Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 16.9.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Prepustili se bomo glasbi dveh uveljavljenih skladateljev iz obdobja klasicizma. Pa ne govorimo o Haydnu in Mozartu, ampak o vplivnem italijanskem violinskem virtuozu in skladatelju Giovanniju Battisti Viottiju ter njegovem rojaku Luigiju Boccheriniju, ki je bil priznan violončelist, napisal pa je tudi več pomembnih kitarskih kvintetov.

Avtor: Katarina Radaljac

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Prisluhnite izvedbi Štirih romantičnih skladb za violino in klavir Antonina Dvoraka, Mazurki v fis-molu, op. 6, št. 1 Frederica Chopina in Petim bagatelam, op. 23 Geralda Finzija.

Avtor: Katarina Radaljac

Matej Bor je bil (med drugim) partizan, pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Shakespearja, pa tudi eden prvih okoljskih aktivistov. S pesmijo Pred zrcalom je ustvaril izjemen memento mori. Interpretira dramski igralec Pavle Ravnohrib.

Avtor: Ars

Poslušamo: Pet liričnih melodij za violončelo in klavir Lucijana Marije Škerjanca, Brahmsovo Sonato za violončelo in klavir št. 1 v e-molu, suito za simfonični orkester Iz moje mladosti Emila Adamiča, Lipovškovo Drugo suito za godala, skladbo Sinfonia da camera in modo istriano Danila Švare ter Vltavo, drugi stavek iz Smetanove simfonične pesnitve Moja domovina.

Avtor: Katarina Radaljac

10:00
Poročila
11:00
Poročila

Jane Kavčič je bil slovenski filmski režiser, ki se je rodil pred stotimi leti. V marsičem je oral ledino slovenskega filma. Študiral je arhitekturo, vendar je študij prekinil zaradi vojne. Po osvoboditvi je najprej delal kot scenarist, potem pa kot režiser tako pri filmu kot televiziji in radiu. Pisal je radijske igre, in kot pripoveduje v intervjuju z Ingrid Kovač Brus leta 2000, je realiziral takrat tudi žanrske filme, na primer kriminalke in znanstvene fantastike. Skupaj z Jožetom Galetom pa je bil najizrazitejši avtor slovenskih mladinskih filmov, pa naj tu omenimo vsaj Srečo na vrvici in Učna leta izumitelja polža. Leta 2005 je Jane Kavčič prejel od predsednika Janeza Drnovška odlikovanje zlati red za zasluge.

Avtor: Ars

Poslušamo glasbo s Karibov, kot jo je posnel Emory Cook na svojih poteh in je izšla na vinilni plošči davnega leta 1949. To so primeri glasbe v pristaniških mestih, kjer so se mešali domačini, mornarji, potniki in vplivi. Huasteška glasba, posneta v Vera Cruzu, libanonski ud je Emory Cook posnel na Haitiju, asturijske dude v Mehiki, calypso pa na Jamajki.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

V Ljubljani se je začel že 35. grafični bienale, in v prvem prispevku povzemamo njegove osnovne obrise. Bliža se frankfurtski knjižni sejem s Slovenijo kot častno gostjo, ki v tej vlogi pripravlja več predstavitev in razstav, dve so ravnokar odprli: o Prešernu v "nemškem muzeju romantike" in o Almi Maximiliani Karlin v prostorih blizu frankfurtske stolnice. V Novem mestu so v sredo odprli 3. mednarodni bienale likovne vizije "Etikete", v Narodni galeriji pa razstavo "Umetnikov atelje" z izborom arhivskih fotografij ateljejev španskih in slovenskih avtorjev konca 19. in prve polovice 20. stoletja. Seveda pa ponujamo pogovor z dobitnico nagrade "lastovka" Tatjano Plevnik in prve vtise našega četrtkovega jubilejnega koncerta v ljubljanskem Cankarjevem domu!

Avtor: Goran Tenze

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Med častnimi gosti letošnjega festivala Dnevi poezije in vina je bil tudi Eugenijus Ališanka, eden bolj prepoznavnih in prevajanih sodobnih litovskih pesnikov. Ob tem je v prevodu Klemna Piska izšla zbirka Če, ki prinaša avtorjev izbor pesmi iz treh pesniških zbirk in spremni poetični esej. Če je za Ališankovo zgodnejše ustvarjanje značilen predvsem abstrakten izraz, četrta zbirka Iz nenapisanih zgodb, ki jo prav tako lahko beremo v slovenščini, označuje poetični obrat h konkretnejši poeziji, ki je le na videz lahkotno igriva.

Avtor oddaje Sašo Puljarević,
bralec Aleksander Golja,
ton in montaža Vojko Kokot.

Avtor: Sašo Puljarević

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

30. marca letos sta v Avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije RAI v Torinu zveneli Simfonija št. 39 v Es-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonija št. 45 v f-molu, Simfonija slovesa, Josepha Haydna. Izvedel ju je Nacionalni simfonični orkester RAI pod vodstvom Ottavia Dantoneja, uglednega italijanskega dirigenta, ki se posveča še zlasti poustvarjanju glasbe starejših obdobij, pretežno baroka.

Avtor: Mihael Kozjek

Valvazorjeva Slava vojvodine Kranjske je prava zakladnica podatkov o osrednji slovenski deželi v drugi polovici 17. stoletja. Ob opisih krajev in pokrajine, rastlinstva in živalstva, zgodovine, plemstva z gradovi in meščanstva piše tudi o kmečkem prebivalstvu, njegovem življenjskem slogu, šegah, vražah, običajih, praznikih ... skratka o vsem. Gorenjci so bili menda strašno navdušeni plesalci.


Prevajalec: Janko Moder,
igralec: Franček Drofenik,
režiser: Hinko Košak.

Produkcija: junij 1979.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Libreto je napisal Temistocle Solera, navdušen privrženec risorgimenta.
Dogodki v operi so postavljeni v 11. stoletje. Pripovedujejo o dveh bratih plemiškega rodu iz Milana, ki se zaradi ljubezni do istega dekleta zasovražita. Srečnejši med njima, Arvino (Galeano Salas), se z lepo Viclindo (Réka Kristóf) poroči. Drugi, Pagano (Michele Pertusi), se navidezno pobota z bratom, v resnici pa mu streže po življenju. Odloči se za uboj, toda po pomoti ubije očeta. Nadenj se zgrne prekletstvo izobčenca. Zgodba se zdaj nadaljuje s križarskimi boji, z ugrabitvijo Arvinove hčerke Giselde (Nino Machaidze), njeno ljubeznijo do Oronta (Piero Pretti), sina sovražnikovega trinoga, in srečanjem obeh bratov. Umirajoči Pagano prosi brata, naj ne prekolne njegove skesane duše, in v Arvinovem objemu umre. Zbor Bavarskega radia in Simfonični orkester münchenskega radia vodi Ivan Repušić.

Avtor: Dejan Juravić

V nocojšnji oddaji bomo predstavili trio Brandl, ki je svoje čase žel posebne uspehe in ga je leta 1929 ustanovila violinistka Nada Jevdjenijevič Brandl, ki smo jo predstavili v pretekli oddaji, z violončelistko Hildo Folger (pozneje Lobe) in pianistko Herto Reiss. Sestava tria se je večkrat spreminjala. Najimenitnejša je bila, ko so v njem bile članice violinistka Fanika Brandl, violončelistka Beatrice Reichert in pianistka Magda Rusy. Umetnice so koncertirale po vseh pomembnejših glasbenih evropskih središčih, v Munchnu, Berlinu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Sofiji, Budimpešti, Na Dunaju...

Avtor: Tina Ogrin

Latvijska pisateljica Inga Abele se je rodila leta 1972 v Rigi. Leta 2006 je bila gostja mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Dve leti pozneje smo v slovenščini dobili njeno zbirko kratkih zgodb z naslovom Tihožitje z granatnim jabolkom v prevodu Maje Kraigher, sicer pa je tudi avtorica treh romanov in več dramskih besedil.

Prevajalka: Anja Uršič,
interpret: Željko Hrs,
režiserka: Ana Krauthaker,
glasbeni opremljevalec: Marko Stopar,
tonski mojster: Matjaž Miklič,
urednika oddaje: Vlado Motnikar, Ana Rozman,
leto nastanka: 2006.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 16.09.2023 03:35:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt