Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 1.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Ob petkih začenjamo z obletnicami.

WOLFGANG AMADEUS MOZART: GODALNI KVARTET ZA OBOO, VIOLINO, VIOLO IN VIOLONČELO V F-DURU, K. 370
Oboa: STANISLAV DUCHON, violina: VÁCLAV SNÍTIL, Viola: JOSEF KODOUSEK, violončelo: VIKTOR MOUČKA

JAN VAN DER ROOST: FROM ANCIENT TIMES
TAD WIND SYMPHONY, dirigent: TAKAYOSHI TAD SUZUKI

LÉO BROUWER: EL DECAMERON NEGRO
Kitara: TOMAŽ RAJTERIČ

PIERRE MAX DUBOIS: QUATUOR DE SAXOPHONES
Kvartet saksofonov COPENHAGEN: tenorski saksofon HENRIK SVEIDAHL, altovski saksofon CHARLOTTE ANDERSSON, sopranski saksofon TORBEN ENGHOFF, baritonski saksofon MARET PETERSEN

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

HENRIETTE RENIÉ: BALLADE FANTASTIQUE
Harfa: SOFIA RISTIČ

TOR AULIN: ŠTIRI SRBSKE NARODNE PESMI
1. VRTNICI
2. ZIMA V MOJEM SRCU
3. KAJ ŽELIM
4. SODBA
Mezzosopran: ANNE SOFIE VON OTTER, Klavir: BENGT FORSBERG

FRÉDÉRIC CHOPIN: BALADA ŠT. 2 V F-DURU, OP. 38
FRÉDÉRIC CHOPIN: IMPROMPTU V AS-DURU, OP. 29, ŠT. 1
FRÉDÉRIC CHOPIN: IMPROMPTU V FIS-DURU, OP. 36, ŠT. 2
Klavir: DUBRAVKA TOMŠIČ

Avtor: Vesna Volk

Pesem Veronike Dintinjana se začenja z verzom Stati pod čezoceanko. To je zanimiva optika, tudi pesniška. Vzeta je iz njene knjige z naslovom V suhem doku, ki je izšla leta 2016. Interpretirala jo bo dramska igralka Saša Mihelčič.

Avtor: Ars

MANUEL DE FALLA: SIETE CANCIONES POPULARES ESPANOLAS (PRIR. ZA HARMONIKO IN SAKSOFON)
DUO ALIADA: saksofon MICHAŁ KNOT, harmonika BOGDAN LAKETIĆ

JOHANNES BRAHMS: KONCERT ZA VIOLINO IN ORKESTER v D-duru, op. 77
Violina: IGOR OZIM, SIMFONIČNI ORKESTER RTV LJUBLJANA, dirigent: SAMO HUBAD

ANTONIO VIVALDI: SONATA ŠT. 3 V A-MOLU ZA KITARO IN VIOLONČELO
Kitara: ALJAŽ CVIRN, violončelo: ISABEL GEHWEILER

WOLFGANG AMADEUS MOZART: KONCERT ZA KLAVIR IN ORKESTER ŠT. 20 V D-MOLU, K. 466
Klavir: PETAR MILIĆ, SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA, dirigent: SIMON KREČIČ

FRANÇOIS BORNE - GEORGES BIZET: BRILJANTNA FANTAZIJA NA TEME IZ OPERE CARMEN ZA FLAVTO IN KLAVIR
Flavta: MATEJ ZUPAN, Klavir: ANDREJA KOSMAČ

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

V ciklu oddaj z naslovom Wagner med močjo oblasti in ljubezni predstavljamo Wagnerjev cikel Nibelungov prstan. V petih oddajah je glasbenim dramam Rensko zlato, Valkira in Siegfried posvečena po ena oddaja in Somraku bogov dve. V peti oddaji predstavljamo odlomke iz 4. prizora 2. dejanja in zadnjega, 3. dejanja glasbene drame Somrak bogov Richarda Wagnerja.

Avtor: Ivan Klemenčič

11:00
Poročila

V petek bodo v Iranu izbirali kandidate za 290 sedežev v parlamentu in 88 članov Sveta strokovnjakov. Politični analitiki opozarjajo, da je vse, kar se že najmanj dve leti dogaja v državi, povezano s pripravami na miren prenos oblasti, saj je iranski vrhovni voditelj Ali Hamenej star 84 let. Nova sestava Skupščine izvedencev, ki bo ob Hamenejevi morebitni smrti oziroma njegovi nesposobnosti vodenja države določila njegovega naslednika, ima tako v svojem prihodnjem 8-letnem mandatu veliko možnosti, da jo doleti ta naloga. V prizadevanjih za mirno izročitev oblasti in ohranitev islamske republike je bil Svet varuhov pri pretresanju primernosti in izločanju kandidatov za nastop na volitvah tokrat še natančnejši. Notranjepolitične razmere vplivajo tudi na iransko zunanjo politiko.

Avtor: Rajka Pervanje

Otroški pevski zbor Severaček, ki deluje v petem največjem mestu na Češkem, Libercu, sta leta 1958 ustanovila mož in žena, Jiřina in Milan Uherek. Tri leta zatem je že zmagal na državnem tekmovanju v Pragi. V več kot šestdesetih letih svojega delovanja je prejel številna priznanja, med njimi je več kot petintrideset prvih nagrad. Zbor nastopa tudi na različnih festivalih, je reden gost Praške pomladi in drugih festivalov po Evropi.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Skladateljev instrumentalni opus je v primeri z zborovskim po številu manjši in obsega dela za simfonični orkester, salonski, mali in šolski orkester, godalni orkester ter komorne, klavirske in violinske skladbe. V prvem ustvarjalnem obdobju je Adamič za glasbena društva napisal vrsto orkestralnih vložkov k spevoigram. Prva obsežnejša dela so iz tržaškega obdobja, tehtnejša so nastala v ruskem obdobju in po prvi svetovni vojni. Adamič je že v epsko zasnovani šeststavčni Otroški suiti I, ki je nastala leta 1913, nakazal usmeritev k programski, realistično naravnani glasbi, značilni za poznejša dela.

Avtor: Tina Ogrin

14:00
Poročila

Posvetili se bomo novemu filmu japonskega režiserja Hirokazuja Koreede Pošast in težko pričakovanemu nadaljevanju uspešnice Dune: Peščeni planet. V oddaji se bomo poglobili v opus prejemnika letošnje Štigličeve nagrade za življenjsko delo Antona Tomašiča, poleg tega bomo predstavili filmski del 25. feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, ki bo v soboto v Slovenski kinoteki. Ozrli se bomo tudi k festivalu Berlinale, ki se je pravkar končal in ki so ga letos precej zasenčile politične polemike.

Avtor: Tesa Drev Juh

V štirih desetletjih je bilo v okviru priljubljene franšize Indiana Jones izdanih kar pet filmov o tem dobrosrčnem pustolovskem arheologu, ki je kos vsem ugankam.
Glavni igralec, Harrison Ford torej v ciklu vseh petih filmov ostaja isti. Zvestobo franšizi pa je izkazal tudi skladatelj John Williams, ki mu posvečamo oddajo. Skladatelj je ob lansiranju zadnjega dela štel že častitljivih 91 let in je s tem dokazal, da nas starost pri ustvarjalnosti ne sme omejevati in da nas ta pomlajuje. Decembra 2023 je bila, kot je bilo pričakovati, glasba v ožjem izboru za najboljšo izvirno glasbo na 96. podelitvi oskarjev, Helenina tema pa je bila na podelitvi nagrad gremi za leto 2024 nagrajena kot najboljša instrumentalna skladba.

Avtor: Alma Kužel

Ime so povzeli po trgu v središču Gradca, ki je tudi tramvajsko vozlišče. Nič zelo nenavadnega, saj so vsi trije študenti jazza na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Oddajo namenjamo odprtju festivala Fabula, v okviru katerega bo danes v Cankarjevem domu nastopil španski pisatelj Pol Guasch, avtor postapokalitičnega romana Napalm v srcu. V Gledališču Koper pa bo danes premiera predstave Sirote. V soboto se bo odprl mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. V KiBeli pa si lahko ogledate razstavo Marka Šajna. Vabljeni k poslušanju!

Avtor: Ana Lorger

Na Institutu Jožef Stefan so kot prvi na svetu izdelali modulator za ekstremno ultravijolično in rentgensko svetlobo, ki bi med drugim utegnil poenostaviti tudi proizvodnjo najnaprednejših čipov.
Z vidno svetlobo lahko počnemo marsikaj. Relativno preprosto jo je z ustrezno tehnologijo manipulirati in usmerjati in to nam je, konec koncev, prineslo tudi vse bogastvo vizualnih, video vsebin, ki jih danes spremljamo na najrazličnejših zaslonih, in se niti ne sprašujemo, kaj je potrebno za to, da se denimo zaslon našega pametnega telefona tako hitro odziva na spremembe, da si lahko brez težav na njem ogledujemo filme v visoki ločljivosti. Stvari pa se močno zapletejo, ko se premaknemo po spektru k višjim energijam, na območje ekstremne ultravijolične in zlasti rentgenske svetlobe, in do zdaj modulacija rentgenske svetlobe ni bila možna. Skupina znanstvenikov z Odseka za kompleksne snovi na Institutu "Jožef Stefan" je ustvarila prvi svetlobni modulator za ekstremno ultravijolično in rentgensko svetlobo. Dr. Igor Vaskivskyi je prvopodpisani avtor članka, objavljenega v Nature Photonics.

Avtor: Nina Slaček

22. januarja je v Wigmorjevi dvorani v Londonu nastopil Godalni kvartet Brentano. Ameriška zasedba je bila ustanovljena leta 1992 na glasbeni šoli Juilliard, poimenovana pa je po Antonie Brentano, mecenki in tesni prijateljici Ludwiga van Beethovna. Kvartet je na koncertu izvedel dve klasicistični mojstrovini, Godalni kvartet št. 32 v C-duru Josepha Haydna in Godalni kvartet št. 20 v D-duru, K 499 Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Avtor: Marko Šetinc

“Pregovorna modrost, da muze med vojno molčijo, se je v primeru cerkve sv. Jožefa v Soči izkazala za neveljavno, saj so v vojnih razmerah nastala umetniška dela za cerkev, kar je nekaj izjemnega ne le v slovenskem prostoru, temveč tudi širše.” S tem besedami se začne knjiga Cerkev svetega Jožefa v Soči, ki je izšla v zbirki Umetnine v žepu pri ZRC SAZU in predstavlja cerkev s prav posebno zgodovino. Obe svetovni vojni sta namreč v vas Soča privedli umetnika, ki sta zaznamovala cerkev – Josefa Vachala v času prve in Toneta Kralja pred, med in po drugi svetovni vojni, pove avtorica Andreja Rakovec.
Od dela češkega slikarja Josefa Vachala se je ohranilo zelo malo, poslikavo Toneta Kralja, ki velja za enega od utemeljiteljev ekspresionizma in nove stvarnosti pri nas, pa si lahko ogledamo še danes in je del njegovega primorskega opusa, v katerem je sakralno motiviko povezal z narodnostnimi vidiki in obsodbo nacizma ter fašizma – v negativcih tako pogosto uzremo prikrit portret denimo Mussolinija, svetnike ali Marijo, pa je rad odel v barve slovenske trobojnice. Posebnost soške cerkve pa je nabor slovanskih svetnikov. V času od dvajsetih do sedemdesetih let 20. stoletja je sicer Tone Kralj ustvaril dela kar za več kot štiridesetih primorskih cerkva.

Avtor: Izidora Pevec

Mlajšo novogoriško pisateljico poznamo po njeni prvi knjigi kratkih zgodb Zeleni fotelj in po romanu Spovin. Čebelja družina je izšla pri Cankarjevi založbi, avtorica pa je zanjo prejela prestižno nagrado Evropske unije za književnost za leto 2021. »Rdeča nit sedmih zgodb iz knjige Čebelja družina so obredi oziroma stari običaji, značilni za slovensko kulturo, vendar prestavljeni v drug kontekst ali sodobni čas, v katerem pridobijo novo vlogo in podobo. Anja Mugerli nas z jezikovno virtuoznostjo vplete v svet, ki ga ne poznamo, čeprav v njem živimo. V njem neprenehoma prehajamo meje, jezikovne, kulturne, politične, geografske, pa tudi tiste med resničnostjo in nezavednim.« Tako so zapisali pri založbi. In res, prestopanje takih in drugačnih mej se vseskozi kaže v njenem pisanju, najbrž tudi zato, ker na meji živi.

Bralci: Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon in Primož Forte
Režiserka: Suzi Bandi
Produkcija RAI – Radio Trst A, leta 2021.

Avtor: Alen Jelen

19:20
Poigra

Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo nastopila rosno mlada violinistka Patricija Avšič, izjemno nadarjena in uspešna glasbenica, ki je že osvojila vrsto nagrad na različnih mednarodnih tekmovanjih. Tokrat se bo predstavila s Prvim koncertom za violino in orkester, op. 14 poljskega skladatelja Henryka Wieniawskega. Slišali jo bomo v prvem delu glasbenega večera, po uvodni skladbi, uverturi k spevoigri Vilinsko dete Jurija Mihevca. Drugi del abonmajskega koncerta pa bo posvečen ustvarjalnosti Johannesa Brahmsa – njegovi Prvi simfoniji.
Vse bomo slišali pod taktirko Douglasa Boyda – priznanega britanskega dirigenta, ki je v zadnjem obdobju že večkrat sodeloval z Orkestrom Slovenske filharmonije

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Pozdravljeni, spremljali bomo koncert Komornega zbora RIAS pod dirigentskim vodstvom Justina Doyla.
Posnetek je nastal v berlinski Filharmoniji septembra lani, nanj pa so se ujela dela bratov Haydn,
Josepha in Michaela ‒ stavki iz njunih uglasbitev maš in motetov.

Nocoj se bomo posvetili drugemu delu koncerta, v katerem bosta zvenela Missa In tempore belli
in motet Insanae et vanae curae Josepha Haydna.

Avtor: Brigita Rovšek

Judovski pisatelj Ephraim Kishon (živel je v letih od 1924 do 2005) je kljub težki mladosti – med drugo svetovno vojno je bil, na primer, zaprt v več nacističnih koncentracijskih taboriščih – postal eden najbolj cenjenih satirikov. Napisal je 50 humorističnih knjig in gledaliških iger, poleg tega je avtor petih celovečernih filmov. Njegovo humorno zgodbo Iskanje parkirnega prostora, ki se godi v mestu, v katerem ima le malokdo svoj avto, je prevedla Božena Legiša.

Interpretira dramski igralec Primož Pirnat,
glasbena oprema: Nina Kodrič,
zvok in montaža: Nejc Zupančič in Sonja Strenar,
režija: Špela Kravogel,
redakcija: Tesa Drev Juh,
produkcija leta 2016.

Avtor: Ars

Poslušali bomo glasbo pianista, vokalista, pisca besedil in skladatelja Davea Frishberga.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 01.03.2024 13:05:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt