Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 13.12.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na sporedu glasba Domenica Cimarose, Georga Philippa Telemanna, Johanna Sebastiana Bacha in Johanna Ludwiga Krebsa.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na sporedu Koncert za klavir in orkester v g - molu, op. 58 Ignaza Moschelesa.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Mehiški pesnik in esejist Octavio Paz (1914–1998), tudi Nobelov nagrajenec za literaturo leta 1990, je bil že za časa svojega življenja širše precej poznan avtor. Njegova poezija je zaznamovana z nadrealizmom, pa tudi z budizmom in hinduizmom. V svojem pesniškem ustvarjanju je med drugim ubesedoval pot do drugega človeka. Precej izrazito to nakazuje tudi njegova pesem Most, ki jo je prevedel Ciril Bergles, interpretira pa jo Branko Jordan.

Avtor: Ars

Na sporedu glasba Frédérica Chopina, Felixa Mendelssohna Bartholdyja in Johannesa Brahmsa.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Posnetki iz najnovejše džezovske produkcije, pa tudi iz zgodovine džeza.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Čar ameriške klasične umetnosti na vseh področjih, torej tudi glasbe je v tem, da ni sad lahko sledljivega posnemanja nekega izvirnika, temveč je zlitje, združitev navzven precej lahko določljivih in tudi neskritih, torej prepoznavljivih virov. Taka je v svoji končni podobi zatem povsem izvirna, tehtna, enkratna in posebna. Z obravnavo ameriškega simfonizma bomo prikazali najbolj vitalni del ustvarjanja klasične glasbe po veličastni dobi evropske romantike.
V drugi oddaji predstavljamo simfonična dela Johna Aldena Carpenterja.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Pouk književnosti je eno od dveh temeljnih področij pouka slovenščine kot maternega jezika v našem javnem šolskem sistemu. Ste se kdaj vprašali, kakšno razumevanje pojma 'književnost' določa poučevanje književnosti, kdo vse odloča o tem, kateri avtorji, katera dela bodo del kurikuluma? Kateri dejavniki vplivajo na ta pouk, kakšen naj bi bil kompetenten učitelj književnosti? Na ta in številna druga vprašanja odgovarja dr. Boža Krakar Vogel v svoji znanstveni monografiji Didaktika književnosti pri pouku slovenščine. Z njo so poiskali nekaj odgovorov na različna vprašanja, ki jih odpira literarna socializacija mladih bralcev.

Avtor: Tina Kozin

11:50
Intermezzo

Kratka glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

12:00
Poročila

Poslušajte variacijske skladbe Césarja Francka, Nicolasa-Charlesa Bochsaja in Benjamina Brittna.

V Arsovih spominčicah bomo predstavili glasbene variacije za solista, duo in orkester, ki jih bodo izvedli slovenski solisti in simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom slovenskih dirigentov. Predstavili bomo Simfonične variacije za klavir in orkester, Mohr 46, Césarja Francka, Temo in variacije za klarinet in harfo Nicolasa-Charlesa Bochsaja ter Variacije na temo Franka Bridgea, op. 10, za godalni orkester Benjamina Brittna. Ponovitev oddaje bo 14. decembra ob 5.05.

Avtor: Tjaša Krajnc

13:00
Poročila

Karlinova je kratko zgodbo z eksotičnega Daljnega vzhoda o usodnem srečanju starejšega moškega in mladenke napisala po vrnitvi z osemletnega potovanja po Kitajski, Novi Gvineji, Javi, Kambodži in Indiji. Nanj se je podala kot mlada učiteljica osmih jezikov, v knjigi pa je zgodbo objavila leta 1930 v Celovcu.

Režiserka in prirejevalka: Irena Glonar
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Freibitz – Ivo Ban
Lantana – Saša Mihelčič
Prijatelj – Branko Šturbej

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2000.

Avtor: Kaja Novosel

14:00
Poročila

Čeprav so podjetni portugalski trgovci in zavzeti misijonarji do Japonske dospeli že sredi 16. stoletja, je celo v očeh najbolje izobraženih Evropejcev dežela vzhajajočega sonca dolgo ostajala nekakšna terra incognita, neznano in skrivnostno otočje na skrajnem robu sveta. No, kar je veljalo za prebivalce stare celine nasploh, pa je še toliko bolj veljalo za naše prednike v slovenskih deželah. Kakor namreč v knjigi Od popolne neznanke do prisrčne prijateljice – ta je pred nedavnim izšla pod okriljem Inštituta za novejšo zgodovino – ugotavlja zgodovinar dr. Aleš Gabrič, je prve omembe Japonske v časopisih in knjigah, ki so izhajali na našem ozemlju, zaslediti šele v tridesetih in štiridesetih letih 19. stoletja. Pa ti zapisi svojim bralkam in bralcem menda niso sporočali bistveno več od tega, da naj bi Japonci radi uporabljali pahljače.
To pomeni, da smo Slovenci v manj kot dveh stoletjih napredovali od skoraj popolnega neznanja do položaja, ko so Ozujevi in Kurosawovi filmi, Hokusajeve grafike, Bashōvi haikuji, Murakamijevi romani ali Miyazakijeve risanke nepogrešljiv del splošne omike … da o mestu, ki ga v naših vsakdanjih življenjih zasedajo ikebane, sudoku, računalniki in brezhibno izdelani avtomobili, niti ne govorimo. Zgodovina slovenskega seznanjanja z Japonsko je, drugače rečeno, zgodba o osupljivo hitrem napredovanju in poglabljanju globalizacijskih procesov, ki pa vendarle ne potekajo premočrtno, brez ovinkov ali zaprek. Kako so se torej skozi čas spreminjali naši pogledi na deželo vzhajajočega sonca, kako je resnična vednost v tem kontekstu hodila vštric s stereotipi in predsodki pa tudi kakšni so obeti za nadaljnjo gospodarsko in kulturno izmenjavo z Japonsko, smo v tokratnih Glasovih svetov preverjali v pogovoru z dr. Gabričem.

Avtor: Goran Dekleva

15:00
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V Narodni galeriji predstavljajo sveženj risb poznobaročnega slikarja Janeza Potočnika, ki je po besedah kustosa Andrej Smrekarja še vedno svojevrstna uganka. Kakovost v njegovem opusu zelo niha – prav v akademijskih risbah je opaziti ambicioznost in spretnost, odličen je bil v kopiranju, ko pa ni imel slikovne predloge, na katero bi se lahko uprl, so bili izdelki okorni. Pa vendar, deloval je kot samostojen slikar, predvsem meščanskih portretov, eden bolj znanih je tisti Michelangela Zoisa, očeta razsvetljenca Žige Zoisa. V Svetu kulture še o ponovni izvolitvi Dušana Merca za predsednika Društva slovenskih pisateljev.

Avtor: Žiga Bratoš

Ko je Franc Schubert leta 1828 svojo mojstrsko, pravkar nastalo umetnino pokazal svojim prijateljem, je prejel različne odzive. Joseph von Spaun, njegov prijatelj iz šolskih let, se je na primer spominjal, da „ ga je osupnilo precej temačno razpoloženje, ki preveva cikel“. Res je večina samospevov v molu, Schubert je nekatere popravljal oz. dopolnjeval še na smrtni postelji. Za razliko od Lepe mlinarice, kjer skladatelj skozi Müllerjeve pesmi pripoveduje zgodbo in ustvari določen dramatski lok, se v Zimskem popotovanju zazre vase – z glasbo izraža svoje duševno stanje, natančneje – svoje najgloblje, srčne bolečine. Tudi v zadnjih samospevih te zbirke, ki jih boste slišali tokrat, izvedla jih bosta bas baritonist Marcos Fink in pianistka Nataša Valant.

Avtor: Polona Gantar

V glasbeni medigri v terminu oddaje Glasbeni utrip predvajamo Štiri uspavanke za violino in klavir, op. 50 Janeza Matičiča, Plesne metamorfoze za orkester Matije Bravničarja, Sonatino za marimbo in harfo Črta Sojarja Voglarja in simfonično pesnitev Divja jaga Blaža Arniča.

Avtor: Mihael Kozjek

Solange je bila mladostnica, ki je poosebljala kontrast dveh različnih narav, Chopina in Sandove; Solange je tudi kontrast oboe in harfe. SO LANGE je že od tistih časov, rekli bi lahko tako dolgo…

Avtor: Pavel Mihelčič

»Pretresla me je ljubezen, enaka viharju, enaka nevihti! Prišla je pozno, prav tako je prišla, kakor pride časih kako cvetje v pozni jeseni. Sadu ni rodila, kakor ga ne rodi jesenski cvet.« Takšna je v Tavčarjevi povesti ljubezen med ljubljanskim odvetnikom Janezom in nedolžnim kmečkim dekličem Meto. Star panj, ki se vname, gori dolgo, tokrat pa v ljubezenskem ognju izgori mlado dekle ...

Pač pa je v jeseni življenja Ivana Tavčarja (1851–1923) bogato obrodilo njegovo literarno pisanje z vrhuncem v Visoški kroniki, ki jo je objavil štiri leta pred smrtjo. Povest Cvetje v jeseni, ki jo ob koncu Tavčarjevega leta dobivamo še v zvočni obliki, je napisal sredi prve svetovne vojne in vojni moriji ob ljubezenski zgodbi postavil nasproti še podeželsko idilo. Tako kot že skoraj štiri desetletja prej v črticah v zbirki Med gorami, je tudi tokrat izrazil nasprotje med pokvarjenim meščanskim in zdravim kmečkim življenjem, domača zemlja je nujna tudi za bujno razraščanje narodovih korenin. Misel o ljubezni, ki naj bi nam bila v pogubo, je v drugačnem okolju izpostavil že v knjigi V Zali. Pisateljeva sporočila so torej stalnica, a Cvetje v jeseni je le eno.

Bralec: Željko Hrs
Režiser: Klemen Markovčič
Tonska mojstra: Sonja Strenar in Rok Fiamengo
Urednik oddaje: Alen Jelen

Posneto v studiih Radia Slovenija v avgustu 2023.

Avtor: Alen Jelen

V tokratni oddaji se posvečamo trem različnim albumom, katerih rdeča nit so besedila enega najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov 20. stoletja. Pesnik, pisatelj, igralec, satirik, režiser, komik in šansonjer, po katerem je naša radiotelevizija poimenovala nagrade, ki jih podeljuje vsako leto, je za seboj pustil veliko zapuščino. Za kar nekaj oživitev njegovih besedil, ki jim je skrbno izbrano glasbeno oblačilo vdihnilo dušo šansona, pa je poskrbela Nana Milčinski. Seveda govorimo o besedilih Frana Milčinskega Ježka, ki jih je njegova vnukinja tudi zapela.

Avtor: Alma Kužel

Delo Automatones je krstno izvedel Simfonični orkester Bavarskega radia s Simonom Rattlom v ciklu sodobne glasbe Musica Viva - ob znameniti skladbi Coro Luciana Beria. Ob poslušanju koncerta smo Vita Žuraja povabili k pogovoru.

Avtor: Primož Trdan

22:00
Poročila

V tokratni oddaji bomo prisluhnili avstrijsko-nemški zasedbi Polwechsel, ki letos praznuje 30 let, obdobje, v katerem je močno zaznamovala milje eksperimentalne glasbe, razpete med kompozicijo in improvizacijo.

Avtor: Luka Zagoričnik

Konec osemdesetih rojeni Sergej Harlamov je avtor pesniških zbirk Jedci (2011) in Mnogoboj mitologij (2019) - ta je bila nominirana za Jenkovo nagrado in Kritiško sito. V zadnjem delu Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja (Literarno društvo IA, 2022) - tudi to je bilo letos med nominiranci za Jenkovo nagrado - svoji poetiki dodaja elemente konkretne poezije in samonanašalnosti.

Interpretacija Željko Hrs,
glasbena oprema Nina Kodrič,
ton in montaža Mirta Berlan,
režija Klemen Markovčič.
Redakcija Staša Grahek.
Leto nastanka 2023.

Avtor: Ars

Gerry Mulligan je eden največjih bariton saksofonistov v zgodovini jazza. Proslavil se je s svojim kvartetom brez klavirja, sodeloval je v projektu Birth of the Cool Milesa Davisa in premikal meje z zasedbo Concert Jazz Band. Njegovem spominu se je poklonil eden najboljših jazzovskih orkestrov na svetu, WDR Big Band iz Koelna.

Avtor: Hugo Šekoranja

Zadnja sprememba: 13.12.2023 17:05:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt