Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 23.9.2023

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

V novi dan z glasbo Albinonija, Sebastiana Bacha, Händla, Frezze, Tallisa, Vaughna Williamsa, Haydna, Mendelssohna, Tanejeva, Griega, Čajkovskega, Kodra, Hartmanna, Peñe, Gannona/Myrowa in Vodopivca.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila
12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Klavirski trio Sitkovecki je 22. maja letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu, v sklopu BBCjevega koncertnega cikla »The Lunchtime Concerts«. Člani zasedbe – violinist Aleksander Sitkovecki, violončelist Isang Enders in pianistka Wu Qian – so tam izvedli zanimiv in slogovno raznovrsten program, ki je obsegal skladbo Freakshow irskega skladatelja mlajše generacije Sama Perkina, Beethovnov redko izvajan Allegretto v B-duru, WoO 39 in repertoarno stalnico – Klavirski trio št. 2 v c-molu, op. 66 Felixa Mendelssohna, ki je delo posvetil Louisu Spohru.

Ruska pisateljica in esejistka Tatjana Tolstoj velja za eno najbolj znanih pisateljic iz obdobja perestrojke ter postsovjetskega časa. V devetdesetih letih je živela v ZDA, kjer je na različnih univerzah predavala o ruski književnosti in kreativnem pisanju, delala pa je tudi kot novinarka za New York review of books, The New Yorker, TLS in druge revije. Danes živi v Moskvi, New Yorku in Sankt Peterburgu. Ameriška pisateljica in kritičarka Mišiko Kakutani je zapisala, da v pisanju Tatjane Tolstoj naletimo "na odmeve njenega praprastrica Leva Tolstoja, na njegovo ljubezen do narave in psihološke uvide v človeka in njegov smisel za podrobnosti vsakdanjega življenja. Hkrati pa se ob njenih sijajnih in tesnobnih zgodbah takoj spomnimo na povesti Čehova, (...) Bulgakova in Gogolja". Kratka zgodba Noč pripoveduje o zaostalem Alekseju Petroviču in njegovi osemdesetletni Mamici – preživljata se z lepljenjem škatlic za tablete, Aleksej pa si od vsega najbolj želi sladoled.

Prevajalka Ana Vipotnik,
režiserka Špela Kravogel,
interpret Saša Tabaković,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2023.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

22:50
Poigra

Prof. dr. Alojzijo Zupan Sosič smo do nedavnega poznali predvsem kot literarno zgodovinarko in teoretičarko, v zadnjem času pa se je ljubiteljem leposlovja prepričljivo predstavila tudi kot pesnica. Izbor njene nove poezije potrjuje, da je slovenski pesniški prostor bogatejši za pronicljiv, subtilen, samosvoj ženski glas, ki se drugemu približuje spoštljivo in z empatijo, sebi pa duhovito in samokritično. Alojzijo Zupan Sosič v poeziji zanima neulovljiva, izmuzljiva narava naših identitet, prepletenost vsega in preseganje stereotipnih, okostenelih predstav.

Režiserka: Špela Kravogel,
interpretka: Sabina Kogovšek,
glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,
mojster zvoka: Matjaž Miklič,
urednica oddaje: Tina Kozin,
produkcija: 2023.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt