Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 10.12.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ameriška pesnica Emily Dickinson (rodila se je leta 1830, umrla pa leta 1886) sodi v vrh ameriške poezije 19. stoletja. Za njenega življenja je bila objavljena le peščica njenih pesmi, nobena z njenim pravim imenom. Pisala je ponoči, za to je potrebovala privolitev svojega očeta. Skupno je napisala več kot 1800 pesmi. Poslušajmo eno izmed njih, njen naslov je Mraku se privadimo. Prevedel jo je slovenski pesnik in prevajalec Mart Ogen, leta 2002, ko smo Utrinek posneli, jo je interpretirala dramska igralka Saša Mihelčič.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Slovenijo je po osmih letih obiskal misijonar slovenskega rodu, lazarist Pedro Opeka, ki že 50 let svojega življenja posveča revnim ljudem s smetišč na Madagaskarju. S svojimi pričevanji je navdušil mnogo ljudi. Rdeča nit njegovega obiska je bila dobrodelnost, zbiranje sredstev za humanitarno združenje Akamasoa. Gonilna sila te organizacije je Opeka, ki je s pomočjo darov iz Evrope in sodelavcev ter domačinov zgradil več vasi s šolami, z zdravstvenimi dispanzerji ter te spodbudil, da z zaslužkom od dela vzdržujejo družine. Med petdnevnim obiskom je odprl tudi druge vroče teme: migracije iz Afrike, vojne, bratstvo med narodi in se vnovič zavzel za spravo med slovenskim narodom.

Avtor: Nataša Lang

Tota pulchra es Maria ali Vsa lepa si, Marija je napev, namenjen za praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije 8. decembra. Je precej starejši od praznika in temelji na stari krščanski molitvi iz 4. stoletja. Sestavljajo ga verzi iz Stare zaveze, ki pripovedujejo o Mariji ali njenem brezmadežnem spočetju. Vsebina te molitve je navdihnila veliko glasbenih ustvarjalcev, tako v preteklih obdobjih kot v sedanjosti.

Avtor: Polona Gantar

Na drugo adventno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo iz cerkve Marijinega oznanjenja, frančiškanske cerkve v Ljubljani. Maševal bo p. Pavle Jakop, pel pa otroški zbor župnije Marijinega oznanjenja pod vodstvom Eve Zale Rac.

Avtor: Radio Ognjišče

11:00
Poročila

Orkester Severnonemškega radia je pod dirigentskim vodstvom Alana Gilberta 28. novembra nastopil v dvorani Suntory v Tokiu na Japonskem. Na sporedu koncerta sta bila Klavirski koncert št. 1 v d-molu, op. 15 in Simfonija št. 1 v c-molu, op. 68 Johannesa Brahmsa. Kot solist je nastopil japonski pianist Kjohei Sorita.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Na zavihu knjige Kafkova juha beremo: »Naj vas zanima Kafka ali juha, to je knjiga za sladokusce. A to ni mišljeno kot fraza, pa tudi sladokusci niso mišljeni v prenesenem pomenu. Kaj šele literarni.«
Kuharsko-literarno hahljanje ob receptih, napisanih v slogu in obliki znamenitih pisateljic in pisateljev svetovne književnosti.

Prevedel Miha Avanzzo,
interpretial Željko Hrs,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
režija Špela Kravogel.
Produkcija leta 2023.

Avtor: Ars

in odlomki R. Straussa, Brittna, Gounoda, Offenbacha, Mozarta, Garcíje, Glucka, Christiana Bacha, Orlandinija in Rossinija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Predvajamo posnetke s koncerta, ki je bil izveden 17. marca letos v Kupolasti dvorani mestne hiše v Hannovru. Tam je v sklopu Brahmsovega festivala nastopil Filharmonični orkester Severnonemškega radia iz Hannovra pod vodstvom svojega šefa dirigenta Andrewa Manzeja, ki to priznano nemško simfonično zasedbo vodi že desetletje. V prvi točki sporeda – Brahmsovem Dvojnem koncertu za violino in violončelo – sta kot solista nastopila violinist Christian Tetzlaff in njegova sestra, violončelistka Tanja Tetzlaff. Program je dopolnila 1. simfonija Johannesa Brahmsa, ki je prav s tem delom utrl pot nadaljnjemu razvoju simfoničnega žanra.

Avtor: Mihael Kozjek

Raziskovalci poudarjajo, da nas ogroža nevarna bolezen – osamljenost; in ta občutek osamljenosti se v prazničnih dneh pri ljudeh še bolj okrepi. Kot vemo, je v tem času veliko samomorov. O tem, zakaj se mlade generacije počutijo bolj osamljene kot starejše, in to v digitalni dobi, z moralnim teologom dr. Romanom Globokarjem.

Avtor: Nataša Lang

Letos mineva 80 let od smrti Paula Hindemitha, skladatelja, ki je del svojega opusa namenil tudi orglam. Za njegova orgelska dela so značilne menjave homofonih delov s polifonimi, ki so pogosto kanonični ali fugirani, pa tudi jedrnata tematika, pri kateri so v ospredju jasno oblikovane sekvence ter ritem. Tudi sicer so vsa njegova orgelska dela zamišljena v določenih glasbenih oblikah, harmonsko pa se gibljejo v mejah razširjene tonalnosti.

Avtor: Polona Gantar

Pisatelj, pesnik, prevajalec Lev Detela se je rodil leta 1939 v Mariboru, otroštvo je preživel v Središču ob Dravi, v Ljubljani pa maturiral. Nato je študiral slavistiko in umetnostno zgodovino, leta 1960 je odšel na Dunaj in tam študij nadaljeval. Od leta 1971 je svobodni pisatelji in publicist in prejemnik več literarnih nagrad. Odlomki iz dnevnika Sprehodi s Pajčolančkom so nastajali med letoma 1996 in 1998. Pajčolanček je vzdevek avtorjevega vnuka.

Igralci: Slavko Cerjak, Zvone Hribar, Radko Polič - Rac,
glasbeni opremljevalec: Marko Stopar,
režiser: Igor Likar,
urednica oddaje: Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija leta 1999.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Z nagrado Prešernovega sklada ovenčani saksofonist Jure Pukl predstavlja svoj novi projekt Octoplus. Z osmimi glasbeniki bo na odru ljubljanske Cukrarne izvajal glasbo "Za lepši in boljši jutri".

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

V Literarnem portretu bomo predstavili ameriško pisateljico Flannery O'Connor (rojena je bila l. 1925, umrla pa je l. 1964). Je ena najbolj nadarjenih pisateljic ameriškega Juga. Umrla je mlada, a za seboj je pustila zelo izbran literarni opus. V zgodovini svetovne književnosti velja za enega najbolj prepoznavnih literarnih glasov 20. stoletja. Portret je z izbranimi literarnimi odlomki oblikovala Lea Flis.

Avtorica literarnega dela je Mary Flannery O´Connor,
avtorica prevoda in oddaje Lea Flis,
režiser Alen Jelen,
bralec Renato Horvat,
Interpretka Polona Juh,
interpret Karel Brišnik,
glasbena opremljevalka Sara Železnik,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje pa Marko Golja.
Posneto leta 2009.

Avtor: Ars

V tokratni oddaji bo v skladbi katalonskega skladatelja Beneta Casablancasa zazvenelo likovno delo ameriškega abstraktnega slikarja latvijskega rodu Marka Rothka.

Avtor: Katja Ogrin

22:50
Poigra

So naši prostori naše odslikave, tudi če so si čisto podobni? Ali celo, če jih nič ne spreminjamo, ko se vanje vselimo? Tako se med drugim sprašuje slovenski pesnik Marko Matičetov v novem ciklu svojih pesmi V notranjosti hiš so ljudje. Kot bomo slišali, hiše lahko celo spregovorijo – in ne samo hiše, tudi zobje. Marko Matičetov tudi tokrat v pesmih druži drobne vzgibe svoje notranjosti z igrivostjo in humorjem.

Igralec: Željko Hrs,
režiserka: Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
urednik oddaje: Matej Juh.
Produkcija leta 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 10.12.2023 03:25:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt