Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 3.12.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Tretji december, rojstni dan Franceta Prešerna, se je uveljavil kot "veseli dan kulture". V Liričnem utrinku se bomo velikemu romantiku poklonili s pesmijo Od lepe Vide, interpretiral jo bo dramski igralec Aleš Valič.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Govorili bomo o sinodi. Kako jo uresničujemo v Katoliški cerkvi v celoti in v župnijah? Kdo je pobudnik in k čemu nas sinoda spodbuja? Kako prisluhniti drug drugemu in se povezovati z bližnjimi? Kako ima zdaj vsak možnost spregovoriti? K temu spodbuja tudi papež Frančišek. O tem z gospo Anjo Kastelic.

Avtor: Matjaž Vidmar

Na praznik sv. Cecilije se je poslovil skladatelj, duhovnik, profesor in dirigent Jože Trošt. Pod njegovim vodstvom je pelo na tisoče slovenskih pevcev, pri njem se je v orglarski šoli v Ljubljani, ki jo je obnovil in vodil več desetletij, izobrazilo več kot tisoč orglacev. Večina njegovih skladb je sakralnih, za svoje delo je med drugim prejel red za zasluge Republike Slovenije. A najpomembnejša zanj je bila glasba, ki »za Boga«, kot je zapisal, v resnici »ni nikoli dovolj lepa …«

Avtor: Polona Gantar

Na prvo adventno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo iz cerkve Marijinega oznanjenja. Mašuje misijonar Pedro Opeka.

Avtor: Radio Ognjišče

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

V decembrskih nedeljskih popoldnevih bomo servirali kuharske recepte Marka Cricka, ki so popolnoma uporabni, predvsem pa odlična domislica, saj so napisani v slogu in obliki znamenitih pisateljic in pisateljev svetovne književnosti, od Homerja in Franza Kafke do Jorgeja Luisa Borgesa, na primer. Ali kot beremo na zavihu knjige Kafkova juha v odličnem prevodu Miha Avanza: "Naj vas zanima Kafka ali juha, to je knjiga za sladokusce. To ni mišljeno kot fraza, pa tudi sladokusci niso mišljeni v prenesenem pomenu besede. Kaj šele literarni." Najprej želimo dober tek in dober smeh s tremi Angleži: dramatikom Haroldom Pinterjem (avtor je umrl na božič pred petnajstimi leti) in Geoffreyjem Chaucerjem, pesnikom iz štirinajstega stoletja. A la Mark Crick, seveda.

Igralca: Matej Puc, Urban Kuntarič,
glasbena oprema: Nina Kodrič,
mojster zvoka: Urban Gruden,
režiser: Klemen Markovčič,
urednica oddaje: Tadeja Krečič Scholten.

Avtor: Ars

... interpretirajo odlomke Boita, Rossinija, Verdija, Giordana, Mozarta, Čajkovskega, Gounoda, Cantelouba in Puccinija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Predvajamo posnetke s koncerta, ki je 2. junija letos zvenel v Smetanovi dvorani praške Mestne hiše. Tam so na zadnjem koncertu Mednarodnega glasbenega festivala Praška pomlad nastopili člani Praškega filharmoničnega zbora in Češkega filharmoničnega orkestra ter dirigent Christoph Eschenbach. Na sporedu so bile Atmosfere Györgya Ligetija, Brahmsova Pesem usode in Beethovnova 9. simfonija. Solisti v simfoniji so sopranistka Simona Houda - Šaturova, mezzosopranistka Lucie Hilscherova, tenorist Steve Daislim in basist Jan Martinik.

Avtor: Mihael Kozjek

Glasbene pripovedi skladatelja Ambroža Čopija pevce domačih in tujih zborov ter poslušalce nagovarjajo že tri desetletja. Ob svojem jubileju bo nastopil z Zborom Slovenske filharmonije in izvedel izbor skladb iz svojega opusa.

Ero cras (Veni, veni Emanuel)
O Radix Jesse
Tiha zemlja
I believe
Tres Cantiones Sacrae
O Salutaris Hostia
Two Sacred Hymns
He wishes for the cloths of Heaven
Tiho je prišla z zvezdami
Missa amoris*
Arise, my Love, my Beautiful one

https://filharmonija.si/koncert/za-abrahama/

Avtor: Vesna Volk

Radio Slovenija letos praznuje 95 let, program Ars pa 60. Besedilo Radijska igralska skupina Aleša Jana je dragocen spomin na začetke Radia. Janov ustvarjalni opus obsega veliko število gledaliških in radijskih režij ,tako za otroke kot za odrasle; z našo radijsko hišo sodeluje že od leta 1949, sodeloval pa je tudi s številnimi tujimi radijskimi postajami. Pomembno je njegovo pedagoško delo na AGRFT. V svojem besedilu Radijska igralska skupina piše o tem, da je bila radijska hiša včasih kot gledališče v malem, spominja pa se tudi Franeta Milčinskega - Ježka, ki je bil srce vsega dogajanja.

Interpret je Matej Puc,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonski mojster Urban Gruden,
urednik oddaje pa Matej Juh.
Produkcija leta 2023.

Avtor: Ars

22:00
Poročila

Pred 130 leti rojeni hrvaški pesnik, pisatelj in dramatik je sprva pisal v ekspresionističnem slogu, pozneje pa je bil pripadnik socialnega realizma. V najpomembnejših delih se je ukvarjal z dekadenco meščanske družbe. Poleg poezije in proze je pisal tudi potopise, eseje in razprave, v oddaji Literarni portret pa ga bomo z odlomki iz novel V katakombah, Propad Rožmanove družine in Divji kostanj spoznali kot novelista.

Avtor oddaje je Andrej Arko,
prevajalec: Bogo Pregelj,
igralca: Kristijan Muck in Marko Okorn,
bralca: Ivi Korošec in Janez Dolinar,
glasbeni opremljevalec: Marko Stopar.
Režiser: Igor Likar.

Produkcija leta 1983.

Avtor: Ars

MInilo je 223 let od rojstva Franceta Prešerna. Čeprav nam je njegova poezija blizu in jo ima marsikdo v ušesih, mislih in srcu, jo je dobro slišati v vedno novih interpretacijah. V novem Literarnem nokturnu Prešernove pesmi Kam?, Zgubljena vera, Zvezdogledam, Pevcu in Zdravljica interpretira dramski igralec Urban Kuntarič.

Glasbena oprema: Nina Kodrič,
tonski mojster: Urban Gruden,
režiser: Klemen Markovčič.
redaktor: Matej Juh.
leto nastanka: 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 06.12.2023 13:45:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt