Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 19.9.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Pesnikov pogled v sadovnjak, obarvan z zavedanjem minljivosti.

Prevajalka: Katarina Šalamun Biedrzycka
Igralec Milan Štefe.
Produkcija: 2016

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Guillaume Dufay je skladatelj, ki ga povezujemo z velikim slogovnim preobratom. Ta je prinesel melodiozno kontrapunktsko govorico pod vplivom angleške glasbe, ki ga glasbeni zgodovinarji opisujejo kot začetek glasbene renesanse. Dufayev ohranjeni opus obsega približno dvesto presenetljivih raznolikih del: od zgodnjih izoritmičnih motetov, ki so nastali v dvajsetih letih trinajstega stoletja, do obsežnih maš na podlagi cantusa firmusa iz šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let. Med skladbami so najrazličnejše uglasbitve liturgičnih besedil in posvetne pesmi v italijanščini in francoščini na dvorne, ljudske in priložnostne teme.

11:00
Poročila

Mednarodno priznana kitaristka Klara Tomljanovič že vrsto let ustvarja v tujini. Živi med nemškim mestom Karslruhe in švicarskim Baslom in ima dober vpogled v sodobno glasbo, ki jo na svojih koncertih redno izvaja. Prvega septembra lani je v okviru festivala Imago Sloveniae nastopila na koncertu Dialog kulture in časa, na katerem je premierno izvedla štiri nova dela za kitaro, ki so jih napisali cenjeni ustvarjalci sodobne glasbe, madžarski skladatelj Márton Illes, Španec Alberto Carretero, islandsko nemški skladatelj Steingrimur Rohloff in Slovenec Tomaž Bajželj.

12:00
Poročila
13:00
Poročila

Ponovitve oddaj o mitih na Slovenskem nadaljujemo v Zgornjem Posočju. Tam so se rojevali številni miti, ki so si jih ljudje pripovedovali v dolgih zimskih večerih, ko so se greli ob domačem ognju. Že razmeroma zgodaj so jih začeli tudi zapisovati. Pripovedovalce zgodb na Tolminskem lahko srečamo še danes.

14:00
Poročila

Alain Badiou v eseju Ples kot metafora misli razlaga ontološki izvor in značilnosti umetnosti plesa, plešočega telesa, njegov način manifestacije in umestitev v čas in prostor. Svoja razmišljanja razširi tudi v primerjavo med plesno in gledališko umetnostjo, ter načine recepcije in zgodovinjenja plesa. Besedilo Alaina Badiouja Ples kot metafora misli, je izšlo v zborniku Teorije sodobnega plesa, ki ga je izdal zavod Maska leta 2001. Prevedla ga je Suzana Koncut, za današnjo oddajo priredila Petra Tanko.

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Tokrat predstavljamo obsežno delo o korespondenci Nikole Tesle z ameriškimi bankirji, plod dolgoletnega dela urednika Tiborja Hrsa Pandurja, in nocojšnji prvi koncert novega cikla Sozvočja svetov, ki ga bomo neposredno prenašali na programu Ars. Napovedujemo tudi prvi koncert nove sezone Srebrnega abonmaja.

Lani je minilo 200 let od rojstva Césarja Francka. Rojen leta 1822 in umrl leta 1890 je bil eden tistih, ki so francoski simfonični glasbi v zadnji četrtini 19. stoletja vdahnili novo življenje. Na koncertu 24. novembra lani v avditoriju Francoskega radia v Parizu je bil v družbi dveh orkestrskih čarovnikov: Mauricea Ravela, ki je bil vedno očaran nad svetom pravljic in otroštva, in Aleksandra Skrjabina, mističnega skladatelja, čigar razkošni klavirski koncert je zaigral pianist Daniil Trifonov.

Ministrstvo za zdravje in Zdravniška zbornica Slovenije sta več let opozarjala, da so preizkusi znanja slovenščine za zdravnike iz tujine prezahtevni in preširoki. Na zdravniški zbornici so zato uvedli nov sistem, ki naj bi od njih zahteval le tisto znanje slovenščine, ki se nanaša na medicinsko delo. Znanje preverjajo tudi na simulacijah klinične obravnave bolnika. Medicinski člani komisije zaigrajo bolnika ali svojca, uporabijo tudi nerazločen sleng ali narečje, kandidati pa morajo nato bolnika obravnavati. Gosta bosta zdravnik doc. dr. Marko Pokorn in jezikoslovka prof. dr. Andreja Žele, ki sta za delo pri uvajanju izpitov v okviru zbornice prejela priznanje. Marko Pokorn je postal častni član, Andreja Žele pa je prejela najvišje priznanje, ki ga lahko dobi nečlan zbornice.

Deklevo sta navdihnila življenje in osebnost svetovne popotnice in pisateljice Alme Karlin. Čeprav ne gre za biografijo, je pisatelj neponovljivo življenje pogumne in svobodomiselne ženske prelil v svojevrstno biografsko formo, pri čemer se je osredotočil na štiri obdobja njenega življenja: prvo je formativno in poteka v Londonu in na Norveškem med letoma 1910 in 1914. Potem drugo, šest let pozneje, ko se je prek Trsta in Genove odpravljala v Peru, kjer so njeni zapisi s poti že doživljali ugodne odmeve in se ji je že odpirala pot do založb; tretji del se opira na začetek druge svetovne vojne, na nemški zapor – napisan pa je s perspektive njene prijateljice in sorodne duše Thee, s katero je v Celju preživela svoja zadnja leta; četrti del pa se sklepa ob koncu druge svetovne vojne, ko se je pridružila partizanom, a je med drugim srečala sekretarja, ki ji zaradi njenega nemškega porekla ni bil naklonjen.

Telo iz črk je zgodba o strasti do pisanja, o krhkem telesu in o notranji volji, o odnosu do moških, o neuklonljivosti, o razsežnostih duše. Z romanom o Almi se je Milan Dekleva uvrstil v deseterico kresnikovih finalistov za najboljši roman.


V sedemnajstih delih bodo pod režijskim vodstvom Suzi Bandi nastopili Barbara Cerar, Nikla Petruška Panizon in Romeo Grebenšek.

Produkcija: RAI – Radio Trst A

19:17
Poigra

Pred koncertom Sozvočje svetov: Violinistka Lana Trotovšek

Poslušajte izvajanje violinistke Lane Trotovšek v izvajanju 1. stavka Sonate za violino in klavir češko-ruskega skladatelja pozne romantike Eduarda Napravnika, najprej pa pogovor urednice Tjaše Krajnc z violinistko Lano Trotovšek o njenem študiju in glasbenoumetniškem delu.

Na 1. koncertu 23. cikla bo s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije kot solistka nastopila pri nas in v tujini večkrat nagrajena violinistka Lana Trotovšek.

Iz Slavnostne dvorane Narodne galerije v Ljubljani bomo neposredno prenašali 1. koncert 23. cikla Sozvočje svetov, ki ga bo izvedel Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Koncertno sezono so naslovili Glasovi Zemlje, prvi prvi koncert pa so poimenovali Divja odkritja. Izvedli bodo Preludij in Fugo v g-molu češko-avstrijskegka skladatelja Franza Xavierja Richterja, ki je ustvarjal v 18. stoletju. Koncertantno delo večera bodo tonske meditacije za violino in godalni orkester Inventiones ferales enega vodilnih slovenskih skladateljev 20. stoletja Uroša Kreka iz leta 1962. Skladba Inventiones ferales je skladateljevo glasbeno razmišljanje o življenju, v katerem se solistični ton violine zlije z barvami godalnega orkestra. Prvič jo je izvedel violinist Igor Ozim leta 1963, na koncertu jo bo izvedla violinistka Lana Trotovšek, prejemnica nagrade Prešernovega sklada leta 2021. Tretji del koncerta bo v znamenju slovenske premiere Komorne simfonije nemške skladateljice zgodnje romantike Fanny Hensel, rojene Mendelssohn, ki jo je po njenem Godalnem kvartetu v Es-duru priredil dirigent in umetniški vodja orkestra Steven Loy.

Vsestranski francoski umetnik Jean Cocteau se je rodil leta 1889, umrl pa je 11. oktobra pred šestdesetimi leti. Ob tem jubileju smo v našem arhivu poiskali oddajo, ki jo je pripravil Borut Trekman. Prek njegovih besedil izčrpno predstavlja življenje in ustvarjanje tega izjemnega dramatika, pesnika, romanopisca, oblikovalca, filmskega ustvarjalca, likovnika in kritika.

Prevajalca Radojka Vrančič in Janko Moder,
igralci Boris Kralj, Štefka Drolc, Majda Potokar, Miha Baloh, Danilo Benedičič, Tone Slodnjak, Anatol Štern
bralka Breda Hieng,
tonski mojster Bojan Stopar,
režiser Hinko Košak,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten

22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Slovenski pesnik Milan Dekleva je v pesniški zbirki z naslovom Ko me ne bo, bom spet prišla do vas združil moči s pevko Vesno Zornik in ustvaril kantato za osamljeni ženski glas. Pesnik se je prvič spopadel z glasbeno-poetično formo kantate, ki govori o trojanski svečenici Kasandri, obdarjeni z jasnovidnostjo in obenem s prekletstvom, da njenim prerokbam nihče ne verjame. Izbrali smo nekaj pesmi iz te zbirke, ki je izšla v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija in založbo Pivec. Kantata na CD-nosilcu je priložena knjižni izdaji, pri ZKP RTV Slovenija pa je na voljo kot digitalni album. Posnetek kantate je nastal poleti leta 2021 v studiu 26 Radia Slovenija, knjižno izdajo pa dopolnjujejo ilustracije Milanke Fabjančič.

Interpretka: Darja Reichman,
režiser: Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,
tonska mojstra: Sonja Strenar, Matjaž Miklič,
urednica oddaje: Ana Rozman.
Produkcija 2023.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt