Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 3.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Na današnji dan leta 1878 se je rodil angleški pesnik Philip Edward Thomas. Pisal je poezijo in prozo. Pisati je začel razmeroma pozno, vendar se je še pred prvo svetovno vojno uveljavil kot plodovit avtor kritik, potopisov in biografskih del. V njegovi poeziji ima pomembno mesto narava.
Edward Thomas je kot vojak sodeloval v prvi svetovni vojni in bil leta 1917 ubit v bitki pri Arrasu.
Njegovo pesem z naslovom Zarja je prevedel Marjan Strojan, leta 2002 jo je interpretiral dramski igralec Boris Juh.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Katoliška cerkev v Sloveniji je ustanovila tri delovna telesa za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih oseb. Prva skupina strokovnjakov bo pripravila analizo preteklih spolnih zlorab, druga se bo kot drugostopenjski organ ukvarjala z domnevnimi spolnimi zlorabami danes, tretja skupina bo začrtala preventivne dejavnosti na področju preprečevanja in odkrivanja spolnih zlorab v Cerkvi in v njenih organizacijah. Kdo so člani teh skupin, kako bodo delovale skupine strokovnjakov tudi v luči njihove neodvisnosti od Škofovske konference, komu bodo poročale o svojih ugotovitvah. Ali bodo lahko vključile dodatne strokovnjake v svoje skupine? O vsem tem s tiskovnim predstavnikom SŠK dr. Gabrielom Kavčičem.

Avtor: Nataša Lang

O Haupt voll Blut und Leiden je eden najbolj izvajanih protestantskih postnih koralov, ki temelji na srednjeveški latinski himni Salve mundi salutare. Obravnava posamezne dele Kristusovega telesa na križu, zadnji del pa opisuje Kristusovo glavo. Avtorstvo pripisujejo Bernardu iz Clairvauxa in Arnulfu iz Leuvena, nemško različico pa je prepesnil Paul Gerhardt, z namenom, da bi ljudi spodbudila k bolj osebnemu razmišljanju o Kristusovem trpljenju. Navdahnila pa je tudi mnogo skladateljev, med njimi Felixa Mendelssohna in Maxa Regerja.

Avtor: Polona Gantar

Evangeličansko bogoslužje na tretjo postno nedeljo. Pripravila ga je evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip.

Avtor: Simona Prosič Filip

11:00
Poročila

15. februarja sta v koncertni dvorani City Halls v Glasgowu na Škotskem nastopila BBC-jev škotski simfonični orkester in pianist Boris Giltburg. Koncert je vodil dirigent Ludovic Morlot, na sporedu koncerta pa so bili Simfonični preludij Giacoma Puccinija, simfonična pesnitev Francesca da Rimini, op. 32 Petra Iljiča Čajkovskega, Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu, op. 18 Sergeja Rahmaninova in skladba Roxanne Panufnik z naslovom Alma's Songs Without Words – Almine pesmi brez besed, v kateri je skladateljica orkestrirala tri samospeve Alme Mahler.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Marčne oddaje Humoreska tega tedna namenjamo pisanju češkega pisatelja Bohumila Hrabala. Rodil se je 28. marca pred 110. leti v Brnu, umrl leta 1997 v Pragi. Sodi med najpomembnejše češke pripovednike druge polovice 20. stoletja. Bil je nadaljevalec značilno češke humorne pripovedne proze, kakršno je tako prepričljivo uveljavil Jaroslav Hašek s Švejkom. Kot pomemben tematski vir je Hrabalu služilo njegovo lastno življenje. Danes boste slišali odlomek iz Hrabalovega romana Stregel sem angleškemu kralju iz leta 1974. Kako se je torej njegovemu junaku po imenu Jan Ditĕ godilo, ko je služil v hotelu Tihota.

Prevajalka Nives Vidrih,
interpret Uroš Smolej,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
režiser Alen Jelen.
Posneto 2014,
urednica oddaje Staša Grahek.

Avtor: Ars

Donizettija, Mozarta, Händla, Perosija, Salierija, Grétryja, Verdija, Gounoda, Čajkovskega in Paëra.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Zahodnoavstralski simfonični orkester iz Pertha je 18. marca lani v koncertni dvorani v Perthu izvedel simfonično pesnitev Zakleti lovec, ki jo je César Franck zložil po baladi Divji lovec nemškega pesnika Gottfrieda Augusta Bürgerja, Klavirski koncert št. 1 v b-molu, op. 23 Petra Iljiča Čajkovskega in odlomke iz baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva. Kot solist se je v glasbi Čajkovskega predstavil češki pianist Lukáš Vondráček, za dirigentskim pultom pa je bil Izraelec Asher Fisch, sicer že od leta 2014 šef dirigent Zahodnoavstralskih simfonikov.

Avtor: Mihael Kozjek

Že nekaj let smo priča pojavu izmišljenih religij, ki sprožajo različne odzive v družbi. Ali se ustanovitelji in člani izmišljenih religij norčujejo iz tradicionalnih religij; so družbena šala, ali pa izmišljene religije odpirajo tudi legitimna vprašanja o naravi in vlogi religije v sodobnem času? Kakšen je današnji vernik v zahodnem – močno sekulariziranem svetu, kako veruje, o vsem tem z rednim profesorjem religiologije na Fakulteti za družbene vede UNI LJ dr. Alešem Črničem.

Avtor: Nataša Lang

V ospredju tokratne oddaje bodo orgelske improvizacije s temo postnih protestanskih in gregorijanskih koralov. Vsak na svoj način se bosta z zvočnimi barvami in kombinacijami orgelskih registrov poigravala Kay Johannsen iz Stuttgarta in Peter Planyavsky iz Dunaja.

Avtor: Polona Gantar

Avstralija in Evropa, kvirovstvo in judovstvo, popkultura in opera: Barrie Kosky, operni režiser in mojstrski žongler z na videz nezdružljivimi nasprotji, je v knjigi "In … zaveso gor!", ki je izšla spomladi leta 2023, odstrl zastor v svoje nenavadno življenje, zamisli, domišljijo, izkušnje sveta in glasbenega gledališča. Rojen je bil leta 1967 v Melbournu, 15.000 kilometrov od Evrope, zibelke opere. Danes je eden najbolj iskanih opernih režiserjev na svetu. Ljubezen do te umetnosti je odkril že v zgodnjem otroštvu, zaznamovanem z družinsko emigrantsko zgodovino. V avtobiografski knjigi odstira, kakšna je povezava med opernim gledališčem, avstralskim otroštvom in mladostjo ter njegovo bleščečo kariero v evropskih kulturnih metropolah. S svojimi režijami je očaral londonsko Kraljevo operno hišo Covent Garden, Dunajsko državno opero, Pariško opero, gostoval je na Salzburškem festivalu in na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu. Prejel je številne nagrade za režijo in umetniško vodenje – nazadnje lani novembra "opernega oskarja", mednarodno nagrado fundacije Opera Award in angleške revije Opera za režiserja leta. V nam bližnjem Dunaju sta na repertoarju Državne opere njegovi uprizoritvi trilogije Mozarta in Da Ponteja Don Giovanni in Figarova svatba, junija pa bo premiero doživela še opera Così fan tutte.

Prevod Tina Mahkota,
glasbena oprema Luka Hočevar,
tonski mojster Matjaž Miklič,
režiser Alen Jelen.
Produkcija 2023.
Urednica oddaje Staša Grahek.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog dr. Henrik Neubauerj je za svoj bogat umetniški opus februarja 2024 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Kot so zapisali v utemeljitvi k nagradi, so mu najvišje slovensko priznanje za izjemne dosežke na kulturno-umetniškem področju namenili »zaradi mnogih zaslug in prizadevanj na številnih področjih umetnosti in kulture, ki so trajno obogatila slovensko kulturno krajino ter okrepila ugled slovenske države v mednarodnem prostoru.« Kot baletni solist je odplesal okoli sedemdeset pomembnih vlog, pozneje se je podpisal pod več kot osemdeset samostojnih baletnih koreografij in 34 opernih režij. Bil je umetniški vodja ljubljanskega in mariborskega Baleta, direktor Ljubljanskega festivala, profesor na Akademiji za glasbo, končal je tudi študij medicine in nekaj let delal kot zdravnik. V njegovem opusu je več kot 40 knjig in okoli 600 strokovnih člankov.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

22:00
Poročila

Josef Škvorecký, eden iz trojice najbolj znanih, poleg Milana Kundere in Bohumila Hrabala vodilnih čeških pisateljev druge polovice 20. stoletja, ima zanimivo usodo pri prevodih svojih del v slovenščino. Njegove knjige so prevajali različni prevajalci: Levinjo iz nemščine Stanko Jarc, Vrnitev poročnika Borovnice in Strahopetce Nives Vidrih, Prima sezono Zdenka in Frane Jerman ter Inženirja človeških duš Jernej Juren. V slovenščini žal še vedno ne moremo brati njegovega romana Mirakel, napol fiktivne bilance dvajsetletne komunistične zgodovine Češkoslovaške, satire na radikalizme vseh vrst in nazadnje tudi zabavne mešanice raznovrstnih anekdot in zgodbic. Roman bo kmalu izšel v knjižni obliki v prevodu Nives Vidrih, v Literarnem portretu pa prevajalka predstavlja avtorja prav prek odlomkov tega romana.

Prevajalka in avtorica scenarija Nives Vidrih,
režiserki Špela Kravogel in Ana Krauthaker,
bralec Jure Franko,
interpret Matej Puc,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

V tokratni oddaji bomo spoznali deli dveh belgijskih umetnikov, skladatelja Flora Alpaertsa ter slikanja in grafika Jamesa Barona Ensorja. Slednji je s svojimi deli vplival na Alpaertsovo glasbeno ustvarjalnost in zakrivil nastanek Suite James Ensor.

Avtor: Katja Ogrin

Pesnik Valentin Brun redno objavlja poezijo v Literarnem nokturnu. Tudi v najnovejših pesmih se poezija narave in religiozna poezija lepo dopolnjujeta, tu in tam pa vznikne tudi kak socialen drobec.

Interpreta Anja Novak in Matej Puc,
režiserki Špela Kravogel in Ana Krauthaker,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 02.03.2024 17:40:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt