Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 22.9.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Petek je in dan začenjamo z obletnicami.

ANTON FILS: SINFONIA A 8 ŠT. 2, SINFONIE PÉRIODIQUE
KOMORNI ORKESTER POSARSKEGA RADIA, Dirigent: KARL RISTENPART

ARTHUR PRYOR: BLUE BELLS OF SCOTLAND
Pozavna: ŽAN TKALEC, Klavir: NIKA TKALEC

MIKALOJUS KONSTANTINAS ČIURLIONIS: DANS LA FORET, SIMFONIČNA PESNITEV
VELIKI SIMFONIČNI ORKESTER RTV USSR, Dirigent: VLADIMIR FEDOSSEYEV

LUDWIG VAN BEETHOVEN: SONATA ZA VIOLINO IN KLAVIR ŠT. 2 V A-DURU, OP. 12
Violina: HENRYK SZERYNG, Klavir: INGRID HAEBLER

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

SLAVKO OSTERC: SONATA ZA ALTOVSKI SAKSOFON IN KLAVIR
Saksofon: DEJAN PREŠIČEK, Klavir: NINA PREŠIČEK

GUSTAV HOLST: izbor stavkov iz suite PLANETI, OP. 32
1. MARS, GLASNIK VOJNE
7. NEPTUN, SKRIVNOSTNEŽ
SIMFONIČNI ORKESTER RTV LJUBLJANA, Dirigent: MARKO MUNIH

Zdaj pa ššš, tišina ... in potem posluh!

Interpretira Marinka Štern.
Produkcija 2020.

Zadnji del današnje Glasbene jutranjice bo antično obarvan, in sicer bomo posebno pozornost namenili junakom in bogovom stare Grčije.

LOU HARRISON: SUITA ZA SIMFONIČNA GODALA
1. ESTAMPIE
2. KORAL: ET IN ARCADIO EGO
3. DVOJNA FUGA: IN HONOR OF HERACLES
4. DUCTIA: IN HONOR OF EROS
5. ŽALOSTINKA
6. KANONIČNE VARIACIJE: IN HONOR OF APOLLO
7. MALA FUGA: VIOLAS REWARD
8. RONDO: IN HONOR OF HERMES
9. NOKTURNO
ORKESTER LOUISVILLE, Dirigent: ROBERT WHITNEY

CLAUDE DEBUSSY: PRELUDIJ K FAVNOVEMU POPOLDNEVU (PRIR. ZA FLAVTO IN KLAVIR)
Flavta: EMMANUEL PAHUD, Klavir: ERIC LE SAGE

JEAN PHILIPPE RAMEAU: SUITA IZ OPERE BOREADI
UVERTURA
KONTRADANSA IN RONDO
UVODNA GLASBA OB PRIHODU ABARISA
GAVOTA ZA URE IN ZEFIRJE
ZELO ŽIVAHNA KONTRADANSA
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, Dirigent: PHILIPP VON STEINAECKER, Koncertni mojster: ANA DOLŽAN

IGOR DEKLEVA: PENTAHON
1. HERA
2. HYPNOS
3. HERMES
4. IRIS
5. CHRONOS
Klavir: IGOR DEKLEVA

KAROL SZYMANOWSKI: DEMETRA, OP.37B
Alt: ANNA MALEWICZ MADEY, FILHARMONIČNI ORKESTER in ZBOR REPUBLIKE POLJSKE, Dirigent: KAROL STRYJA, Zborovodja: JAN WOJTACHA

JEAN BAPTISTE LULLY/JEAN HENRI D'ANGELBERT: Skladbe za čembalo (Apolonova arija: Zmagovalna ljubezen, Armidina pasakalija)
Čembalo: BOB VAN ASPEREN

ANONIMNI: SIMFONIJA ANTICA
Ansambel: CAPRICCIO STRAVAGANTE

LUDWIG VAN BEETHOVEN: izbor iz 15 VARIACIJ IN FUG NA TEMO PROMETEJA (EROICA VARIACIJE) V ES-DURU, OP. 35
Klavir: MARIA YUDINA

10:00
Poročila

Guillaume Dufay je skladatelj, ki ga povezujemo z velikim slogovnim preobratom. Ta je prinesel melodiozno kontrapunktsko govorico pod vplivom angleške glasbe, ki ga glasbeni zgodovinarji opisujejo kot začetek glasbene renesanse. Dufayjev ohranjeni opus zajema približno dvesto presenetljivo raznolikih del: od zgodnjih izoritmičnih motetov, ki so nastali v dvajsetih letih 15. stoletja, do obsežnih maš na osnovi cantusa firmusa iz šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let. Med skladbami so najrazličnejše uglasbitve liturgičnih besedil in posvetne pesmi v italijanščini in francoščini na dvorne, ljudske in priložnostne teme.

11:00
Poročila

V zadnjem nagovoru o stanju v Evropski Uniji v tem mandatu je predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen precejšnjo pozornost namenila gospodarstvu in nadaljevanju vlaganj v zelene tehnologije. Ob ohlajanju svetovnega gospodarstva države iščejo rešitve za krepitev rasti, Komisiji bo pri snovanju načrta pomagal nekdanji šef evropske centralne banke Mario Draghi. Je to prava odločitev ob upoštevanju dejstva, da so naravni viri na planetu omejeni, da število prebivalcev še narašča in je zato vse težje omogočiti spodobno življenje in ustrezno kakovost javnih storitev, in sicer ob čim manjšem povzročanju okoljske škode? Ideja, da moramo namesto gospodarske rasti v ospredje postaviti povsem druga merila, kot so kakovost življenja, zadovoljstvo, tudi sreča, ima vse več privržencev. Številni tudi poudarjajo, da se moramo načrtno lotiti odrastí, sicer tvegamo, da se bo ta zgodila nenačrtovano in nam zaradi svoje nepredvidljivosti povzročila velike težave.

Predstavljamo domače in tuje otroške in mladinske zbore, vsako leto predstavimo tekmovalne nastope z Mednarodnega mladinskega pevskega festivala Celje in Državnega tekmovanja otroških in mladinskih zborov Zagorje ob Savi

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Borut Kržišnik za skladanje svojih simfoničnih del uporablja računalnik – ne le kot notacijsko orodje, temveč kot celotno področje ustvarjanja, razpeto med zamislijo in končno zvočno podobo, ki jo oblikuje v dolgotrajnem klesanju simfoničnega zvena v digitalnem okolju. Tako sklada z virtualnim orkestrom, s katerim je leta 2020 zložil in odigral svojo zadnjo ploščo Dancing Machine – Stroj, ki pleše.

14:00
Poročila

Posvetili se bomo norveškemu mladinskemu plesnemu filmu Dancing Queen režiserke Aurore Gossé in animiranemu dokumentarcu Psom in Italijanom vstop prepovedan, v katerem Alain Ughetto pove pretresljivo zgodbo svoje družine. Ob tej priložnosti se bomo z Igorjem Prasslom, poznavalcem animiranega filma in umetniškim direktorjem festivala Animateka, pogovarjali o podzvrsti animiranega dokumentarnega filma. Poleg tega bomo predstavili retrospektivo filmov Živojina Pavlovića, ki so jo ob 90. obletnici njegovega rojstva pripravili v Slovenski kinoteki v Ljubljani.

Skladatelj filmske glasbe John Barry, ki se je podpisal pod nekaj uspešnic, predvsem pa smo si ga zapomnili po glasbi k odmevnemu filmu Pleše z volkovi, je bil eden tistih skladateljev, ki se je znal približati filmu in gledalcu ter ga očarati. V poznih letih je postal nekoliko bolj romantičen skladatelj in iz tega obdobja smo izbrali glasbo k filmu Nespodobno povabilo iz leta 1993.

Flor v portugalščini pomeni cvetlica. Plošča je mešanica originalnih skladb, pop priredb, brazilskih standardov in klasične glasbe. Parlato je za projekt sestavila novo mednarodno zasedbo. V njej so zaigrali brazilski kitarist Marcel Camargo, brazilski bobnar Leo Costa in armenski čelist in basist Artyom Manukyan. Kot gosta pa sodelujejo še pianist Gerald Clayton, kitarist Lionel Loueke in tolkalec in pecec Airto Moreira.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

SNG Drama Ljubljana s predstavo Antigona odpira začetek nove sezone, ki bo hkrati tudi zadnja sezona pred prenovo stavbe. Na odru bomo lahko videli Antigono Dominika Smoleta, ki jo je za namene uprizoritve priredil Janez Pipan. V mariborskem gledališču pa otvarjajo novo dramsko sezono s premiero trpko komične drama srečanj, ujetih v eno neprespano noč, z naslovom Pijani. Ivan Viripajev, eden najprodornejših sodobnih ruskih dramatikov, je igro napisal po naročilu düsseldorfskega gledališča, kjer so jo leta 2014 tudi krstno uprizorili, na mariborski oder pa jo je tokrat postavil mlad madžarski režiser in igralec Attila Vidnyánszky ml.

Slovenija je na področju raziskav, razvoja in tudi uporabe elektroporacije med vodilnimi v svetu in vse kaže, da bo tako tudi v prihodnje. S sredstvi Evropskega raziskovalnega sveta (ERC Starting Grant) bo doc. dr. Lea Rems iz Laboratorija za biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani raziskovala različne vidike uporabe elektroporacije za zdravljenje srčnih bolezni.
Vsako živo celico ščiti membrana in prek membrane poteka ves transport snovi v celico in iz nje. Kar precej pa je tudi snovi, ki v celico ne pridejo zlahka ali pa sploh ne. Elektroporacija je metoda, ki z uporabo kratkih, visokonapetostnih pulzov začasno poveča prepustnost membrane ali pa jo povsem uniči. Elektroporacija se že nekaj časa uporablja pri zdravljenju določenih oblik raka, uspehi se kažejo pri zdravljenju srčnih aritmij, veliko obeta tudi na področju genskih terapij.

21. januarja je v koncertni dvorani Stadtcasino v Baslu v Švici v okviru komornega festivala Mizmorim potekal koncert, na katerem so nastopili violinist Ilja Gringolts, violončelist Nicolas Altstaedt in pianist Alexander Lonquich. V njihovi izvedbi bomo poslušali Klavirski trio v G -duru Clauda Debussyja, Duo za violino in violončelo, op. 7 Zoltána Kodálya, Klaviski trio v D-duru, op. 1 Ericha Korngolda in skladbo Three Time Wedding Stefana Wolpeja.

"Matija Gubec je začel, Tito končal" je bila retorika, ki je zaledje politike v drugi Jugoslaviji opirala na veliki kmečki upor leta 1573. Boj Davida proti Goljatu, revnih kmetov proti privilegiranim plemičem, z mučeniškim vodjo na čelu, je pač zgodovinsko dovolj oddaljena in priročna naracija, da je bila na voljo za projekcije oblasti. Pozitiven odnos do tega poglavja preteklosti pa se izoblikuje šele v sredini 19. stoletja z razpadom fevdalnega reda, pred tem so redki zapisi do upornikov negativno nastrojeni. Matija Gubec je z narodnim prebujanjem postal simbol ljudskega junaka, ki se upira tuji nadoblasti, upor pa je dobil emancipatorni status v hrvaških in slovenskih nacionalnih mitologijah. Udarni politični potencial kmečkega upora je poudarila predvsem umetnost, pravi Miha Colner, kustos razstave Upor 1573−2023 v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Z več sodelujočimi ustanovami na ogled postavljajo dela izbranih umetnikov zlasti iz Slovenije in Hrvaške, ki so se v različnih časovnih obdobjih in družbenih okoliščinah odzivali na ta zgodovinski dogodek. Čeprav umetniška dela temeljijo na resničnih dejstvih, gre pravzaprav za fikcijo, pripeljano do mitologije, med drugim pove Colner v pogovoru o razstavi ob 450. obletnici uporov. Oriše pa tudi, kako se je dojemanje Matije Gubca in kmečkih uporov prilagajalo posamičnemu družbenopolitičnemu položaju skozi čas.

“Zgodba o velikem kmečkem uporu je predvsem v moderni dobi, od leta 1848 naprej, obvladovala javni in politični diskurz in s tem verjetno celo presegla dejanski pomen upora kmetov leta 1573. V celotnem spektru je postala pomembna povezovalna točka in mitološko oziroma zgodovinsko izhodišče za ustvarjanje političnih in kulturnih identitet v času pomladi narodov, osvoboditve izpod kolonizacije in vzpostavljanja državnosti ter za utemeljevanje razrednega boja v obdobju socializma.” Miha Colner, Upor 1573−2023 : razstava ikoničnih umetniških del na temo velikega kmečkega upora 1573

Deklevo sta navdihnila življenje in osebnost svetovne popotnice in pisateljice Alme Karlin. Čeprav ne gre za biografijo, je pisatelj neponovljivo življenje pogumne in svobodomiselne ženske prelil v svojevrstno biografsko formo, pri tem pa se je osredinil na štiri obdobja njenega življenja: prvo je formativno in se dogaja v Londonu in na Norveškem v letih 1910–1914. Potem drugo, šest let pozneje, ko se je prek Trsta in Genove odpravila v Peru, kjer so njeni zapisi s poti že doživljali ugodne odmeve in se ji je že odpirala pot do založb; tretji del se opira na začetek druge svetovne vojne, na nemški zapor – napisan pa je s perspektive njene prijateljice in sorodne duše Thee, s katero je v Celju preživela svoja zadnja leta; četrti del pa se sklepa ob koncu druge svetovne vojne, ko se je pridružila partizanom, a je med drugim naletela na sekretarja, ki ji zaradi njenega nemškega rodu ni bil naklonjen.
Telo iz črk je zgodba o strasti do pisanja, o krhkem telesu in o notranji volji, o odnosu do moških, o neuklonljivosti, o razsežnostih duše. Z romanom o Almi se je Milan Dekleva uvrstil v deseterico kresnikovih finalistov za najboljši roman.

V 17 delih bodo pod režijskim vodstvom Suzi Bandi nastopili Barbara Cerar, Nikla Petruška Panizon in Romeo Grebenšek.

Produkcija: RAI - Radio Trst A

19:18
Poigra

V Povabilu na koncert poslušajte Serenado za godalni orkester v E-duru op. 22 Antonina Dvořaka, ki jo je izvedel Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Alexandra Lonquicha .

Dirigirala je Jera Petriček Hrastnik, solistka je bila mezzosopranistka Bernarda Fink.

V dvorani Union v Mariboru je 27. novembra 2018 prvič nastopil Slovenski komorni orkester z Dunaja in izvedel 2. koncert orkestrskega cikla Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. V orkestru igrajo večinoma mlajši, uveljavljeni slovenski glasbeniki, ki živijo in igrajo na Dunaju in v drugih avstrijskih mestih, sodelujejo pa tudi glasbeniki iz domovine. Orkester deluje od leta 2017 naprej, vodi pa ga dirigentka mlajše generacije Jera Petriček Hrastnik. Slovenski komorni orkester z Dunaja na svojih koncertih izvede vsaj eno delo slovenskega skladatelja, tako je v dvorani Union kot prvo skladbo predstavil Bagatele Marija Kogoja v priredbi za orkester Alojza Srebotnjaka. Kot solistka je z orkestrom nastopila mednarodno uveljavljena argentinsko-slovenska mezzosopranistka Bernarda Fink in zapela deset Biblijskih pesmi, op. 99, ki jih je leta 1894 napisal Antonín Dvořák. V drugem delu koncerta so se glasbeniki posvetili izvedbi Simfonije št. 3 v a-molu, op. 56, z imenom Škotska, Felixa Mendelssohna Bartholdyja iz leta 1842. V oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovora z dirigentko in s sopranistko.

22:00
Poročila

Koncert Mozartove glasbe v izvedbi Schole cantorum Gedanensis s solisti
in Akademije za staro glasbo iz Berlina.

Britanski humoristični pisatelj Pelham Grenville Wodehouse je v svojih knjigah po večini pisal o angleški visoki družbi pred prvo svetovno vojno. Najbolj znan je po pripovedih o prebrisanem služabniku Jeevesu, odlično pa se je znal vživeti tudi v ženske like. V oddaji Literarni nokturno, v sklopu cikla Na valovih humorja, predstavljamo njegovo kratko zgodbo z naslovom Nepopolna zbirka.

Prevajalec: Matej Juh,
interpret: Matej Puc,
režiser: Jože Valentič,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
tonski mojster: Marko Miklič,
urednik oddaje: Matej Juh,
leto nastanka: 2015.

Ob stoletnici rojstva Reda Garlanda bomo predstavili tega izjemnega pianista in skladatelja. Bil je član legendarnega kvinteta Milesa Davisa v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ko se je Miles Davis podal v igranje modalnega jazza, mu Garland ni mogel ali ni hotel slediti, Miles ga je nadomestil z Billom Evansom. Garland je ostal pri bolj tradicionalnem jazzu in be bopu ter preigravanju standardov. Razočaran nad smerjo v katero je šel jazz, se je leta 1968 celo upokojil, a se vrnil na začetku sedemdesetih let ter snemal in nastopal z lastnimi zasedbami.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt