Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 14.12.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Srečko Kosovel (1904–1926) danes velja za slovenskega pesniškega klasika, ki ga povezujemo predvsem z Integrali. Kosovelov odnos do jezika, ritma, načina pisanja in pesniške snovi je v tem delu samosvoj in izviren. To se kaže tudi v njegovem sonetu, bolj znanem po prvem delu verza Ena je groza. Gre za bivanjsko pesem, ki jo interpretira Željko Hrs.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Čarobna piščal sicer velja za glasbeni spomenik prostozidarstvu, kljub temu pa je nanjo treba gledati predvsem kot na čarobno igro oziroma pravljico, zakaj prostozidarski elementi so bili že v času njenega nastanka – torej leta 1791 – za neprostozidarje nebistveni, za generacije, ki so sledile, pa sploh irelevantni. Ostalo pa je najpomembnejše: neminljiva mikavnost pravljičnega dogajanja in izvrstna Mozartova glasba.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

Čar ameriške klasične umetnosti na vseh področjih, torej tudi glasbe je to, da ni sad lahko sledljivega posnemovanja nekega izvirnika, temveč je zlitje, združitev navzven precej lahko določljivih in tudi neskritih, torej prepoznavljivih virov, a je kot taka v svoji končni podobi zatem povsem izvirna, tehtna, enkratna in posebna. Z obravnavo ameriškega simfonizma bomo prikazali najvitalnejši del ustvarjanja klasične glasbe po veličastni dobi evropske romantike.
V četrti oddaji predstavljamo simfonična dela Virgila Thomsona.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Magistrica psihologije Ana Kuder se je kot strokovna sodelavka projekta B Air leta 2021 udeležila sedme mednarodne konference na temo nevroznanosti in glasbe v Aarhusu na Danskem. K pogovoru o glasbi in kulturi je povabila dva doktorska študenta, ki sta svoje delo predstavljala na konferenci: Erico Flaten, doktorsko študentko v Laboratoriju za slušni razvoj na Univerzi McMaster v Kanadi, in Mathiasa Klarlunda, doktorskega študenta v Centru za glasbo in možgane na Univerzi v Aarhusu na Danskem. Skozi pogovor so poskušali razumeti ali je glasba univerzalni fenomen. Zaznavanje in všečnost določene zvrsti glasbe se namreč lahko razlikujeta glede na kulturo. V zahodnih kulturah smo denimo bolj privženi dvodobnim taktovskim načinom, medtem ko se v nekaterih kulturah, kjer imajo prebivalci manj stika z zahodno glasbo, pogosteje pojavljajo različice trodobnih taktovskih načinov.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Prejšnji teden je v Sloveniji gostoval bosansko-ameriški pisatelj, esejist in scenarist Aleksandar Hemon. Leta 1992 je pri osemindvajsetih letih obiskal Združene države in zaradi vojn ob razpadu Jugoslavije tam tudi ostal. Na univerzi Northwestern je magistriral iz angleščine in že leta 2000 v angleščini izdal tudi zbirko kratkih zgodb Vprašanje Bruna. Čeprav so bila njegova dela precej hitro dobro sprejeta, je še poseben uspeh doživel z romanom Projekt Lazar, ki se je uvrstil v ožji izbor za kar dve prestižni ameriški literarni nagradi: ameriško državno nagrado za književnost in nagrado Nacionalnega združenja književnih kritikov. Hemon danes predava kreativno pisanje na univerzi v Princetonu, kot soscenarist pa je sodeloval tudi pri scenariju za četrti del filma Matrica. Nedavno je pri založbi Goga v slovenskem prevodu Irene Duša izšlo njegovo delo Tole ni zate. Avtor je ob tej priložnosti obiskal Slovenijo, z njim se je pogovarjal Sašo Puljarević.

Bere Ivan Lotrič,
tonska izvedba Klara Otorepec

Avtor: Ars

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

Ko smo se ozirali po zgodbah koncertnih pianistov in pianistk, se je kakor naročena pojavila Harriet Cohen. Težko je doumeti, da je nekoč tako priljubljena in oboževana umetnica povsem pozabljena. Med vojnama je bila najbolj očarljiva britanska pianistka z zbirko slik, ki je bila skoraj tako impresivna kot seznam njenih ljubimcev. Magnetna privlačnost njene osebnosti in očarljivo samosvoja zunanjost sta bili vseskozi oblegani tako z moške kot ženske strani.

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V galeriji Equrna je na ogled razstava Uroša Weinbergerja z naslovom Neoantromi, v kateri ta uporablja različna orodja in ikonografijo iz znanosti, popularne kulture in množičnih medijev, ki razvijajo strategije za preživetje in moč človeške domišljije postavljajo naproti apokaliptičnim scenarijem. Spet predstavljamo tudi novosti pri Cankarjevi založbi: Knjiga o jugu hrvaškega pisatelja Jurice Pavičića in monografija z naslovom Je to knjiga? Angusa Phillipsa in Mihe Kovača.

Avtor: Tina Poglajen

Na koncertu cikla Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske je šestega marca v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma s pianistko Sae Lee nastopila flavtistka Barbara Spital. Zvočni pejsaž za solo flavto Alojza Ajdiča je izvedla sama, moči pa sta glasbenici združili v Sonati za flavto in klavir v e-molu, op. 167, Undine, skladatelja Carla Reineckeja.

Flavtistka je svoje glasbeno izobraževanje začela na Glasbeni šoli Frana Koruna - Koželjskega v Velenju in ga nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Mileni Lipovšek. Leta 2022 je v razredu Karoline Šantl Zupan na Akademiji za glasbo diplomirala s summa cum laude. Od leta 2016 kot flavtistka in pikolistka redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije in Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. S harfistko Najo Mohorič sestavlja Duo Eunoia, sicer pa kot solistka ali komorna glasbenica nastopa na koncertih različnih organizatorjev in festivalov.

Avtor: Vesna Volk

Pesnik in prevajalec Tone Škrjanec je zelo samosvoj in še kako prepoznaven, dragocen glas v sodobni slovenski poeziji. V njegovi poeziji so višave in vsakdanji trenutki eno, eno so tudi meditativno doživljanje sveta in humorni utrinki. Ob njegovi sedemdesetletnici vas vabimo k ponovnemu poslušanju oddaje Izšlo je o njegovi pesniški antološki zbirki Dihaj (Center za slovensko književnost, 2017), nagrajeni z Jenkovo in Veronikino nagrado. Marko Golja najprej vpraša pesnika, ali raje bere svojo poezijo ali raje pripoveduje o njej. Odgovor vsaj slutite, verjetno pa tudi poznate.

Avtor: Marko Golja

Med programskimi skladbami iz obdobja baroka najdemo vrsto takih, ki posnemajo oglašanje raznih živali. Nešteti skladatelji so v svoja dela vpletali motive kukavice ali slavčka, redkeje pa v glasbi slišimo glasove žab ali vran kakor v enem izmed stavkov orkestrske Uverture, v kateri Georg Philipp Telemann slika življenje okrog hamburške reke Alster.

Avtor: Domen Marinčič

»Pretresla me je ljubezen, enaka viharju, enaka nevihti! Prišla je pozno, prav tako je prišla, kakor pride časih kako cvetje v pozni jeseni. Sadu ni rodila, kakor ga ne rodi jesenski cvet.« Taka je v Tavčarjevi povesti ljubezen med ljubljanskim odvetnikom Janezom in nedolžnim kmečkim dekličem Meto. Star panj, ki se vname, gori dolgo, tokrat pa v ljubezenskem ognju izgori mlado dekle ...

Pač pa je v jeseni življenja Ivana Tavčarja (1851–1923) bogato obrodilo njegovo literarno pisanje z vrhuncem v Visoški kroniki, ki jo je objavil štiri leta pred smrtjo. Povest Cvetje v jeseni, ki jo ob koncu Tavčarjevega leta dobivamo še v zvočni obliki, je napisal sredi prve svetovne vojne in vojni moriji ob ljubezenski zgodbi postavil nasproti še podeželsko idilo. Tako kot že skoraj štiri desetletja prej v črticah v zbirki Med gorami, je tudi tokrat izrazil nasprotje med pokvarjenim meščanskim in zdravim kmečkim življenjem, domača zemlja je nujna tudi za bujno razraščanje narodovih korenin. Misel o ljubezni, ki naj bi nam bila v pogubo, je v drugačnem okolju izpostavil že v knjigi V Zali. Pisateljeva sporočila so torej stalnica, a Cvetje v jeseni je le eno.

Bralec: Željko Hrs
Režiser: Klemen Markovčič
Tonska mojstra: Sonja Strenar in Rok Fiamengo
Urednik oddaje: Alen Jelen

Posneto v studiih Radia Slovenija v avgustu 2023.

Avtor: Alen Jelen

Vračamo se v Haloze, kjer se vedno znova srečujemo z mnogimi sorodnimi vrstami značilnega petja. Tokrat spremljamo izvedbe pevk in pevcev iz različnih obdobij do začetka sedemdesetih let, primere v različnih zasedbah, od celotnih pesmi pa do kratkih odlomkov, ki osvetljujejo raznolikost izročila in pristopov v na prvi pogled enotnem zvočnem prostoru izročila. Zvočne primere je leta 1973 zbral Valens Vodušek.

Avtor: Tomaž Rauch

Predstavili bomo posnetke drugega koncerta 7. festivala Sonc v Radečah, ki so ga izvedli izvrstni instrumentalisti 1. julija 2023.

V Komornem studiu predstavljamo posnetke drugega izmed treh celovečernih koncertov 7. Festivala Sonc, ki je potekal v cerkvi sv. Petra v Radečah in ga je pripravilo kulturno-umetniško društvo Sonc. Glasbeniki so izvedli tri koncertne večere komorne, solistične, orkestrske in zborovske glasbe. V Posavje so že prvi koncerti leta 2016 prinesli veliko pozitivne energije in motivacije za mlade ter popestrili poletne večere. Na treh koncertih 7. Festivala Sonc 2023 so v cerkvi sv. Petra v Radečah nastopili izvrstni slovenski in tuji glasbeniki. Komorni ansambel Festivala Sonc je na drugem koncertu izvedel tri skladbe 20. stoletja: Trio za flavto, oboo in klavir angleške skladateljice Madeleine Dring, Sekstet za pihalni kvintet in klavir Francisa Poulenca ter Kvartet za klavir, violino, violo in violončelo št. 1 v c-molu, op. 15 Gabriela Fauréja iz zadnje četrtine 19. stoletja. O značilnostih programa bosta govorila umetniška vodji: violinistka Tanja Sonc in hornist Boštjan Lipovšek.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Na gradu Gewerkenegg v Idriji so leta 1731 sodili tolpi tihotapcev živega srebra, med katerimi je bila tudi Marina Melhiorca. Trmasti in izmuzljivi najstarejši poimensko znani prekupčevalki z idrijsko čipko krivde nikakor niso mogli dokazati.

Režiser in dramaturg: Alen Jelen
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Jezikovna prirejevalka: Marica Brezavšček

Melhiorca – Metka Pavšič

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2021

Avtor: Kaja Novosel

22:25
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Gosposka ulica v Mariboru je bila v šestdesetih letih dvajsetega stoletja zagotovo nekaj posebnega; zagotovo takrat, ko so na njej odprli trgovino Plavi 9; v njej so ponujali marsikaj in morda še več. Je bil Plavi 9 tisti nekaj, ki je sprevrnil svet in mu za hip podaril povsem novo perspektivo, je bil sinonim za zgodnje potrošništvo ali priložnost za umirjen trenutek? Ime lokala, predvsem pa zbirka Plavi 9 Toneta Dodleka, priklicuje te in še mnoge druge pomene. Tako da je Dodlekova zbirka na prvi pogled poklon Mariboru, na drugi pa precej več: v zbirki in vrsti posameznih pesmi pesnik z lahkoto upesnjuje sodobno potrošniško mentaliteto, ki jo hkrati potujuje in spodnaša, se ji posmehuje in se ustvarjalno navezuje na ljudsko poezijo, za trenutek ali dva, da pozneje toliko laže zasuka pesem v zaželeno smer, tuji pa mu niso niti sentimentalni trenutki. Za nameček je avtor pospremil pesmi z avtorskimi ilustracijami, hkrati preprostimi in še kako igrivimi. Nekaj pesmi iz zbirke Plavi 9 (izšla je leta 2020 pri Mariborski literarni družbi z natančno spremno besedo Marjana Pungartnika) smo uvrstili v Literarni nokturno: da se spomnimo vsestranskega književnika Toneta Dodleka ob 80. obletnici njegovega rojstva (rodil se je 14. decembra 1943 v Stochachu v Nemčiji, umrl je 5. junija 2021 v Mariboru).

Avtor literarnega dela Tone Dodlek,
režiser Alen Jelen,
interpret Aleš Kranjec,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.

Avtor: Ars

Giacinto Scelsi je bil eden najzanimivejših in hkrati najskrivnostnejših glasbenih osebnosti preteklega stoletja. Ustvarjal je v tedaj popolnoma drugačnem, meditativno poglobljenem glasbenem jeziku. Tudi Luigi Nono je bil svojevrstna umetniška osebnost in je po drugi svetovni vojni z družbeno kritičnimi glasbenimi deli ter s pretanjenim občutkom za zvočnost odločilno zaznamoval razvoj glasbene umetnosti dvajsetega stoletja. Luciano Berio pa je bil eden osrednji avantgardnih skladateljev dvajsetega stoletja, ki je s številnimi izvajalskimi inovacijami poskrbel za širjenje izvajalskih tehnik solističnih inštrumentov. Med njegova najbolj znana dela, ki so prinesla številne razširjene izvajalske tehnike, sodi serija solističnih skladb za različne inštrumente z naslovi Sequenza.

Avtor: Marko Šetinc

Zadnja sprememba: 14.12.2023 14:05:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt