Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 30.11.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Anuša Volovšek

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Pesnik, pripovednik in prevajalec Jože Udovič je izdal i tri pesniške zbirke. Za prvo, Ogledalo sanj, v katero je leta 1961 vključil pesmi iz 20-letnega obdobja, je prejel Prešernovo nagrado. Kljub sprva refleksivni poeziji so njegove pesmi prva povojna leta zaradi izkušnje vojne polne vojnih motivov in družbeno angažirane, a se je kmalu posvetil modernizaciji temeljne poetike, tudi v smeri iskanj novosti nadrealizma. Pesem Jožeta Udoviča November interpretira dramski igralec Ivan Rupnik.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Pastorala oziroma maska Acis in Galateja je v Händlovi ustvarjalnosti nekaj posebnega: v njej je zaznati precej Purcellovega vpliva, njene glasbene ideje veliko dolgujejo Reinhardu Keiserju, po načinu obravnave snovi je predvsem otrok angleških pastoralnih oper tistega časa, po navdihu, konceptu in pristopu pa povsem originalna.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

Družina Schumann se je leta 1844 preselila v Dresden, ker je Robert tam poskušal pridobiti stalno mesto dirigenta v koncertni ali operni hiši. Žal mu ni uspelo, obenem pa je bil vedno pogosteje bolan in v depresiji. K sreči so živeli v večji hiši, kjer je Clara Schumann lahko vadila klavir v posebni sobi, ne da bi s tem motila moža. Njeno koncertiranje je namreč v resnici vedno bolj postajalo nuja, če je hotela preživeti družino. Kot poročena žena je bila sicer omejena v svojih umetniških prizadevanjih, medtem ko se je Robert kot umetnik razvil v vsej svoji polnosti.

Avtor: Polona Gantar

11:00
Poročila

Primarij dr. Igor M. Ravnik tokrat gosti člane Laboratorija za analizo možganov iz Brna. To so profesor Jiri Mekyška ter doktorska študenta inženir Tomaš Kiska in inženir Štepan Miklanek, ki delujejo na Tehnološki univerzi v Brnu. Njihovo delo je tesno povezano z multidisciplinarno raziskovalno nevroznanstveno skupino, ki se ukvarja s širokim razponom nevroznanstvenih problemov, od temeljnih znanosti in tehnoloških vprašanj ter informacijske znanosti do klinične nevrološke obravnave iz rehabilitacije oseb z nevrodegenerativnimi boleznimi. Del svoje pozornosti pa posvečajo tudi raziskavam o vplivu glasbe na delovanje možganov.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma, Saška Rakef

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Potem ko se po častnem gostovanju Slovenije v Frankfurtu zastavlja vprašanje, kako nadaljevati prodajo slovenskih knjig v tujino, je Carlo Carrenho jasen: najrazličnejši ukrepi ne pomagajo veliko, če založniki ne delujejo enotno. Za majhne knjižne trge, kot je slovenski, je to še pomembnejše. Carlo Carrenho je svetovalec v založništvu v desetih državah, ta hip živi na Švedskem. Na svoji poklicni poti se osredotoča na digitalizacijo in nove poslovne modele. S Carrenhom smo se pogovarjali o tem, kako se lahko majhni knjižni trgi otresejo determiniranosti obrobja, ker pravila na globalnem trgu postavljajo največji. Opisal nam je tudi značilnosti nekaterih knjižnih trgov. Na Švedskem, ki se ponaša z visoko bralno kulturo, zvočne knjige zasedajo že kar 55 odstotkov trga. Na arabskem knjižnem trgu pa je komaj zaznati pojav elektronskih knjig.

Avtor: Aleksander Čobec

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

"Moj novi glasbeni otrok začenja rasti (...)" je Čajkovski zapisal v pismu Nadeždi von Meck oktobra 1879, "(...) in malo po malo se oblikuje njegov značaj. Pišem z velikim navdušenjem, a premišljeno in previdno, ne pa z mrzlično naglico, ki vedno škoduje mojim delom". Novembra je Čajkovski obvestil založnika Petra Jurgensona: "Začel sem delati skice za prvi stavek drugega klavirskega koncerta. Ubogi moj Jurgenson! Kljub temu ne bo nared pred pomladjo." Decembra je Čajkovski iz Pariza odšel v Rim, kjer se je do januarja 1880 ukvarjal s predelavo 2. simfonije in komponiranjem Italijanskega capriccia.

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani danes odpirajo osrednjo razstavo v Ravnikarjevem letu 2023, ki pa nima pregledne narave, temveč izpostavlja nekaj ključnih premikov v misli tega velikega modernističnega arhitekta. Ravnikar nam pomaga misliti situacijo tukaj in zdaj je vodilo razstave z naslovom Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja. Na njegovo zapuščino opozarja tudi razstava z naslovom Metoda, oblika, material - razvoj Trga republike in Ravnikarjeva arhitektura kot učni raziskovalni poligon, ki so jo odprli včeraj v prostorih NLB Galerije Avla na Trgu republike 2 v Ljubljani.

V Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici bodo nocoj v koprodukciji z Dramo SNG Maribor, ljubljanskim Cankarjevim domom in Zavodom Škrateljc premierno odigrali uprizoritev Pod svobodnim soncem. Predstava je nastala po romanu Frana Saleškega Finžgarja in v izvirnem odrskem besedilu Gorana Vojnovića s podnaslovom Epopeja pod vprašajem.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Gašper Golob Rupnik je dijak ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet, kjer kitaro vadi pod mentostvom Toneta Črnuglja. Julija 2022 smo ga povabili v Studio 13 Radia Slovenija, kje je posnel tri miniature, pred kratkim pa se je spet mudil na radiu in predstavil svojo glasbeno pot, hobije in kako kot kitarist skrbi za svoje nohte.

SYLVIUS LEOPOLD WEISS: CAPRICIO V D-DURU
FERNANDO SOR: VARIACIJE NA ŠPANSKO FOLIO Z MENUETOM, OP. 15A
AUGUSTÍN BARRIOS MANGORÉ: BARCAROLA, JULIA FLORIDA

MARIA LINNEMANN: ŠEPET ZA KITARO SOLO (Posnetek s koncerta del Marie Linnemann, ki je bil že leta 2015)

Avtor: Vesna Volk

Pisateljica, prevajalka in lezbična aktivistka Suzana Tratnik je tudi mojstrica kratke zgodbe. To je ponovno dokazala s pripovedno zbirko Škarje, objavljeno pri Založbi ŠKUC v zbirki Lambda. Zbirka vsebuje devet kratkih zgodb, napisanih z intenzivno, prepoznavno avtoričino pisavo. Avtorica ima posluh tudi za podrobnosti, tako za besede svojega otroštva in socialnega okolja oziroma sociolekt, skratka za podrobnosti, zaradi katerih je njen literarni svet še kako živ. Pripovedno intenzivnost pisateljica pogosto stopnjuje s prvoosebno, psihološko prepričljivo pripovedjo. Tudi zaradi te psihološke prepričljivosti so zgodbe o medčloveških razmerjih (med drugim med očetom in hčerko, med lezbijkama) še kako prepričljive. In kot da se je Suzana Tratnik zavedala svoje pripovedne kondicije, je zbirko sklenila z zgodbo Intimental, s katero med drugim variira problematiko evtanazije. Več o zbirki, zgodbah in še čem pove Suzana Tratnik v pogovoru z Markom Goljo v Izšlo je. Nikar ne zamudite.

Avtor: Ars

Na sklepnem koncertu letošnjega 41. Festivala Radovljica je bila francoska in italijanska glasba 18. stoletja, ki so jo nastopajoči izbrali na podlagi nenavadnega pamfleta Huberta Le Blanca iz leta 1740. Avtor v njem slika boj med aristokratskimi glasbili starega režima, kot sta viola da gamba in lutnja, in italijanskimi virtuozi na violini in volončelu. Prvi del koncerta smo predvajali v oddaji Banchetto musicale, ki je bila na sporedu pred tednom dni, danes pa je na vrsti drugi del z glasbo Leclaira, Rameauja, De Viséeja, Forquerayja, Vivaldija in Corellija.

Avtor: Domen Marinčič

Dr. David Zupančič (1991) se je že zgodaj začel ukvarjati s čuječnostjo, učinkovito metodo za obvladovanje stresa. Za njim sta dve desetletij raziskovanja in prakticiranja te metode, ki mu je, kot boste lahko izvedeli ob poslušanju Odprte knjige, spremenila življenje.

Zupančičeva druga knjiga »Znanost mirnega življenja« je pripoved o iskanju miru, ki temelji na avtorjevih izkušnjah, hkrati pa ima močno znanstveno podlago, saj so nasveti podprti s citiranjem več kot 70 raziskav.

Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi. Zvočnico pa najdete na spletni strani ZKP RTV Slovenija.

Bralec: Rok Kunaver
Režiser: Alen Jelen
Tonski mojster: Gašper Loborec
Tajnica režije: Tanja Grmovšek
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Korektorica: Emanuela Montanič Sekulović

Posneto v studiih Radia Slovenija, v oktobru 2023.

Avtor: Alen Jelen

19:19
Poigra

Poslušamo pevke in pevce iz Spodnje Kungote, kot so zapeli leta 1988, njihove pesmi pa sta zabeležila in predstavila Zmaga Kumer in Mirko Ramovš. Čudoviti primeri večinoma pripovednih pesmi, ki so kljubovale zobu časa in ohranile spomin na drugačen svet, ki je od marsikje z izročilom segel tudi v naše kraje.

Avtor: Tomaž Rauch

Predstavili bomo posnetke otvoritvenega koncerta 7. festivala Sonc v Radečah, ki je bil od 30. junija do 2. julija 2023.

V Komornem studiu predstavljamo posnetke prvega od treh celovečernih koncertov 7. Festivala Sonc, ki je bil v cerkvi sv. Petra v Radečah in ga je pripravilo kulturno-umetniško društvo Sonc. Glasbeniki so izvedli tri koncertne večere komorne, solistične, orkestrske in zborovske glasbe. Na otvoritvenem koncertu 7. Festivala Sonc 2023 so v cerkvi sv. Petra v Radečah nastopili uveljavljeni slovenski in tuji glasbeniki. Komorni ansambel Festivala Sonc je izvedel tri skladbe 20. stoletja: pesemski cikel Ljudske pesmi avantgardnega italijanskega skladatelja Luciana Beria, v katerem je nastopila solistka mezzosopranistka Nuška Drašček, ki je tudi doma iz Radeč. Drugo delo koncerta je bil Nonet za godalni kvartet in pihalni kvintet češkega skladatelja Bohuslava Martinuja, kot tretja pa je zvenela priljubljena skladba Canticum Resianum za mezzosopran in komorni orkester enega vodilnih slovenskih skladateljev 20. stoletja Uroša Kreka, ki jo je za ta komorni ansambel priredila mlajša skladateljica Klara Mlakar. O značilnostih programa bosta govorila umetniška vodja: violinistka Tanja Sonc in hornist Boštjan Lipovšek.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Kako se zvokov otroštva in mladosti spominja starejša populacija? V radijskem dokumentarcu se zvrsti kar nekaj vsakdanjih, a z vidika sodelujočih zelo intimnih zvokov.

Režiserka: Vesna Perić
Prevajalka: Tanja Bulajić
Tonski mojster: Milan Filipović
Izvajalec glasbe: Vlada Panović (harmonika)

Sodelujoči: Radmila Bajić, Ljubomir Ljuba Dimitrijević, Verica Stevanović, Radmilo Nedeljković, Milija Radić, Katica Brakočević, Đorđe Prpa, Nenad Gavrilović, Miodrag Prodanović
Sinhronizacija v slovenski jezik: Željko Hrs, Jožica Avbelj, Aleš Valič, Matjaž Romih, Lotos Vincenc Šparovec, Polona Juh, Vesna Jevnikar, Blaž Šef

Igra je nastala na Radiu Beograd, Radio-televizije Srbije v okviru projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa. Koordinatorka projekta za Radio-televizijo Srbija je Nikoleta Dojčinović

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Beograd in Radia Slovenija septembra 2023.

Avtor: Kaja Novosel

22:30
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Poezija Roberta Blya, leta 2021 premiunlega klasika ameriške poezije, temelji na močnih podobah; te so pogosto vzete iz sveta narave, ne pa nujno. V jedru pesmi v prozi so štirje močni ustvarjalci, ki so vsak po svoje vzdramili pesnikovo pozornost in se prelili v osrednji motiv njegove poetične meditacije. Robert Bly je podpisal več kot 20 samostojnih pesniških zbirk, v katerih najdemo tako pesmi v verzni kot v prozni obliki. Predvajani izbor pesmi v prozi je iz knjige Segati v svet.

Avtor literarnega dela: Robert Bly,
avtorica prevoda: Tina Kozin,
režiserka: Špela Kravogel,
interpret: Blaž Šef,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
posneto leta 2023.

Avtor: Ars

»To je glasba,« je pisala Pravda, »ustvarjena s popolnoma dozorelo močjo, delo, ki odpira umetnosti nova obzorja.«

Avtor: Tina Ogrin

23:50
Poigra

Zadnja sprememba: 30.11.2023 15:45:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt