Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 29.2.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Pesnica Cvetka Lipuš se je rodila v Železni Kapli, obiskovala je licej za Slovence v Celovcu, pozneje je študirala na univerzah v Celovcu, na Dunaju ter v Pittsburghu v Pensilvaniji v ZDA. Petnajst let je živela v Ameriki, zdaj pa živi in ustvarja v Salzburgu. Prvo pesniško zbirko V Lunini senci je izdala leta 1985 skupaj s Fabjanom Hafnerjem, sledilo jih je še več.
Leta 2015 je izšla njena zbirka z naslovom Kaj smo, ko smo, zanjo je leta 2016 dobila nagrado Prešernovega sklada. Iz nje je vzeta pesem Vodič, ki jo je leta 2016 interpretirala dramska igralka Maja Sever.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

S Puritanci je Bellini prvič napisal delo, ki ima jasno in relevantno zgodovinsko ozadje, a kljub močni politični noti zgodbe so ga vendarle bolj zanimali patos in ljudje, ki jih je čas angleške državljanske zaznamoval.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

V ciklu oddaj z naslovom Wagner med močjo oblasti in ljubezni predstavljamo Wagnerjev cikel Nibelungov prstan. V petih oddajah je glasbenim dramam Rensko zlato, Valkira in Siegfried posvečena po ena oddaja in Somraku bogov dve. V četrti oddaji predstavljamo odlomke iz 1. dejanja in 1. prizora 2. dejanja glasbene drame Somrak bogov.

Avtor: Ivan Klemenčič

11:00
Poročila

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Avtor: Ars

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Brigita Rovšek

13:00
Poročila

V začetku februarja je v okviru nove serije pogovorov Salon z razgledom v ljubljanskem Cankarjevem domu gostoval srbski pisatelj Vladimir Tabašević. Gre za enega odmevnejših sodobnih srbskih avtorjev, ki je za svoj tretji roman Zabloda svetega Sebastijana prejel nagrado tednika NIN, najpomembnejše prozno priznanje v Srbiji. Čeprav so Tabaševićevi začetki pesniški in čeprav vse od prvega romana Tiho teče Misisipi piše le še prozo, sta prav poetičnost in večpomenskost jezika eni najbolj prepoznavnih lastnosti njegovih del. V romanu Zabloda svetega Sebastijana je predvsem razkrinkaval dvoličnost in malomeščansko miselnost posameznikov, ki zase mislijo, da so angažirani, v zadnjem romanu Nočne besede, ki je izšel lani, pa se je zgodil obrat. Kakšen? Z avtorjem se je pogovarjal Sašo Puljarević.

Bere Renato Horvat.
Ton in montaža Mirta Berlan.

Avtor: Sašo Puljarević

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

Ker človeška ustvarjalnost ne pozna meja, zaživi umetnost tudi na tleh, ki ji niso najbolj naklonjena. V glasbeno najpolnejšem obdobju – romantiki – se je razvila in vzcvetela koncertna etuda. Predvajamo in predstavljamo Dvanajst novih velikih karakternih etud, op. 95 Ignaza Moschelesa, Klavirsko sonato v f-molu, op. 27/1 Johanna Baptista Cramerja in Balado za klavir št. 2 v a-molu, op. 87 Yorka Bowna.

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Filmi vedo nekaj, česar mi ne vemo. To, kar je v njih skrito, pa se da odkriti, je ugotavljal nemški teoretik filma Siegfried Kracauer. Akademski slikar in režiser Robert Černelč se ukvarja z idejo, kako na sliki rekonstruirati filmski trenutek v suspenzu pričakovanja, ki prihaja od zunaj, iz prostora, ki na sliki ni prikazan, je pa implicitno navzoč. Njegova dela si boste lahko ogledali v Mestni galeriji v Ljubljani na razstavi z naslovom Medprostori. V oddaji tudi o Vikingih. V Cankarjevem domu v Ljubljani bo drevi premiera gledališke predstave za šolarje druge in tretje triade Vikingi: pesem severnega morja.

Avtor: Aleksander Čobec

Čemu služi igranje flavte leže na tleh in kje je flavtistka Jana Rumpf dobila to idejo?
Prisluhnite oddaji, v kateri bo prejemnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo ob glasbi Mika Moverja in Jacquesa Iberta povedala še kaj o svoji glasbeni poti, študiju v Belgiji in načrtih za prihodnost.

Avtor: Vesna Volk

Tatjana Plevnik je dokazala svojo pisateljsko odličnost že s prvo pripovedno zbirko Vabe; v zbirki je že diskretno napovedala svojo najnovejšo knjigo Pišmeuk, s podnaslovom Prišepnica za kreativno pisanje (objavljeno pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti). V knjigi je objavila vrsto primerov in sugestij za vse, ki pišejo oziroma bi radi pisali (avtorica nagovarja predvsem avtorice), hkrati pa se kar se le da zaveda, da ne ustvarja dogme, recepta za blede kopije. Da premore precej humorja in distance, zgoščeno ponazori tudi poglavje z naslovom Navodila za sabotažo literarne delavnice (ki so lahko berljiva tudi kot namigi za življenje). Več o Pišmeuku in še marsičem pove Tatjana Plevnik v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

V oddaji Banchetto musicale bomo predstavili poskuse oživljanja orgelske improvizacije v slogu francoskih organistov iz obdobja Sončnega kralja Ludvika Štirinajstega. Ansambel Organum, ki ga vodi pevec in orglavec Marcel Pérès, že več kot petintrideset let raziskuje pozabljene glasbene tradicije, v katerih ima pomembno vlogo koralno petje.

Avtor: Domen Marinčič

Novogoriško pisateljico mlajše generacije poznamo po njeni prvi knjigi kratkih zgodb Zeleni fotelj in po romanu Spovin. Čebelja družina je izšla pri Cankarjevi založbi, zanjo pa je avtorica prejela prestižno nagrado Evropske unije za književnost za leto 2021. Rdeča nit sedmih zgodb iz knjige Čebelja družina so obredi oziroma stari običaji, značilni za slovensko kulturo, ki pa so prestavljeni v drug kontekst ali drug, sodoben čas, kjer pridobijo novo vlogo in podobo. Anja Mugerli nas z jezikovno virtuoznostjo vplete v svet, ki ga ne poznamo, pa čeprav v njem živimo. V njem neprenehoma prehajamo meje, jezikovne, kulturne, politične, geografske, pa tudi tiste med resničnostjo in nezavednim – so zapisali pri založbi. In res, prehajanje takih in drugačnih mej se vseskozi odraža v njenem pisanju, najbrž tudi zato, ker na meji živi.

Bralci: Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon in Primož Forte
Režiserka: Suzi Bandi
Produkcija RAI – Radio Trsta A, 2021.

Avtor: Alen Jelen

19:17
Poigra

V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbenonarodopisnega instituta. Čaka nas še sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila.

Avtor: Tomaž Rauch

Na 3. koncertu Carpe artem so uveljavljeni slovenski glasbeniki nastopili z enim najopaznejših umetnikov, ukrajinskim violinistom Valerijem Sokolovom.

Tretji koncert 11. cikla Carpe artem, ki ga izvaja društvo za komorno glasbo Amadeus v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor, poslušalcem v poslušanje ponuja godalna seksteta čeških skladateljev Erwina Schulhoffa iz leta 1924 in Antonina Dvořaka, nastalega spomladi leta 1878. Zahtevni godalni mojstrovini so predstavili: gostujoči ukrajinski violinist Valerij Sokolov, zmagovalec mednarodnega violinističnega tekmovanja Georgeja Enescuja v Bukarešti in eden najopaznejših umetnikov svoje generacije. S Sokolovom na koncertu nastopata še dva gostujoča glasbena umetnika: violinistka Veronika Vilar Brecelj, večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj, ki je končala študij violine na univerzi umetnosti v Berlinu, in violončelist Damjan Saramandić iz Srbije, ki je študiral na glasbeni akademiji v Hannovru. Na koncertu nastopajo še trije člani simfoničnega orkestra SNG Maribor: violista Roberto Papi in Neža Papler ter violončelist Nikolaj Sajko.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Leta 2006 smo Slovenci v prevodu Gorazda Kocijančiča dobili prevod klasičnega dela v celoti in tudi v njegovem prevodu imamo v radijskem arhivu posneto to veliko delo. Dela Sokratovega učenca Platona so poleg svetopisemskih besedil najodločilneje zaznamovala evropsko filozofsko misel. Sokratov zagovor pa je dosti več od tega, saj je filozofov diskurz z družbo in z njegovimi tožniki zelo živo verbalno in retorično tkivo. Zaradi svoje univerzalnosti zmeraj znova nagovarja vsakokratno družbo, to pa navdihuje tudi gledališke in prav tako radijske ustvarjalce. Priredba iz leta 1967 poudarja poučno stran tega besedila. Sokrat, prisiljen v smrt, žal neuspešno opozarja, naj ljudje ne slede slepo tiranom in njihovemu leporečju.

Prirejevalka: Djurdja Flere
Režiser: Hinko Košak
Tonska mojstrica: Metka Rojc

Sokrat - Vladimir Skrbinšek
Melet - Janez Rohaček
1. glas - Andrej Kurent
2. glas - Jurij Souček

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana novembra 1967

Avtor: Vilma Štritof

22:55
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Jacques Dupin je bil francoski pesnik in likovni kritik. Rodil se je leta 1927 v Privasu v južni Franciji, družina pa se je leta 1950 preselila v Pariz, kjer je Dupin pod pokroviteljstvom slovitega pesnika Renéja Chara izdal svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Pepelnik potovanja. Leta 1966 je skupaj z nekaterimi pesniki, med drugim Andréjem du Bouchetom, Yvesom Bonnefoyem in Paulom Celanom, ustanovil vplivno literarno revijo L'Éphémère. Dupin je bil velik ljubitelj likovne umetnosti; prijateljeval je s številnimi slikarji in kiparji, o katerih je tudi veliko pisal, recimo o Albertu Giacomettiju, Joanu Miróju in Antoniju Tàpiesu. Premišljevanje o likovni umetnosti je oplajalo tudi njegovo poezijo; vznikanje in brisanje pisave, tema in svetloba, telo in prostor so samo nekateri izmed Dupinovih pogostejših motivov. Čeprav ni bil veliko prevajan (v angleškem jeziku so izšli samo izbori pesmi), velja za enega najpomembnejših francoskih pesnikov 20. stoletja. Umrl je v Parizu leta 2012. Izbor njegove poezije je pripravila Zarja Vršič.

Avtorica prevoda: Zarja Vršič,
režiser: Klemen Markovčič,
interpret: Branko Jordan,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
urednica oddaje: Tina Kozin,
produkcija 2024.

Avtor: Ars

Arvo Pärt, rojen leta 1935 v mestu Paide v Estoniji, je prehodil razgibano kompozicijsko pot. Njegova prva neoklasicistična dela kažejo vplive Šostakoviča, Prokofjeva in Bartoka, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je postal znan predvsem po uporabi minimalističnih kompozicijskih postopkov, imenovanih tintinanbuli, in po močnih religioznih podtonih, ki jih je uporabljal zaradi odpora proti vsiljenemu ateizmu sovjetske oblasti.

Avtor: Marko Šetinc

Zadnja sprememba: 29.02.2024 09:50:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt