Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 29.11.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na sporedu glasba Williama Billingsa, Stephena Collinsa Fosterja, Louisa Moreauja Gottschalka, Georgea Whitefielda Chadwicka in Edwarda Alexandra MacDowella.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Anuša Volovšek

Na sporedu glasba Horatia Parkerja in Amy Beach.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Jusuf Asaig, večkrat nagrajeni iraški pesnik in dramatik, se je rodil leta 1933 v mestu Mosul. V interpretaciji Blaža Šefa poslušamo njegovo pretresljivo pesem Gospa štirih jabolk. Prevedla sta jo Mohsen in Margit P. Alhady.

Avtor: Ars

Na sporedu glasba Roberta Helpsa, Aarona Coplanda, Leonarda Bernsteina, Charlesa Ivesa in Georga Gershwina.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Posnetki iz najnovejše džezovske produkcije, pa tudi iz zgodovine džeza.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Obdobje, ki je Claro Schumann najbolj zaznamovalo in ji hkrati spremenilo življenje, je bil čas njene poroke z Robertom Schumannom. Nedolžno, skoraj še otroško zaljubljenost Clare in Roberta sta kmalu skalila silovita jeza in neodobravanje Clarinega očeta. Ta je zvezi odločno nasprotoval. Stvar je šla tako daleč, da sta se Clara in Robert leta 1840 poročila brez očetovega blagoslova. O obdobju pred tem dogodkom pa govorijo pisma. In glasba, ki je nastajala izpod prstov ljubimcev kot uteha, hrepenenje. Tri romance je začela Clara ustvarjati leta 1838, jih dokončala leta 1839, leta 1840 jih je že natisnil Pietro Mechetti na Dunaju. Posvečene so seveda Robertu Schumannu.

Avtor: Polona Gantar

11:00
Poročila

Zamejska mladinska revija Galeb izhaja od leta 1954, njen namen pa je širiti slovenski jezik in kulturo med pripadniki mlajše generacije Slovencev v Italiji. Od samih začetkov v njej sodelujejo najbolj priznani slovenski avtorji mladinske književnosti in ilustratorji iz Slovenije in zamejstva. Revija je v svojem dolgoletnem življenju prejela številna priznanja, v svojem sedemdesetem, jubilejnem letu pa med bralce prihaja v osveženi podobi in z novo ustvarjalno ekipo. Vodita jo urednica Maša Ogrizek ter likovni urednik in oblikovalec Ivan Mitrevski. Z njima tudi razmišljamo o tem, kako si predstavljata življenje Galeba v prihodnjih letih.

Avtor: Tina Kozin

11:40
Intermezzo

Kratka glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

12:00
Poročila

Poslušajte skladbe za harfo solo, v komornih zasedbah in solistično z orkestrom.

V Arsovih spominčicah bomo predstavili skladbe za harfo v komornih zasedbah, solo in s simfoničnim orkestrom. V izvedbi priznanih solistk boste slišali: prvi stavek iz Koncerta za klavir št. 13 v C-duru, KV 415, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Suito za harfo op. 83 Benjamina Brittna, Portret za harfo in komorni orkester Primoža Ramovša, Sonato v F-duru za flavto, violo in harfo Clauda Debussyja in samospev Morgen / Jutri, op. 27, št. 4, Richarda Straussa s spremljavo harfe. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 30. novembra, ob 5.05.

Avtor: Tjaša Krajnc

13:00
Poročila

Odtujenost med zakoncema – ostarelo, neuspešno igralko in njenim možem industrialcem – vodi v vsakdanje prepire, katerih edini poslušalec ostane njun pes.

Režiser: Gregor Tozon
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Staš Janež
Glasbeni oblikovalec: Marko Stopar

Norbert – Slavko Cerjak
Viktorija – Marinka Štern
Služkinja Iza – Ljerka Belak

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija maja 2006.

Avtor: Kaja Novosel

Devetega oktobra je v ljubljanski Cukrarni potekala letošnja edicija Avdiofestivala Radia Slovenija. V sklopu festivalskega dogajanja je bila izvedena tudi izvirna radijska igra Proge po predlogi Helene Šukljan. Ta je na pretanjen način, skozi pet osebnih izpovedi spregovorila o spolnem nasilju in zlorabah. Ker pa so zlorabe in z njimi povezano nasilje zagotovo preobčutljiva tema, da bi bila le izhodišče za umetniško (re)prezentacijo, je bila ta postavljena v širši problemski kontekst z okroglo mizo Spregovorimo o nasilju!, ki jo je zasnovala Darja Groznik. Radijska igra Proge, sicer trajno dostopna v spletnem arhivu RTV 365, je bila prvenstveno namenjena mladim odraslim, zato je bil eden od namenov krogle mize z izbranimi sogovorniki tudi opolnomočiti to populacijo pri razpoznavanju in spopadanju s to problematiko. Spolno nasilje je namreč splošno še vedno preveč družbeno utišano, celo tabuizirano. Ob tem pa se zdi, da če nečemu ne damo glasu in pozornosti, da tega preprosto ni. Čeprav vemo, da ni tako.
Zato v tokratnem Grafoskopu z namenom o tej temi.

Urednik in avtor oddaje: Klemen Markovčič
Tehnična realizacija: Mirta Berlan
Glasbena oprema: Darja Hlavka Godina

Sogovorniki – Vlasta Nussdorfer, Ranka Ivelja, Robert Tekavec
Voditeljica okrogle mize – Darja Groznik

Produkcija Uredništva za kulturo, november 2023

Avtor: Klemen Markovčič

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Avtor: Ars

15:00
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Nova knjižna dela so napisali igralka in pisateljica Barbara Cerar, pisatelj in publicist Vladimir P. Štefanec ter pisateljica Mateja Mahnič. V galeriji Alkatraz v Ljubljani so včeraj odprli razstavo Potapljanje v spekulativno, v Nepalju pa je na ogled pregledna postavitev avstrijskega slikarja Josefa Rebella, ki je pred več kot dvema stoletjema tam razvil svojo poetiko.

Avtor: Ana Rozman

Od pesnikove smrti te dni mineva 80 let – rodil se je 29. novembra leta 1921 v Kamniku, umrl 24. novembra 1943 v Grahovem, le nekaj dni pred svojim 22. rojstnim dnem. Zgorel je v »ognju groze«, kot je sam slutil oziroma napovedal v svojih pesmih, v bitki med partizani in domobranci v Grahovem. Po vojni so ga izbrisali kot pesnika in kot človeka. Pesmi pa so ostale in postale nesmrtne, tudi s samospevnimi uglasbitvami različnih glasbenih ustvarjalcev.

Avtor: Polona Gantar

Komorni zbor Megaron in Hoffmannove pripovedke v Benetkah.
Začenjamo z drugim abonmajskim koncertom cikla FKK Slovenske filharmonije, ki je gostil nemškega pianista in dirigenta Alexandra Lonquicha, nadaljevali z nastopom Komornega zbora Megaron, ki je vstopil v svojo jubilejno 20. koncertno sezono, in končali na predstavi ob odprtju nove operne sezone v mestu na lagunah, kjer so uprizorili Hoffmannove pripovedke.

Avtor: Dejan Juravić

Med vsemi instrumenti so samo godala tista, ki so se v svojem razvoju nenehno bogatila z dosežki starih mojstrov. Graditelji violin, kakršne so bile družine Amati, Guarneri in Stradivari, so izdelovali sijajne instrumente, mojstrovine, tako rekoč prave umetnine. Skrivnosti teh godal z našim violinskim virtuozom in odličnim pedagogom Igorjem Ozimom razkriva skladatelj Pavel Mihelčič.

Avtor: Pavel Mihelčič

Dr. David Zupančič (1991) se je že zgodaj začel ukvarjati s čuječnostjo, učinkovito metodo za obvladovanje stresa. Za njim sta dve desetletji raziskovanja in prakticiranja te metode, ki mu je, kot boste lahko izvedeli ob poslušanju Odprte knjige, spremenila življenje.

Zupančičeva druga knjiga Znanost mirnega življenja je pripoved o iskanju miru, ki temelji na avtorjevih izkušnjah, hkrati pa ima močno znanstveno podlago, saj so nasveti podprti s citiranjem več kot 70 raziskav.

Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi, v kratkem bo izšla tudi zvočnica.

Bralec: Rok Kunaver
Režiser: Alen Jelen
Tonski mojster: Gašper Loborec
Tajnica režije: Tanja Grmovšek
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Korektorica: Emanuela Montanič Sekulović

Posneto v studiih Radia Slovenija, v oktobru 2023.

Avtor: Alen Jelen

V se bomo posvetili debitantskemu albumu francoske pevke in igralke bolgarsko-madžarskega rodu, Sylvie Vartan. Že malo Sylvie je močno privabljal svet zabavljaštva in sanje so seji prvič uresničile pri dvanajstih letih, ko je nastopila v bolgarskem filmu Pod igoto. Ko so se z družino preselili v Pariz, seje po bratovem zgledu začela zanimati za glasbo.

Avtor: Urška Preis

Z iztekanjem leta se zaključuje tudi projekt B-Air, raziskovalno-umetniški projekt Radia Slovenija in skupine mednarodnih partnerjev, ki je preiskoval vrsto tem, med njimi zlasti zaznavo zvoka v najzgodnejših obdobjih človekovega razvoja, potenciale, meje in širjenje mej pri ustvarjanju glasbe in zvočne umetnosti za dojenčke in malčke, a hkrati tudi pomen glasbe in zvočnosti v krogotoku človekovega življenja, zlasti življenja odmaknjenih, prezrtih, ranljivih družbenih skupin. V Arsovih art ateljejih smo že podrobno sledili ustvarjanju štirih novih simfoničnih del za dojenčke in malčke, tokrat pa bomo prečesali produkcijo, nastalo za festival Global Specificity ter dela, naročena s strani partnerskih organizacij projektne mreže.

Predstavili bomo duo Merzouga, ki ga sestavljata Eva Poepplein in Janko Hanushevsky. Tomaža Raucha in njegovo delo Uazibam svet in projekt Aernoudta Jacobsa What Dogs Hear / Kaj slišijo psi, pri katerem so sodelovali vokalisti Ina Puntar, Tea Vidmar, Žiga Jenko in Tisa Neža Herlec. Poslušali bomo tudi deli, nastali po naročilu 3. programa Srbskega Radia, Emerging – the Consciousness Milenije Ristić in Baby Blues LP dua ter kompozicijo Simfonija obleganja skladatelja Harisa Sahačića, naročilo Mednarodne univerze Burch iz Sarajeva.

Avtor: Primož Trdan

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Avtor: Ars

Dušan Voglar (1936−2022) je bil marsikaj: bil je prevajalec, ki je med drugim uredil in z Jankom Modrom prevedel zajetno knjigo spisov Bertolta Brechta z naslovom Umetnikova pot: spisi in zapiski o gledališču, liriki in romanu, filmu, fašizmu, kritiki, realizmu in formalizmu, diktaturi in miru in tako naprej; bil je dolgoletni odgovorni urednik kulturno-umetniškega programa Televizije Ljubljana ter glavni urednik Enciklopedije Slovenije in urednik Zbranih del Primoža Kozaka, bil pa je tudi pesnik. Tako je leta 2002 objavil Deželne balade. Nekaj balad Dušana Voglarja lahko slišite v Literarnem nokturnu.

Avtor literarnega dela Dušan Voglar,
režiserka Ana Krauthaker,
interpret Branko Jordan,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojstra zvoka Sonja Strenar in Matjaž Miklič,
urednik oddaje Marko Golja.

Avtor: Ars

Avantgardni avstrijski trobentač in skladatelj je svoj osemdeseti rojstni dan praznoval v dunajskem klubu Porgy & Bess.
Z njim so bili še:
Gareth Davis, bas klarinet
Barbora Jirásková, sopran
Jana Vondrů, sopran
Elmaz Mrkvičková, mezzosopran
Annabelle Plum, mezzosopran
Jan Mikušek, tenor, kontratenor
Vojtech Šembera, bariton
Štěpán Janoušek, bas
Ladislav Kozderka, trobenta
Jan Pribil, trobenta
Jiří Tarantik, rog
Jakub Žídek, pozavna
Jiří Genrt, tuba
Martin Oprsal, marimba, vibrafon
Marko Ivanović, dirigent

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 29.11.2023 17:55:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt