Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 26.9.2023

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Thomas Stearns Eliot - rodil se je leta 1888, umrl pa leta 1965 - je eden najpomembnejših pesnikov 20. stoletja. S svojimi pesmimi, ustvarjalnimi metodami in tudi z razmišljanji o pesniškem ustvarjanju je odločilno oblikoval poezijo zadnjih sto let. Njegovo pesniško ustvarjanje velja za modernistično, filozofsko obarvano pesnjenje. Izbrali smo njegovo naslovno pesem pesniške zbirke Votli ljudje iz leta 1925; prevedel jo je Veno Taufer; interpretira dramski igralec Pavle Ravnohrib.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Claude Debussy je začel navezovati stike z intelektualno elito Pariza že kot mladenič, in to v salonu tašče Paula Verlaina. Kljub pomanjkanju osnovne izobrazbe se je v najstniških letih začel izobraževati v literaturi in likovni umetnosti. Še posebno goreče je poslušal zgodbe iz čudovitih eksotičnih krajev, ki sta mu jih pripovedovala oče, ki je kot vojak potoval v oddaljene kraje, in Paul Gaugin, ki je med bivanjem na Tahitiju s slikarsko občutljivostjo posrkal vso barvitost tega življenjskega okolja in njegovih prebivalcev.

11:00
Poročila

V živo na programu gostimo slovenske glasbene poustvarjalce, s pogovori in izbrano glasbo pa predstavljamo njihovo umetniško delovanje.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila
13:05
Kdo smo

Predstavljamo zgodovinske temelje Slovencev ter posameznike, ki so prispevali k osamosvojitvi naše domovine.

14:00
Poročila
14:05
Oder

Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

S tujih koncertnih prizorišč ponujamo najnovejše posnetke najboljših orkestrov, solistov in dirigentov današnjega časa.

Osvetljujemo in raziskujemo področja in teme povezane z jezikom. Vedno znova nas preseneti, kako močno človeka zaznamuje jezik in kje vse lahko najdemo njegove sledove.

Posnetki zborovske glasbe iz našega arhiva, bodisi koncertni ali arhivski, vedno pa – kakovostni.

Deklevo sta navdihnila življenje in osebnost svetovne popotnice in pisateljice Alme Karlin. Čeprav ne gre za biografijo, je pisatelj neponovljivo življenje pogumne in svobodomiselne ženske prelil v svojevrstno biografsko formo, pri čemer se je osredotočil na štiri obdobja njenega življenja: prvo je formativno in se odvija v Londonu in na Norveškem v času 1910–1914. Potem drugo, šest let kasneje, ko se je prek Trsta in Genove odpravlja v Peru, kjer so njeni zapisi s poti že doživljali ugodne odmeve in se ji je že odpirala pot do založb; tretji del se naslanja na začetek druge svetovne vojne, na nemški zapor – napisan pa je s perspektive njene prijateljice in sorodne duše Thee, s katero je v Celju preživela svoja zadnja leta; četrti del pa se sklepa ob koncu druge svetovne vojne, ko se je pridružila partizanom, a je med drugim naletela na sekretarja, ki ji zaradi njenega nemškega porekla ni bil naklonjen.
Telo iz črk je zgodba o strasti do pisanja, o krhkem telesu in o notranji volji, o odnosu do moških, o neuklonljivosti, o razsežnostih duše. Z romanom o Almi se je Milan Dekleva uvrstil v deseterico kresnikovih finalistov za najboljši roman.

V 17. delih bodo pod režijskim vodstvom Suzi Bandi nastopili Barbara Cerar, Nikla Petruška Panizon in Romeo Grebenšek.

Produkcija: RAI - Radio Trst A

19:20
Poigra

Tako kot v prejšnji, se bomo tudi v današnji oddaji prepustili glasbeni zgodbi musicala Smešno dekle Funny Girl iz leta 1963. Glasbo zanj je spisal Jule Styne, besedila pa Bob Merrill. Polbiografska zgodba je zasnovana na zasebnem in poklicnem življenju broadwayske zvezde, filmske igralke in komedijantke Fanny Brice.

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Etel Adnan je libanonsko-ameriška pesnica, pisateljica, filozofinja, esejistka, slikarka, kiparka, tkalka tapiserij. Je avtorica več kot dvajsetih proznih, pesniških in esejističnih knjig. Njena pesništvo in slikarstvo sta v zadnjih dveh desetletjih njenega življenja dosegla svetovno prepoznavnost in ugled. Umrla je konec leta 2021 pri 96 letih. Izbrali smo poezijo, ki jo je izdala v zadnjih treh letih življenja.

Avtor oddaje in prevajalec Andrej Peric,
bralec Renato Horvat,
interpretka Vesna Jevnikar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Matjaž Miklič,
režiserka Špela Kravogel.
Leto nastanka 2023.
Urednica oddaje Staša Grahek.

22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Lužiškosrbski književnik Jakub Bart - Ćišinski (1856–1900) je bil po poklicu katoliški duhovnik. Kot književnik je pisal didaktično, religiozno, domoljubno in ljubezensko poezijo ter o naravi. Napisal je tudi prvi lužiškosrbski roman z naslovom Narodnjak in odpadnik ter več dram. Nekaj njegovih pesmi, objavljenih v zbirki Narava in srce leta 1889 v Budyšinu, v Literarnem nokturnu interpretira Boris Ostan.

Avtor literarnega dela Jakub Bart – Ćišinski,
avtor prevoda Janko Moder,
režiserka Ana Krauthaker,
interpret Boris Ostan,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
mojster zvoka Mirko Marinšek,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2006.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt