načinom govora, poigravanja z jezikom, humorjem in izkušnjami popelje v zaodrje predstav in pred nas razgrne svoj igralski credo: »Hotela sem prodreti v skrivnost vlog, ki so mi jih zaupali režiserji, in jih enostavno narediti. To ne pomeni, da nikoli nobene ne zafrkneš, mirno jo lahko in tudi jo. Ampak moraš se pobrati in pripraviti na naslednjo, ki bo boljša.« Joži pa se ne bere le kot poklon veliki igralki, njenemu življenju in delu, marveč tudi kot poklon teatru, igralskemu poklicu in gledališkim vezem. Iz njega veje, da je umetnost včasih nemogoče ločiti od umetnika.

Roman, ki je rezultat štiriletnih pogovorov med dramaturginjo, publicistko in urednico Petro Pogorevc in igralko Jožico Avbelj, je tudi popis slovenske gledališke zgodovine od sedemdesetih let naprej.

»Vsekakor je biografski roman Joži lahko navdih za marsikatero igralko, najsi je šele na začetku igralske poti ali pa že globoko v njej. Prav njena svobodomiselnost, trma in vztrajnost jo upodabljajo kot borko, ki je iz vsakega ženskega lika skušala izvleči večplastnost in globino. Predvsem pa roman izriše pogled na igralko, ki se nikoli ni ukalupila v eno samo tehniko ali metodo, temveč se je predala svoji igrivosti, intuiciji in spontanosti,« je o delu zapisala Arsova sodelavka Ana Lorger v oddaji S knjižnega trga.

O Jožici Avbelj
Že kot gimnazijka je Jožica Avbelj (1951) napravila prve resnejše igralske korake. Sodelovala je pri začetkih gledališča Glej, pa pri Pekarni in znamenitem Gledališču Pupilije Ferkeverk. Tu je med drugim nastopila v predstavah Spomenik G in Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, ki veljata za bisera slovenske gledališke neoavantgarde. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomirala leta 1975 v razredu Poldeta Bibiča in se to leto zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je igrala več kot 40 let. V svoji bogati igralski karieri je odigrala neverjetno število gledaliških, televizijskih, filmskih in radijskih vlog, prejela veliko nagrad, med drugim leta 2001 Borštnikov prstan, bila je profesorica na AGRFT, nastopala je po gledaliških hišah po vsem svetu.
Ob izidu knjige Joži v Mestnem gledališču ljubljanskem je kot eno najpomembnejših stvari za tako bogato profesionalno pot poudarila samosvojost in trmo.

Interpretinja: Jožica Avbelj
Režiserka zvočne knjige: Špela Kravogel
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Mastering: Smiljan Greif
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Korekturno poslušanje: Rina Stanič, Matjaž Udovč
Urednik oddaje: Alen Jelen

Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2024.

Avtor: Alen Jelen

19:19
Poigra

Muzikal Company je glasbena komedija, ki je nastala leta 1970. Scenarij je spisal George Furth, glasbo in besedila pa Stephen Sondheim. Muzikal je bil nominiran za nagrado tony v rekordnih 14 kategorijah, nagrado pa je dobil v šestih.

Avtor: Aleksander Golja

Simfonijo št. 1 v g-molu opus 13 imenovano Zimske sanje je Peter Iljič Čajkovski napisal leta 1866, malo zatem, ko je sprejel profesorsko mesto na moskovskem konservatoriju. Simfonija predstavlja njegovo zgodnje pomembno glasbeno delo. Premiera je bila 18. februarja 1868 v Moskvi.

Avtor: Tina Ogrin

Ujeti ali svobodni bo osrednja tema letošnjega maturitetnega eseja. V Grumovi drami je v svojo mladostno travmo ujeta mlada Hana in kar nekaj moči potrebuje za osvoboditev.

Avtorica oddaje: Iva Ciglar,
igralci: Violeta Tomič, Mojca Ribič, Božo Vovk, Milan Štefe, Damjana Černe in Ivan Rupnik,
bralca: Maja Šumej in Matjaž Romih,
redaktor: Vlado Motnikar,
glasbeni opremljevalec: Marko Stopar,
tonska mojstra: Jure Culiberg in Sandi Zgonc.
Režiser: Jože Valentič.
Produkcija 1999.

Avtor: Ars

21:40
Poigra
22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Avtor: Ars

Ghassan Zaqtan, rojen leta 1954 v kraju Bejt Džala blizu Betlehema, je eden najpomembnejših sodobnih palestinskih pesnikov. Je sin pesnika in aktivista Khalila Zaqtana. Literarno ustvarjanje je začel v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in od takrat izdal deset pesniških zbirk in nekaj romanov. Njegova dela obravnavajo palestinsko izkušnjo prek motivov osebne zgodovine, spomina, časa, izgube in odsotnosti, a so še vedno tenkočutno lirična. Je prejemnik številnih domačih in tujih nagrad, dejaven je tudi kot urednik in novinar. Danes živi in ustvarja v Ramali.
Izbor poezije je iz njegove nagrajene zbirke Sledí mi kot ptič iz slame.

Prevajalka Zarja Vršič,
režiserki Špela Kravogel, Ana Krauthaker,
interpreta Anja Novak, Matej Puc,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednica oddaje Tina Kozin.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 05.03.2024 13:15:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt