Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 15.12.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Petek je in pred nami so spet obletnice. Ta teden se bomo v prvi uri Glasbene jutranjice spomnili petih.

JOHANN CHRISTOPH DEMANTIUS: 5 instrumentalnih skladb
Ansambel MUSICA ANTIQUA TOULON, dirigent: CHRISTIAN MENDOZE

MICHEL RICHARD DELALANDE : CONCERT DE TROMPETTES
BAROČNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO, dirigent: EGON MIHAJLOVIĆ

FRANCISCO TÁRREGA: ŠTIRI MAZURKE
Kitara: MANUEL BABILONI

FERNANDO REMACHA: 3 samospevi
Mezzosopran: MARTA KNÖRR, Klavir: AURELIO VIRIBAY

JOSEPH MARTIN KRAUS: SIMFONIJA V ES-DURU, VB144
ŠVEDSKI KOMORNI ORKESTER, Dirigent: PETER SUNDKVIST

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

RISTO SAVIN: SONATA ZA VIOLONČELO IN KLAVIR, OP. 22
1. ALLEGRO MODERATO
2. ANDANTE. ALLEGRETTO. TEMPO PRIMO
3. ALLEGRO MOLTO QUASI PRESTO. ALLEGRO MA NON TROPPO. TEMPO PRIMO. ALLEGRO MA NON TROPPO. PRESTISSIMO
Violončelo: GAL FAGANEL, Klavir: JAN BRATOŽ

Danes slavi 91. rojstni dan eden najopaznejših slovenskih skladateljev starejše generacije, Igor Štuhec.
IGOR ŠTUHEC: izbor stavkov iz dela DROBNA GLASBA ZA ORKESTER
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, dirigent: MARKO LETONJA

Avtor: Vesna Volk

Pesnik in prevajalec Tone Škrjanec (rojen l. 1953) praznuje sedemdeset let. Do zdaj je objavil enajst pesniških zbirk in tri izbore. Njegove pesmi so prevedene v številne jezike ter uvrščene v številne antologije sodobne poezije. Na kratko bi njegovo poezijo lahko opisali kot odprtost do sveta, dopuščanje, da vse obstaja. Škrjanec to dopolni z nenavadnimi, tu in tam duhovitimi podobami iz vsakdanjika. To velja tudi za njegovo pesem Rdeča zavesa, ki jo interpretira Pavle Ravnohrib in ki je bila objavljena v pesniški zbirki Sladke pogačice (LUD Literatura, 2015).

Avtor: Ars

Posvečamo se Wolfgangu Amadeusu Mozartu, vendar ne njegovi glasbi "per se". Poslušamo namreč priredbe, variacije in drugačne obdelave Mozartovih tem.

CHARLES NICOLAS BOCHSA: DUO NA TEMO IZ OPERE ČAROBNA PIŠČAL ZA DVE HARFI
Harfa: ROSANNA VALESI in SIMONA MALOZZI

LUDWIG VAN BEETHOVEN: DVANAJST VARIACIJ NA SE VUOL BALLARE ZA VIOLINO IN KLAVIR, WOO 40
Violina: PRIMOŽ NOVŠAK, Klavir: MARIJAN LIPOVŠEK

FRÉDÉRIC CHOPIN: VARIACIJE NA LA CI DAREM LA MANO IZ MOZARTOVE OPERE DON JUAN ZA KLAVIR IN ORKESTER, OP. 2
Klavir: FRANCESCO NICOLOSI, SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA, Dirigent: MARKO MUNIH

CARL CZERNY: FIGAROVA SVATBA, fantazija na motive iz Figara, op. 493
Klavir: CYPRIEN KATSARIS

MAX REGER: VARIACIJE IN FUGA NA MOZARTOVO TEMO, OP. 132
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, Dirigent: WOLF DIETER HAUSCHILD

REYNALDO HAHN: VARIACIJE NA MOZARTOVO TEMO
Flavta: SEUNG HEE LEE, Klavir: YOUNG AH KIM

FERNANDO SOR: INTRODUKCIJA IN VARIACIJE NA MOZARTOVO TEMO, OP. 9
Kitara: UROŠ BARIČ

MIHAIL IVANOVIČ GLINKA: VARIACIJE NA MOZARTOVO TEMO ZA KLAVIR (PRVA VERZIJA)
Klavir: VICTOR RYABCHIKOV

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Čar ameriške klasične umetnosti na vseh področjih, torej tudi glasbe, je v tem, da ni sad lahko sledljivega posnemanja nekega izvirnika, temveč je zlitje oz. združitev navzven precej lahko določljivih in tudi neskritih, torej prepoznavljivih virov, a je v svoji končni podobi popolnoma izvirna, tehtna, enkratna in posebna. Z obravnavo ameriškega simfonizma bomo prikazali najbolj vitalni del ustvarjanja klasične glasbe po veličastni dobi evropske romantike.
V peti oddaji predstavljamo dela Williama Granta Stilla in Duka Ellingtona.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Trpljenje Palestincev v Gazi dobiva biblijske razsežnosti. Je mogoče, da svetovna skupnost 75 let nemo opazuje kršenje vseh pravil, na katerih sloni ureditev po drugi svetovni vojni? Utrip Gaze, utrip Bližnjega vzhoda, bomo poskušali razložiti z demografsko sliko in pričanjem posameznika z neposredno izkušnjo.

Avtor: Marjan Vešligaj

Zimska pravljica je izbor skladb s praznično tematiko, ki ga je Otroški pevski zbor Glabene matice Ljubljana izvedel na enem od svojih prvih koncertov leta 2006. Gre za skladbe z naslovi: Veseli koledniki, Koledna, Tepežnica, Snežec in Kraguljčki. V nadaljevanju pa se bomo z mladimi pevci sprehodili med skladbami o nagajivem junaku Pedenjpedu.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Poslušamo prvi stavek iz Ciklusa trinajstih skladb za flavto, tristavčno delo za klavir solo z naslovom Odstiranja, stavek iz Partite op. 8 v interpretaciji Milka Lazarja, skladateljevo najnovejše delo za godalni kvartet z naslovom Pozunanjena notranjost ter skladbo Čutnost za pozavno in klavir.

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Ob začetku kinematografske poti francoskega filma Okus strasti razmišljamo o podžanru gurmanskega filma - filmih, pri katerih ogled na prazen želodec ni priporočljiv. Ocenjujemo tudi fantazijski muzikal Wonka, ki ga je navdihnila knjiga Čarli in tovarna čokolade Roalda Dahla, v filmu pa nastopata Timothée Chalamet in Hugh Grant, ki je spet poskrbel za razburjenje, ko je rekel, da film sovraži. Bliža se tudi 21. december z najdaljšo nočjo v letu, ki je že tradicionalno posvečena kratkemu filmu – letos v dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji in v Slovenski kinoteki v Ljubljani v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem ter prvič tudi v gledališču Miela v Trstu.

Avtor: Tina Poglajen

Film Velike oči pripovedujeo eni najbolj razvpitih prevar v zgodovini umetnosti ...

Avtor: Tina Ogrin

Ena najvidnejših skupin na slovenski jazzovski sceni deluje že več kot desetletje. Tokrat predstavljamo njihovo novo ploščo De Call.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Drama v Ljubljani bo v soboto premiera Shakespeareove komedije Kar hočete v režiji Janusza Kice. Že nekaj časa pa v Trbovljah, Kopru in Mariboru poteka festival RUK, mednarodni intermedijski festival, ki spaja umetnost, znanost in tehnologijo. V galeriji Škuc si lahko ogledate skupinsko razstavo Tukaj, a nekje drugje, kjer umetnice in umetniki raziskujejo teme pripadnosti in mobilnosti. V nedeljo pa bo v Škofji Loki 53. podelitev Severjeve nagrade, ki nagrajuje stvaritve igralk in igralcev v poklicnih in ljubiteljskih gledališčih ter študentske in skupnostne projekte na področju igre.

Avtor: Ana Lorger

Letošnji Puhov nagrajenec za življenjsko delo, strojnik prof. dr. Jože Vižintin, pravi, da mu v današnjih časih nikoli ne bi uspelo priti na fakulteto. Izbirna merila so preozko zastavljena in marsikateri za stroko dragocen talent ostane pred vrati. S tem pa se izgubi veliko potenciala, ki je nujen za razvoj vede, še zlasti pa za uspešen prenos inovacij v gospodarstvo.
Akademska kariera prof. Vižintina se je začela nekoliko pozneje, kot je morda običajno, a že takoj z velikimi uspehi. Prvi na svetu je izmeril temperaturo, ki nastane v t. i. freting kontaktu, in dokazal spremembo strukture, zaradi katere material izgubi trdnost in nosilnost. To je še poesbno pomembno pri ključnih elementih, kot so na primer ležaji v letalskih motorjih. A še marsikje je treba pravočasno opaziti, da se utegne neki stroj pokvariti. V ta namen je Jože Vižintin med drugim razvil računalniško diagnostike za napovedovanje življenjske dobe materialov in določanje obrabe strojev, na področju strojništva pa je še posebno pomembna njegova vloga pri razvoju tribologije, vede o trenju in obrabi strojev pri nas.

Avtor: Nina Slaček

V tokratni oddaji vas bomo popeljali na Glasbeni festival Rheingau v Nemčiji, in sicer bomo slišali posnetke s koncerta, ki je bil 19. avgusta lani. Na ta dan so v Dvorani kneza Metternicha na dvorcu Johannisberg v Geisenheimu nastopili člani klavirskega kvarteta Fauré. Violinistka Erika Geldsetzer, violistka Sascha Frömblinga, violončelist Konstantin Heidrich in pianist Dirk Mommertz so izvedli Mahlerjev kvartet v a-molu ter Regerjev kvartet v a-molu, za konec pa še Brahmsov tretji kvartet v c-molu.

Avtor: Alma Kužel

"Strah pred prihodnostjo oblikuje sedanjost. Sam slikam kako človek doživlja ta strah, zanima me naša psihološka realnost." Tako razmišlja slikar Uroš Weinberger, čigar dela pogosto zaznamujejo neprijetno ozračje in žareče barve. V zadnjih dveh letih pa njegove prizore pogosto naseljujejo astronavti – tako je tudi na razstavi Neoantromi, ki je na ogled v ljubljanski Galeriji Equrna.

Avtor: Izidora Pevec

»Pretresla me je ljubezen, enaka viharju, enaka nevihti! Prišla je pozno, prav tako je prišla, kakor pride časih kako cvetje v pozni jeseni. Sadu ni rodila, kakor ga ne rodi jesenski cvet.« Taka je v Tavčarjevi povesti ljubezen med ljubljanskim odvetnikom Janezom in nedolžnim kmečkim dekličem Meto. Star panj, ki se vname, gori dolgo, tokrat pa v ljubezenskem ognju zgori mlado dekle ...
Pač pa je v jeseni življenja Ivana Tavčarja (1851–1923) bogato obrodilo njegovo literarno pisanje z vrhuncem v Visoški kroniki, ki jo je objavil štiri leta pred smrtjo. Povest Cvetje v jeseni, ki jo ob koncu Tavčarjevega leta dobivamo še v zvočni obliki, je napisal sredi prve svetovne vojne in vojni moriji ob ljubezenski zgodbi postavil nasproti še podeželsko idilo. Tako kot že skoraj štiri desetletja prej v črticah v zbirki Med gorami, je tudi tokrat izrazil nasprotje med pokvarjenim meščanskim in zdravim kmečkim življenjem, domača zemlja je nujna tudi za bujno razraščanje narodovih korenin. Misel o ljubezni, ki naj bi nam bila v pogubo, je v drugačnem okolju uporabil že v knjigi V Zali. Pisateljeva sporočila so torej stalnica, a Cvetje v jeseni je le eno.

Bralec: Željko Hrs
Režiser: Klemen Markovčič
Tonska mojstra: Sonja Strenar in Rok Fiamengo
Urednik oddaje: Alen Jelen

Avtor: Alen Jelen

Koncertni spored bodo uokvirila dela Petra Iljiča Čajkovskega: glasbeni večer se bo začel s skladateljevim delom Poloneza in valček iz opere Evgenij Onjegin, op. 24, v drugem delu pa bo na sporedu še njegova mogočna Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36. Med deli Čajkovskega pa bo na odru Gallusove dvorane zazvenela še ena mojstrovina – to bo Koncert za klarinet, violo in orkester v e-molu, op. 88 Maxa Brucha. Kot solista se bosta predstavila dva odlična glasbenika: klarinetist Massimiliano Miani – sicer tudi član in prvi klarinetist Orkestra Slovenske filharmonije – ter karizmatična violistka Tomoko Akasaka. Orkester bo v tem koncertnem večeru vodil dirigent Douglas Boyd.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Izbor posnetkov z dveh koncertov Švedskega radijskega zbora pod vodstvom Kasparsa Putninša. Zbor je 29. oktobra lani v Berwaldovi dvorani v Stockholmu uzvočil skladbo An Inner Sky Matthewa Petersona, 29. aprila letos v stockholmski katedrali pa še Morje iz niza Treh morskih vizij Göste Nystroema ter deli Mouyayoum in The breathing of the world Andersa Hillborga.

Avtor: Maruša Frelih

Hrvaški pisatelj in publicist, tudi kolumnist Jutarnjega lista ‒ Ante Tomić ‒ se v svoji kratki humoreski Servilni servirajo, kot nakazuje že naslov, loteva servilnosti. Ob primeru, igranju tenisa, tematizira družbeno povzpetništvo, japijevstvo, ambicije, ki jih starši projicirajo na svoje otroke, in zaslužkarstvo. Kritična ost je v tej hudomušni pripovedi močno navzoča.

Prevajalec: Štefan Kutoš,
igralec: Uroš Potočnik,
režiser: Jože Valentič,
mojster zvoka: Nejc Zupančič.
Redaktorja: Matej Juh, Maja Žvokelj.
Leto produkcije: 2016.

Avtor: Ars

Oddajo bomo namenili glasbi džezovskega posebneža – pianista in pevca Boba Dorougha; letos zaznamujemo stoletnico njegovega rojstva. Njegov nastop so nekoliko cinično opisovali kot nastop Nata Kinga Colea, ki poskuša oponašati Louisa Armstronga. Sam je med svoje džezovske prednike uvrstil Fatsa Wallerja, Louisa Armstronga in Dizzyja Gillespija. Njegov glas bo za vedno ostal v spominu številnih ameriških rodov, ki so odraščali ob izjemno popularni, poučni seriji Schoolhouse Rock; ta je bila na sporedu ameriške televizijske postaje ABC vsako soboto zjutraj.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 15.12.2023 14:45:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt