Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 29.9.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Petek je in tudi današnjega bomo začeli z obletnicami. Danes se bomo spomnili več umetnikov.

JACQUES MARTIN HOTTETERRE: TROISIEME SUITE. SONATE
Kljunasta flavta: DAN LAURIN, Violončelo: DOMEN MARINČIČ, Čembalo: ANNA PARADISO

ŠTEFAN NÉMETH ŠAMORÍNSKY: TOKATA IN FUGA
Klavir: MARCEL ŠTEFKO

ANDREJ MISSON / KAJETAN KOVIČ - CIRIL ZLOBEC - JANEZ MENART - TONE PAVČEK: PESEM ŠTIRIH
SLOVENSKI KOMORNI ZBOR, Sopran: KATARINA LENARČIČ in MATEJA LANGUS, Alt: MARTA MAROLT in ANJA TRILAR, Tenor: ROBERT KOŽAR in MARTIN LOGAR, Bas: TADEJ OSVALD in MATJAŽ STRMOLE, Dirigent: MARTINA BATIČ

RUDI STEPHAN: GLASBA ZA ORKESTER
SIMFONIČNI ORKESTER RTV LJUBLJANA, Dirigent: KLAUS BERNBACHER

JOAQUÍN NIN: ŠPANSKA SUITA
Violončelo: EDI MAJARON, Klavir: ANDREJ JARC

BRONIUS KUTAVIČIUS: OSEM MINIATUR STASIO
CASCADES TRIO: Violina- RUSNÉ MATAITYTÉ, Violončelo - EDMUDAS KULIKAUSKAS, Klavir - ALBINA ŠIKŠNIUTÉ, Dirigent - JUSSI JAATINEN

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

ISAAC ALBÉNIZ: ŠPANSKA RAPSODIJA ZA KLAVIR IN ORKESTER
FILHARMONIČNI ORKESTER IZ CALGARYJA, Klavir: ANGELA CHENG, Dirigent: HANS GRAF

ENRIQUE GRANADOS: KVINTET V G-MOLU, OP. 49
Violina: ALISSA MARGULIS, GÉZA HOSSZU LEGOCKY, Viola: LYDA CHEN, Klavir: NATALIA MARGULIS in GABRIELA MONTERO

Avtor: Vesna Volk

Mineva trideset let od smrti pesnika, pisatelja, dramatika, prevajalca in esejista Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora. Bil je mnogostranski ustvarjalec: pisal je partizansko liriko, pozneje je med drugim napisal sonetni venec in scenarij za filmsko komedijo Vesna, prevajal je Shakespearja, v zgodnjih šestdesetih letih je predsedoval slovenskemu PEN.
Interpretira Brane Grubar.

Avtor: Ars

FRANCISCO ANTÓNIO DE ALMEIDA: UVERTURA IZ ORATORIJA JUDITA
Ansambel: LES NATIONS, Umetniški vodja: BOJAN ČIČIĆ

JOSÉ ANTÓNIO CARLOS DE SEIXAS: SONATA ŠT.5
Kitara: PEDRO RIBEIRO RODRIGUES

LUÍS DE FREITAS BRANCO: KONCERT ZA VIOLINO IN ORKESTER
RDP SIMFONIČNI ORKESTER, Violina: VASCO BARBOSA, Dirigent: SILVA PEREIRA

EURICO CARRAPATOSO: S. ROQUE DE ANDERROLE ZA KLARINET SOLO
Klarinet: LUIS GOMES

JOSÉ VIANNA DA MOTTA: GODALNI KVARTET ŠT. 2
LJUBLJANSKI GODALNI KVARTET: Violina - MONIKA SKALAR in KAREL ŽUŽEK, Viola - FRANC AVSENEK, Violončelo - STANE DEMŠAR

FERNANDO LOPES GRAÇA: SONATA ŠT. 6, OP. 221
Klavir: NELLA MAISSA

RUI RODRIGUES: A VIAGEM DE BALAO
PIHALNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO, Dirigent: MIHA ROGINA

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Ko se je začela vojna, je bil Claude Debussy star 52 let in na vrhuncu svojih moči. Ustvarjalni val, ki ga je ponesel skozi prve mesece leta 1914, se je iztekel v mračen molk. Debussy ni bil človek za boj. Ostal je v Parizu, toda v novih okoliščinah se mu ni zdelo vredno, da bi še naprej pisal glasbo. Menil je, da je čas preveč krut, da bi se lahko umetnik ali poslušalci prepustili lepotam umetnosti. Zaradi dolžnosti do založnika pa je prevzel nove naloge: uredil je novi izdaji Chopinovih in Bachovih klavirskih skladb in se znova lotil svojih starih skic.

Avtor: Barbara Švrljuga Hergovich

11:00
Poročila

Indija, država z največ prebivalci na svetu, želi dohiteti in prehiteti Kitajsko tudi kot gospodarska sila. A pred njo je še dolga in izzivov polna pot. Reformirati bo morala šolski sistem, izboljšati infrastrukturo in se spopasti s korupcijo. Ima pa tudi prednosti, kot je demokratični sistem, s številnimi visoko izobraženimi in angleško govorečimi ljudmi. Podjetja, ki želijo zmanjšati odvisnost od Kitajske, že selijo svojo proizvodnjo v Indijo. Poznavalci ji napovedujejo svetlo prihodnost, če bo znala izkoristiti svoje prednosti. Njeno največje bogastvo so ljudje, mlado prebivalstvo. Vsi ti ljudje so delavci in potrošniki hkrati, so prihodnost Indije.

Avtor: Karmen Švegl

Oddajo namenjamo skladbam, ki jih je za otroške glasove napisal slovenski skladatelj Tomaž Habe. Štiriindvajset pesmi na besedila več slovenskih pesnikov je pod vodstvom zborovodkinje Anke Jazbec in ob klavirski spremljavi pianista Klemna Golnerja posnel Otroški pevski zbor RTV Slovenija. Izšle so na zgoščenki Kamenček na kamenček, ki jo je na pobudo glasbenega urednika Mateja Jevniška septembra letos izdala Založba kakovostnih programov RTV Slovenija. V ustvarjalnem opusu Tomaža Habeta ima vokalna glasba posebno mesto. Njegov opus otroških pesmi s klavirsko ali orkestrsko spremljavo je zelo obsežen. Nekatere so namenjene predšolskim otrokom, druge otrokom prve triade osnovne šole, veliko pa je tudi zahtevnejših in primernih za tekmovanja. Skoraj vse imajo tudi zahtevno klavirsko spremljavo, s katero želi skladatelj poleg harmonske podpore pričarati razpoloženje, ki ga narekuje besedilo.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Skladateljev obsežen opus zajema komorne skladbe in dela za klavir solo, zborovsko glasbo, samospeve, orkestralna dela ter različne glasbene priredbe. Največ piše za komorne zasedbe in klavir. V oddaji bomo tako slišali obsežnejše Tri fantazije za pihalni kvartet in Romantično suito za klavir solo. Ob koncu pa bomo vstopili še v skladateljev svet zborovske glasbe za otroke s skladbami iz cikla z naslovom Iz trebuha anakonde

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Pogledali bomo v prihodnji teden, ko se bo v Portorožu odvil 26. Festival slovenskega filma, ter v 80. leta, dogajalni čas nostalgičnega francoskega filma Potniki noči. V ljubljanskem Kinodvoru bodo oktobra obeleževali kar tri obletnice, na dan predvajanja naše oddaje pa mineva 30. let od smrti Mateja Bora, partizanskega pesnika in dramatika, a tudi scenarista filmske uspešnice Vesna. Režiser Amir Muratović mu je posvetil dokumentarec Rob je tam.

Avtor: Urban Tarman

Danes bomo poslušali glasbo iz celovečernega filma Zboristi, ki jo je napisal Bruo Coulais. Film je je celovečerni prvenec francoskega režiserja Christophea Barratiera o odnosu učiteljev in učencev glasbe v povojni Francij leta 1948. V strog internat za težavne dečke za vzgojitelja pride nadarjeni glasbenik Clement Mathieu. Razmere v domu ga užalostijo, zato se odloči, da bo dijake spremenil s pomočjo glasbe. Pripravi avdicije, razporedi fante po glasovih in zbor je rojen.

Avtor: Tina Ogrin

Legendarni trobentač Wynton Marsalis je dejal, da se pevka takšnih kvalitet pojavi morda enkrat na generacijo. Prav tako je o njej v samih superlativih pisal časnik The New York Times.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Ob 110. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti Vladimirja Pavšiča, znanega s psevdonimom Matej Bor, v radovljiški knjižnici Antona Tomaža Linharta na spominski slovesnosti predstavljajo monografijo o gradivu iz njegove zapuščine, ki jo hranijo v knjižnični domoznanski zbirki. Pogovarjali smo se z eno od osrednjih gostij festivala Itn., mlado nizozemsko-turško pisateljico Lale Gül, ki v svojem avtobiografskem prvencu Živela bom prevprašuje svoje odraščanje znotraj konservativne, verne družine. Gremo še na Štajersko, v Slovenskem narodnem gledališču Maribor so dramsko sezono začeli s premiero predstave Pijani, novo operno sezono pa začenjajo s premiero Mozartove Čarobne piščali, že tretje uprizoritve tega glasbenega dela v zgodovini opere. Na mariborskem Intimnem odru GT22 pa predstavljajo avtorsko predstavo Krik: Vrzeli, projekt skupine študentov in absolventov AGRFT-ja, zbranih v kolektivu Reaktor. Načrtujejo niz predstav s krovnim naslovom Krik; v prvi so se dotaknili spolnih zlorab otrok in se z njo predstavili tudi na Borštnikovem srečanju.

Avtor: Žiga Bratoš

Razpoznavanje slik, obrazov in načinov hoje, spremljanje gibanja in detekcija človeškim očem nevidnih odstopanj v vzorcih; zdaj še ustvarjanje prepričljivih fotografij in videoposnetkov. Računalniški vid je v zadnjem letu ali dveh doživel skoraj nepredstavljiv preskok, ki prinaša vrsto daljnosežnih posledic. Kaj je omogočilo ta razvoj, kje se skrivajo slepe pege in pasti ter kaj konkretno se razvija pri nas, osvetljuje prof. dr. Danijel Skočaj, predstojnik Laboratorija za umetne vizualne spoznavne sisteme na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Avtor: Nina Slaček

Tokrat bomo v oddaji Recital slišali nekaj lanskih nagrajencev največjega mednarodnega tekmovanja klasične glasbe v Nemčiji, glasbenega tekmovanja ARD, ki ga organizira javna radiotelevizija iz Münchna, Bayerischer Rundfunk. 21. maja letos so se tako na koncertu v Dvorani klasične glasbe v Schwtzingenu v sklopu tamkajšnjega festivala predstavili flavtist Yubeen Kim, pianist Junhyung Kim ter godalni kvartet Chaos.

Avtor: Alma Kužel

Ob multimedijski raznovrstnosti, še posebno v sodobni umetnosti, je izraz digitalno skoraj osrednji. Vse bolj sta del umetnosti tudi znanost in umetna inteligenca. A včasih pozabimo, da to le ni tako zelo novo, vsaj številni temelji ne. Eden svetovnih pionirjev računalniške umetnosti je bil tudi Edvard Zajec, katerega pete obletnice smrti se bomo spomnili novembra.

Edvard Zajec je bil rojen leta 1938 v Trstu. Tam je obiskoval slovensko gimnazijo, na kateri je med drugimi poučeval tudi Avgust Černigoj, ki ga je zelo zaznamoval, potem pa se je šolal najprej na Cooperjevi šoli za umetnost v Clevelandu, kamor so se preselili starši, in nato na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani končal še študij slikarstva. Že med podiplomskim študijem, spet v tujini, pa se je spraševal o vlogi slikarstva v sodobnosti. Ko je dve leti poučeval slikarstvo na kolidžih Carleton in Saint Olaf v Minnesoti, se je začel ukvarjati z računalniško grafiko in ta je postala glavno področje njegovega ustvarjanja. Leta 1970 se je vrnil v Trst ter deloval kot svobodni umetnik in pozneje profesor risanja na slovenskem učiteljišču. Skupaj z inženirjem Matjažem Hmeljakom je razvil nekaj najbolj znanih programov za serije računalniških grafik in ploterjev, kot sta na primer seriji TVC in RAM. Primerki iz teh serij so med drugim del zbirke Modeme galerije v Ljubljani. Od leta 1980 je bil profesor računalniške umetnosti na transmedijskem oddelku univerze v Syracusi. Bil je avtor univerzitetnega programa za računalniško grafiko ter tudi ustanovitelj prvega dodiplomskega programa za računalniško grafiko v zvezni državi New York.

Edvardu Zajcu bi upravičeno lahko rekli tudi pionir interaktivne umetnosti – predvidel jo je že pred nastankom tehničnega orodja za njeno uresničevanje. Ob uporabi algoritmičnih variacij, s katerimi je v svojih umetniških konceptih odpravil človeški element, je namreč eden prvih umetnikov, ki so v povratno zanko računalniškega programja vpletli človeško spremenljivko.

Edvard Zajec je imel leta 2007 v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani veliko pregledno razstavo in takrat ga je pred mikrofon povabila Maja Žel Nolda.

Avtor: Maja Žel Nolda

Deklevo sta navdihnila življenje in osebnost svetovne popotnice in pisateljice Alme Karlin. Čeprav ne gre za biografijo, je pisatelj neponovljivo življenje pogumne in svobodomiselne ženske prelil v svojevrstno biografsko formo, pri čemer se je osredotočil na štiri obdobja njenega življenja: prvo je formativno in se odvija v Londonu in na Norveškem v času 1910–1914. Potem drugo, šest let pozneje, ko se je prek Trsta in Genove odpravila v Peru, kjer so njeni zapisi s poti že doživljali ugodne odmeve in se ji je že odpirala pot do založb; tretji del se naslanja na začetek druge svetovne vojne, na nemški zapor – napisan pa je s perspektive njene prijateljice in sorodne duše Thee, s katero je v Celju preživela svoja zadnja leta; četrti del pa se sklepa ob koncu druge svetovne vojne, ko se je pridružila partizanom, a je med drugim naletela na sekretarja, ki ji zaradi njenega nemškega porekla ni bil naklonjen.
Telo iz črk je zgodba o strasti do pisanja, o krhkem telesu in o notranji volji, o odnosu do moških, o neuklonljivosti, o razsežnostih duše. Z romanom o Almi se je Milan Dekleva uvrstil med deset kresnikovih finalistov za najboljši roman.

V 17. delih bodo pod režijskim vodstvom Suzi Bandi nastopili Barbara Cerar, Nikla Petruška Panizon in Romeo Grebenšek.

Produkcija: RAI - Radio Trst A.

Avtor: Alen Jelen

19:17
Poigra

Na prvem koncertu iz abonmajskega cikla Samih mogočnih skladb bo na sporedu monumentalno vokalno-instrumentalno delo - Simfonija št. 2 v c-molu Gustava Mahlerja. Orkester Slovenske filharmonije jo bo izvedel skupaj z Zborom Slovenske filharmonije in Mešanim pevskim zbor Glasbene matice, sopranistko Darijo Auguštan in mezzosopranistko Nuško Drašček. Vodstvo izvedbe bo tokrat prevzel gruzijski dirigent Kaki Solomnišvili.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Spremljate koncert Nizozemskega radijskega zbora in Filharmoničnega orkestra. Julija letos sta v Amsterdamu uzvočila Brahmsovo Pesem usode, op. 54
in Pet mističnih pesmi Ralpha Vaughana Williamsa.
Izvajalce je vodil dirigent mlajše generacije Benjamin Goodson.

Avtor: Brigita Rovšek

Gledališčnik, pripovednik, prevajalec, igralec in pesnik Andrej Rozman - Roza (1955) ima izjemno bogat umetniški opus. Sodeloval je tudi pri mnogih umetniških projektih, s prijatelji je ustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom in več let zapored organiziral vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani. Leta 1981 je ustanovil in do leta 1995 vodil Gledališče Ane Monro. Za poezijo pa se je navdušil že zelo zgodaj. Prvo knjigo z naslovom S smetano nad jagode je objavil leta 1989. Kot nakazuje ta naslov, je Andrej Rozman - Roza tudi pozneje ves čas pisal parodične in komične pesmi, ki jih odlikuje jezikovna spretnost. Objavljamo nekaj pesmi iz njegove pesniške zbirke Je že v redu mama (2001), ki na humoren način upesnjuje tako vsakdanje prigode kot družbenopolitične teme.

Interpreta Saša Tabaković in Martina Maurič Lazar,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonska mojstra Matjaž Miklič in Sonja Strenar,
urednik oddaje Gregor Podlogar,
leto nastanka 2023.

Avtor: Ars

Oddajo bomo namenili ustvarjanju danske vokalistke Susi Hyldgaard. V začetku leta – 21. januarja, se je poslovila za vedno, stara komaj 59 let. Pevka je stalno prestopala mejo med jazzom in elektronsko pop glasbo. Danska vokalistka, harmonikarica, klaviaturistka in skladateljica Susi Hyldgaard je sodelovala tudi pri projektu Glasba in zdravje, saj je trdno verjela v zdravilno moč glasbe.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 29.09.2023 16:20:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt